Μέρος 68ο
Με αφορμή τη μείωση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πλευρά Σόιμπλε, εκδηλώθηκε έντονη περιπλοκή στο θέμα της γερμανοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη στο πρόσφατο παρελθόν αναφερθήκαμε διεξοδικά, όπως και στο τελευταίο σημείωμά μας, στην προοπτική που δημιουργεί αργά, αλλά σταθερά, η γερμανική αδιαλλαξία ως προπέτασμα καπνού για την πλήρη άλωση της Ευρώπης.
Στο τελευταίο σημείωμά μου υποστήριξα ότι είναι «καιρός να γίνει μια συλλογική προσπάθεια (προς τη Γερμανία) για να τους συνεφέρουμε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αποδεικνύοντας στα ευρωπαϊκά φόρα τη γερμανική λάθος πορεία που ακολουθεί η πολιτική εξουσία.
Σήμερα, προστίθενται και άλλες φωνές και μάλιστα ειδικών, όπως του συμβούλου ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Β. Μουντσάου, ο οποίος πλέον δε διστάζει να πει ξεκάθαρα ότι «η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να σταματήσουν τη γερμανοποίηση της Ευρώπης»1, όπως σημειώνει στις 9 Αυγούστου η Κοριέρε ντε λα Σέρα, η έγκυρη ιταλική εφημερίδα, αν όντως θέλουν να επιβιώσει το ευρωπαϊκό έργο. «Διαφορετικά, η Ευρώπη θα καταλήξει σε έναν φαύλο κύκλο, με συνεχή έκδοση νέων κανονισμών, που θα παραβιάζονται συστηματικά». Πράγμα που θα οδηγήσει τελικά σε πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης που θα προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Μεγάλη Βρετανία θα σφυρίξει σχεδόν αδιάφορα και άρα αρχίζει να δημιουργείται η πεποίθηση ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση: οι υποστηρικτές του ευρώ στη Γαλλία και την Ιταλία πρέπει να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές για ένα βιώσιμο ευρώ πολιτικά και οικονομικά.
Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Ιταλία και η Γαλλία είναι έτοιμη να διαχωριστεί από τη Γερμανία. Χωρίς αυτή τη ρήξη, η Γερμανία θα συνεχίσει να ασκεί ξανά και ξανά τις φιλελεύθερες και νεο-φιλελεύθερες θεωρίες της. Η Ιταλία και η Γαλλία είναι σχεδόν υποχρεωμένες να σταματήσουν τη γερμανοποίηση της Ευρώπης. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουν μια άλλη απειλή: τα μέρη αντι-ευρώ και αντι-Ε.Ε. στη Γαλλία και την Ιταλία (οι λεγόμενοι ευρωσκεπτικιστές) θα πάρουν την πλειοψηφία στην επόμενη δεκαετία και θα υπογράψουν το διάταγμα για το τέλος του ευρώ. Και αυτό θα ήταν το τέλος της Ε.Ε. Αυτά σημειώνει ο σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα κ. Μουντσάου.
Ας δούμε, λοιπόν, με βάση το ελληνικό ζήτημα πόσο μπορεί να στηριχτεί η άποψη αυτή. Το πρακτορείο Ρόιτερ (Reuters) μετέδιδε στις 6 Ιουλίου 2015 ότι «οι αγορές διατηρούν την ψυχραιμία τους». Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες άνοιξαν σε μείωση της τάξης του 2%, τη Δευτέρα πριν από τη μείωση των ζημιών τους, μετά τη νίκη του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Η μέρα μπορεί να είναι περίπλοκη στις αγορές μετοχών, μετά τη νίκη του «όχι» βυθίζοντας την Ευρωζώνη στο ανεξερεύνητο έδαφος και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του «Grexit». Κατά το άνοιγμα, ωστόσο, η κατάσταση φάνηκε σχετικά ελεγχόμενη. Οι φορείς, οι οποίοι είχαν στηρίξει σε μεγάλο βαθμό το «ναι», βρήκαν τον χρόνο να εκτιμήσουν τις συνέπειες του «όχι». Επιπλέον, η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το ίδιο πρωί μπορεί να θεωρηθεί ως μια προθυμία να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωζώνη (Eurogroup), πράγμα το οποίο τείνει να καθησυχάσει τις αγορές.
