Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μέρος 83ο

Στη χώρα μας ονομάζουμε ορισμένες τράπεζες συστημικές, αλλά βέβαια στην κατάσταση που είναι οι τράπεζες αυτές μόνο το σύστημα δεν εξυπηρετούν! Βέβαια, ως έχων την τύχη να διαθέτω μεταπτυχιακό δίπλωμα διδακτορικών σπουδών από τη Σορβόννη, χάρηκα ιδιαίτερα από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ. Ο οποίος ήρθε να φέρει επενδύσεις. Με ποια λεφτά; Ποιοι είναι οι γίγαντες που κάνουν επενδύσεις σε καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων; Οπως και ο άλλος φίλος της χώρας μας και αυτός που μας είπε (ο πρόεδρος της Κομισιόν) ότι θα μας δώσει 3,5 δισ. και μετά του φάνηκαν λίγα και είπε 35 δισ. ευρώ.  Μπορεί να θέλουν, μα δεν μπορούν! Ας αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και τα λέμε.

Τα πράγματα δεν είναι άσπρα! Μαύρα είναι! Διαβάστε μια Ελληνίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Πορτογαλία την κυρία Ευανθία Μπάλλα, με την οποία είχα την τύχη να συνεργαστώ για πάνω από μια δεκαετία, τι αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της σχετικά με τι επεδίωξαν οι ηγέτες της Ευρώπης και που είμαστε τώρα. Λέει, λοιπόν, η κα Μπάλλα1 ότι «το 1989, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και ο ομόλογός του Φρανσουά Μιτεράν παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το ιστορικό αυτό γεγονός επανέλαβαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συζήτηση με τους βουλευτές σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Ε.Ε. Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή έχει ελάχιστα κοινά με την ιστορική επίσκεψη στο Κοινοβούλιο από τους προκατόχους τους πριν από 26 χρόνια.
Η Ευρώπη το 1989 ήταν μια Ευρώπη για τον εορτασμό του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και τον εορτασμό μιας νέας εποχής της ελευθερίας και της ευημερίας για όλους τους Ευρωπαίους. Τα τείχη πέφτουν, ανοίγοντας τον δρόμο για μια Ευρώπη όλο και πιο ενωμένη. Σε εννέα χρόνια υπογράφηκαν τέσσερις Συνθήκες (Μάαστριχτ το 1992, του Άμστερνταμ το 1997 και της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2007) που δημιούργησαν τα πολιτικά και νομικά θεμέλια για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση και εισήγαγαν τα βασικά στοιχεία για την ενίσχυση της πολιτικής ένωσης: η ιθαγένεια, κοινή πολιτική στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των εσωτερικών υποθέσεων, μεταρρύθμιση των θεσμών για να φιλοξενήσουν την ένταξη των νέων χωρών και την ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση και την πολιτική ασφάλειας. Ευρωπαϊκή καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, τα εξτρεμιστικά κόμματα κερδίζουν όλο και περισσότερο βάρος στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, οδηγώντας στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των πολιτών με τη διαιώνιση των μέτρων λιτότητας και η κρίση εισήγαγαν νέες λέξεις όπως Grexit και Brexit στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο και η αυξανόμενη απειλή της αποσύνθεσης της Ε.Ε. πήρε καινούργια έκφραση.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου μετανάστευση και την κρίση των προσφύγων που θα αλλάξει για πάντα το δημογραφικό και κοινωνικό τοπίο στη γηραιά ήπειρο. Σύμφωνα με τη Frontex, 500.000 άτομα, κυρίως Σύροι, Αφγανοί και Ερυθραίοι έφτασαν στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αυτό το έτος. Αυτό αποκάλυψε περισσότερο από ποτέ ότι οι περιορισμοί της Ένωσης δρουν συνεκτικά και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Ενώ η Γερμανία λέει με σχεδόν προπαγανδιστικό τρόπο ότι θα λάβει 800.000 πρόσφυγες στο έδαφός της, η Ουγγαρία κλείνει κυριολεκτικά στα σύνορα με τη Σερβία και την Κροατία για την αναστολή της εκ των πραγμάτων ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της Ευρώπης».
