Εξακολουθεί να αυξάνει ο πυρετός των εκλογών στην Ελλάδα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 και το σημερινό μας σημείωμα θα ασχοληθεί, ως προς το αν είναι δυνατή η ανάπτυξη ως τρίτος τομέας βάσης που εξετάσαμε και στο τελευταίο μας σημείωμα. Υπάρχουν όμως, συγκεκριμένα σύννεφα στον ελληνικό ουρανό που σκεπάζουν ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ανάπτυξη γίνεται με συγκεκριμένο συνδυασμό εργασίας και κεφαλαίων. Αυτό επιβάλουν οι συνθήκες. Φαίνεται όμως ότι οι ισχυροί κεφαλαιοκράτες στην Ευρώπη αλληθωρίζουν προς την εξαθλιωμένη εργατική δύναμη και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι μας. Μόνο έτσι μεγεθύνουν τα κέρδη τους.
Οσον αφορά την ανάπτυξη της Ελλάδας εδώ τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο και περίπλοκα. Απλά, γιατί για την ανάπτυξη πρέπει να εισρεύσουν κεφάλαια τόσο ξένων επενδύσεων όσο και άλλων συμπληρωματικών κοινοτικών πόρων. Και βέβαια, οι καταλληλότερες είναι οι εγχώριες επενδύσεις, από μια ολιγαρχία που έχει σπεύσει και βγάλει κρυφά νομίμως ή παρανόμως καταληκτικά ποσά από κονδύλια που έχουν φτωχοποιήσει ολόκληρο τον λαό και το έθνος! Αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που έχει μεν τις δικές της ευθύνες για το πού βρίσκεται τώρα, αλλά και οι θεσμοί που την έφεραν στην κατάσταση αυτήν έχουν και αυτοί ισχυρό μερίδιο ευθύνης.
Αραγε συνειδητοποιεί η Ευρώπη πού πάει; Και έτσι, καλούμαστε να διαχειριστούμε απόψεις, όπως ότι η Ευρωζώνη ήθελε το Grexit, για να γλυτώσει, μεταξύ άλλων και τη διάχυση των υπολογιζόμενων σε 3-4 εκατ. ψυχών, που είναι οι πρόσφυγες πολέμου. Ετσι, οι ίδιοι οι ταγοί της Ευρώπης έθεσαν σε κίνδυνο τη Συμφωνία Σένγκεν[1], με τα επακόλουθα που είδαμε να διαδραματίζονται μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και σε άλλα σύνορα, αλλά και την υπογραφή συμφωνιών που αφορούν την παρεμπόδιση των μεταναστών. Για τον λόγο αυτό στις 24 Αυγούστου ανακοινώθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς η συζήτηση για τις ποσοστώσεις για την αποδοχή μεταναστών. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η συμφωνία του Σένγκεν για τα σύνορα της Ε.Ε. μπορεί να είναι σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της κρίσης των διακινούμενων.
Ομως η συμφωνία που γεννήθηκε από την πολύμηνη διαπραγμάτευση του ελληνικού ζητήματος, στις 20 Αυγούστου[2] που συνεπαγόταν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, άλλαξε και έτσι εκ των πραγμάτων οδηγήθηκαν όλοι οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν στο θέμα της ποσόστωσης των μεταναστών.
Τον Ιούνιο, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψαν την πρόταση από τον πρόεδρο Γιούνκερ να οριστούν υποχρεωτικές εθνικές ποσοστώσεις για τα κράτη να υποδέχονται ορισμένες από τις δεκάδες χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται στην ξηρά στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Η Γερμανία θέλει μια πιο δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η Μέρκελ κάλεσε την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τους κανόνες «του Δουβλίνου» σχετικά με την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο. Η Γαλλία θέλει να δημιουργήσει κέντρα επεξεργασίας για την ταχύτερη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στα κύρια σημεία εισόδου της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την αναπτυξιακή πολιτική για να στρατολογήσουν καλύτερη συνεργασία από τις χώρες διέλευσης.
Και δεν είναι άμοιρη ειδικής αναφοράς η παλαιότερη δήλωση της κυρίας Μέρκελ την Κυριακή (16 Αυγούστου 2015), που προειδοποίησε ότι το ζήτημα του ασύλου θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση από την κρίση του ελληνική χρέους.
Απτό παράδειγμα αναφέρει σε σημείωμά της η Ώντρευ Ντυπερόν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ[3] στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, η οποία αναφέρεται στην πλέον επικερδή εγκληματική επιχείρηση στον κόσμο, που, παρά τα φαινόμενα δεν είναι η διακίνηση ναρκωτικών!, αλλά η εμπορία ανθρώπων, μερικές φορές σε συνδυασμό με τη σεξουαλική δουλεία και εκμετάλλευση σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, είναι «ίσως η πιο κερδοφόρα επιχείρηση» όλων των εγκληματικών δραστηριοτήτων, ξεπερνώντας ακόμα και το λαθρεμπόριο όπλων και φαρμάκων!
Πρόκειται για δήλωση από την Ιζαμπέλ Κουπέρ, που είναι η εκπρόσωπος του Frontex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την επιτήρηση των συνόρων. Η κατάσταση επιβεβαιώθηκε από μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη γαλλική εφημερίδα Libération. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι έμποροι ψυχών έχουν κερδίσει 16 δις € από το 2000. Ο καθηγητής κ. Ρόσλινγκ απαντά στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την κατάσταση στη Μεσόγειο και επικαλείται την οδηγία ΕΚ 2001/51, η οποία έχει ως κίνητρο να θέσει σε εφαρμογή αυστηρές διαδικασίες ελέγχου που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μπουν σε ένα αεροπλάνο σε μία από τις χώρες μέλη της ΕΕ, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτόν, η οδηγία αυτή είναι ο λόγος που οι πρόσφυγες επιλέγουν να κάνουν το πέρασμα της Μεσογείου παρά τους αποδεδειγμένους κινδύνους της εισόδου σημαίνει αυτό στην Ευρώπη. Αυτή η οδηγία είναι ο λόγος που τόσοι πολλοί πρόσφυγες πνίγονται στη Μεσόγειο Θάλασσα».
Τι σημαίνει όμως, για την ανάπτυξη της χώρας, αυτή η εξέλιξη; Πολύ απλά πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, αν δε θέλουμε να μας λυγίσουν οι «εταίροι» μας! Αν πάρουμε για παράδειγμα την τελευταία δήλωση του αρχιστρατήγου της φοροαποφυγής και νυν προέδρου της Κομισιόν, «να προσέξουμε για την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή» των συμφωνημένων. Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει, ή μάλλον τι σκοτούρα έχουμε αφού θα μας δώσει εκείνος τα 35 δις του «πακέτου Γιούνκερ», όπως μας μάθανε να το λέμε; Στην ουσία, οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε ότι το θέμα της ανάπτυξής μας περνά μέσα από εμάς τους ίδιους.
Πρέπει εμείς κατ’ αρχήν, να πιάσουμε την τσάπα και να επανακάμψουμε στη γεωργία και στην κτηνοτροφία μας. Εχουμε τα χωράφια μας που τα ζηλεύουν όλοι οι ξένοι επισκέπτες, για την ομορφιά και την απόδοσή τους. Πρέπει να κεντροποιηθούν οι εισροές της γεωργίας για να κρατηθεί χαμηλά το κόστος παραγωγής, αλλά και να γίνει δυνατόν να φορολογηθούν σωστά οι αγρότες, αν μάθουμε να βγάζουμε το κόστος παραγωγής της γεωργίας. Οποιο αριθμητικό παράδειγμα και να βρω, όποιο υπόδειγμα και να χρησιμοποιήσω, δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να πληρώσει αγρότης ούτε το 1/3 της φορολογίας που θα κληθεί να πληρώσει αν κρατήσει ως τεκμαρτό εισόδημα ότι του ετοιμάζουν. Όσα παραδείγματα και να δούμε η σωστή αναφορά στη φορολόγηση των αγροτών είναι υπέρ των αγροτών και ταυτόχρονα τελειώνει εκεί το θέμα. Ο τουρισμός έχει αποδείξει την ικανότητά του. Η λίγη βιομηχανία μπορεί να καταστεί περισσότερο βιώσιμη και οι μικρές επενδύσεις μπορεί να αντικαταστήσουν σε πολλές περιπτώσεις την ορθή διασπορά στο χώρο, δίνοντας μια ώθηση για την ανάπτυξη στο σύνολο της επικράτειας.
Οι λοιπές υπηρεσίας και το εμπόριο πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ενταχθούν σε πενταετή προγράμματα ανάπτυξης που δε θα αφήνουν περιθώρια να αδρανή η χώρα στην καταστροφή που της ετοίμασαν οι άλλοι. Αλλά το πρόβλημα της ανάπτυξης περνά πρωτίστως από τη σθεναρή αναδιάρθρωση του χρέους. Ίδωμεν!
[1] http://www.euractiv.com/sections/global-europe/schengen-danger-germany-warns -317001?utm_source=EurActiv+ Newsletter <http://www.euractiv.com/sections/global-europe/schengen-danger-germany-warns 317001?utm_source= EurActiv+Newsletter&utm_ campaign=ff8d1b9f16-newsletter_daily_update&utm_medium =email&utm_term=0_bab5f0ea4e-ff8d1b9f16-245513049>&utm_ campaign=ff8d1b9f16-newsletter_daily_update& utm_medium=email&utm_term=0_bab5f0ea4e-ff8d1b9f16-245513049
[2] Η Επιτροπή υπογράφει τριετές πρόγραμμα στήριξης και σταθερότητας για την Ελλάδα του ΕΜΣ. (Βρυξέλλες, 20 Αυγούστου 2015) http <http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5512_el.htm>://europa.eu/rapid/press-release_IP-15 5512_el.htm
[3] http <http://www.express.be/joker/?action=view&cat= platdujour&item=quel-est-le-business-criminel-le-plus-lucratif-du-monde-indice-ce-nest-pas-le-trafic-de-drogue&language=fr&utm_ source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign>
://www.express.be/joker/?action=view&cat=platdujour&item=quel-est-le-business-criminel-le-plus-lucratif-du-monde-indice-ce-nest-pas-le-trafic-de-drogue&language=fr&utm_source= newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=
<winmail.dat>