Η μέτρηση της πραγματικής συνέπειας του «όχι» συνοψίζονται ουσιαστικά στην άποψη ανώτατου στελέχους της μεγαλης γαλλο-ολλανδικής τράπεζας BNP Paribas, που υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι, δεδομένης της πολύ χαμηλή οικονομικής επίπτωσης, «η αντίδραση της αγοράς δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ αρνητική, η μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι οι αγορές έχουν ενσωματώσει μια μεγαλύτερη πιθανότητα του «ναι». Και αυτό που περιπλέκει την κατάσταση είναι η αβεβαιότητα στην οποία θα πρέπει να βυθίζεται, η αγορά, για τον λόγο αυτό ο ίδιος σύμβουλος προειδοποιεί. Θα πάρει λίγο χρόνο για να είναι σε θέση να μετρήσει τις πραγματικές συνέπειες του «όχι».
Ενώ άλλο στέλεχος των αγορών θεωρεί ότι είναι μάλλον ένα σοκ που σχετίζεται με την πιθανή αδυναμία της Ευρώπης να λύσει ένα πρόβλημα. Αυτό είναι που καθορίζει και την ανησυχία των αγορών.
Λίγο καιρό νωρίτερα η Ελλάδα, με μια εντελώς ξαφνική κίνησή της τελικά αποδείχθηκε σωστή η κίνηση του Ελληνα πρωθυπουργού έστειλε στα κάγκελα ολόκληρη την Ευρωζώνη και απόδειξε περίτρανα ότι η επιβεβλημένη πολιτική του σημερινού Ράιχ δεν μπορεί να έχει στέρεες βάσεις.
Σε ανακοίνωση της Ευρωζώνης2 για την Ελλάδα αναφέρεται ότι «από τη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου 2015 για την επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας χρηματοοικονομικής βοήθειας, έγιναν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, τα θεσμικά όργανα έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την πολιτική προϋποθέσεων, κάνοντας χρήση της δεδομένης ευελιξίας εντός της τρέχουσας ρύθμισης. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη του Eurogroup, η πρόταση αυτή έχει απορριφθεί από τις ελληνικές Αρχές, που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα αργά το βράδυ της 26 Ιουνίου μονομερώς. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό, με τη συνέχιση του προγράμματος με αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Οι αρχές της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.
Ολοι λένε ότι έτσι οδηγηθήκαμε σε σκληρό μνημόνιο. Προσωπικά πιστεύω ότι ναι μεν ισχύει αυτό, αλλά τουλάχιστον φάνηκε σε όλους τους τόνους το αδιέξοδο που οδηγεί η γερμανική αδιαλλαξία. Και επιτέλους κατάλαβαν οι Γάλλοι και λιγότερο οι Ιταλοί ότι οι Γερμανοί έχουν τη δική τους ατζέντα, όπου δεν εμφιλοχωρούν διαφοροποιήσεις.
Η παρτίδα και το ισχυρό μπραντ – ντε – φερ μόλις άρχισε. Υπομονή οι εξαιρετικά πληγέντες, γιατί η ιστορία διδάσκει ότι πάντα χάνουν οι κακοί και κακοί, για μια φορά ακόμη είναι οι φίλοι Γερμανοί.
1. Όπως μεταδίδει η http://www.express.be/business/?action =view&cat=economy&item=le-specialiste-de-leurope-wolfgang-munchau-la-france-et-litalie-doivent-faire-cesser-la-germanisation-de-leurope&language=fr&utm_source= newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=
2. http://dsms.consilium.europa.eu/952/Actions/Newsletter.aspx? messageid=896&customerid=13450&password=enc_4639423542363043_enc