Και συνεχίζει η κα Μπάλλα για το πόσο έχει ξεθωριάσει το όραμα του Jean Monnet και του Robert Schuman που αντιμετώπισαν τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η καθηγήτρια αυτή δεν παρέλειψε να θεωρήσει ότι οι «σημερινές προκλήσεις είναι παγκόσμιες προκλήσεις, πολύ επικίνδυνες και απειλητικές για την ασφάλεια της Ευρώπης». Και κλείνει την εισήγησή της με την παρότρυνση ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο για να δώσει νέα πνοή στην Ενωση, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε αληθινούς ηγέτες και πολιτικούς, με το όραμα και την έμπνευση των Μονέ και Σούμαν».
Και άραγε πού είναι σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο!2 Τα βάζουν με τη φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τα μέλη της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για το φορολογικό δίκαιο και τους δίνουν άλλη μια ευκαιρία να επανεξετάσουν τη στάση τους στις 16 Νοεμβρίου. Αυτά λέει το Δελτίο Τύπου – Φορολογία στις 16-10-2015. Ετσι, επανερχόμαστε, όπως και πριν από έναν χρόνο στην ασχήμια και στις κυρώσεις  παράνομων φορολογικών συμφωνιών3: Η Fiat και η Starbucks θα τιμωρηθούν με καταβολή υπέρογκων ποσών για φοροδιαφυγή μεταδίδει ο δημοσιογράφος Βενσάν Ζεορίς (Vincent Georis) στις 22 Οκτωβρίου 2015 της οικονομικής εφημερίδας Η ΗΧΩ του Βελγίου. Και αναρωτιέται ο ίδιος: ποιος είναι ο επόμενος; Πρόκειται για την πρακτική την οποία έχουμε καταγγείλει από τις στήλες της εφημερίδας ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ήδη από πέρυσι, αλλά έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στα άρθρα μας για την αναλγησία των Ευρωπαίων ταγών να τοποθετούν επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας έναν άνθρωπο, ο οποίος, τουλάχιστον δεν είναι καθαρός ως προς το θέμα της ευθύνης του για τη φοροαποφυγή εκατοντάδων πολυεθνικών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Πριν από έναν χρόνο το σκάνδαλο των «Luxleaks» αφορούσε παράνομες φορολογικές πρακτικές στο Λουξεμβούργο επί εποχής του σημερινού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ.
Μιλούμε για αθέμιτο ανταγωνισμό που τρίζει τα θεμέλια της Ε.Ε., αλλά τουλάχιστον ένας επίτροπος δεν το έβαλε κάτω.
Θα με άφηναν παγερά αδιάφορο όλα αυτά, αν καταργούσαν τους ελέγχους κεφαλαίων, αντί να λένε ψέματα σε έναν περήφανο λαό, που χωρίς να φταίει, καλείται να πληρώσει όλο το πάπλωμα! Και δε θα θεωρούσα τις δράσεις της επιτρόπου κυρίας Μαργαρίτας Βεστάγκερ άνευ σημασίας4. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω μάλλον δε θα σταματήσει, αλλά θα πιάσει όλη τη λίστα των εταιρειών με τις παράνομες συμφωνίες, θα τις βάλει να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και ας φωνάζουν όσο θέλουν.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της εξουσίας στην Ε.Ε.  Δεν θα πληρώνουν για τα πάντα οι Έλληνες.

1. http://www.oje.pt/evanthia_balla_lideres-procuram-se/
2. http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20151016IPR98161/html/Tax-rulings-MEPs-to-multinationals-One-more-chance-to-contribute-to-our-work
3. http://www.lecho.be/agora/edito/Dr_Jean_Claude_Mr_Juncker.9689787-622.art?utm_campaign=MORNING_COMMENT&utm_medium=email&utm_source=SIM
4. http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/brussels-orders-eu-countries-claw-back-illegal-tax-rulings-318725


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα