Σε όλη την παραπαίουσα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται και το σημερινό σημείωμά μας, σχετικά με τις εξελίξεις στη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών εταιριών που αποκαλύφθηκε με το σκάνδαλο Luxleaks. Διότι, όπως σας είναι γνωστό, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην εξέλιξη των ελληνικών πραγμάτων. Εμείς φορολογούμε μια επιχείρηση για € 100.000 κερδών με 61,5% μαζί με τις προκαταβολές του επόμενου χρόνου! Και ο κ. Γιούνκερ, αλλά και άλλοι πολλοί ελάμβαναν ως φόρους το 1% του τζίρου των πολυεθνικών αυτών εταιρειών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ερυθριούν όταν αναφέρονται στους κανόνες ανταγωνισμού, ως βασικό πυλώνα της Ε.Ε.
Στα τελευταία σημειώματά μας δείξαμε ότι η πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε από τη Γερμανία, με την ανοχή, για μια ακόμη φορά της Γαλλίας, έχει οδηγήσει σε άσχημα μονοπάτια τόσο την οικονομία πολλών κρατών μελών, όσο και την οικονομία εκτός ΕΕ, αλλά γειτονικών κρατών.
Οι επιπτώσεις είναι λίαν σοβαρές και αν συνυπολογίσει κανείς τα ψέματα που σερβίρουν στους λαούς των δεινοπαθούντων, θα εξάγει τα συμπεράσματά του χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Για παράδειγμα, η υπόθεση Luxleaks, που αφορά ένα πρωτογενές σκάνδαλο του σημερινού προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ όταν ήταν πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου1, μας έχει δώσει την ευκαιρία να στηλιτεύσουμε πολλές φορές την αδηφάγο διάθεση ακόμη και μικρών κρατών, αλλά ισχυρών εταίρων, να διαδραματίζουν ρόλο στα κοινά ευρωπαϊκά θέματα, με καταστρατήγηση κάθε κανόνα δικαίου. Και όμως οι άνθρωποι αυτοί και οι δομές που έχουν φτιάξει δε σταματούν μπροστά από κανένα εμπόδιο, όσο δύσκολο και να φαντάζει. Διότι ξέρουν ότι δεν έχουν επιπτώσεις. Έτσι, με αφορμή την υπόθεση αυτή που αφορούσε το Λουξεμβούργο, το οποίο ενθυλάκωσε απεριόριστους πόρους από απώλειες άλλων κρατών μελών, φάνηκε ότι και πολλά άλλα κράτη εφαρμόζουν την ίδια άθλια πολιτική και ο χορός καλά κρατεί!
Η ειδική επιτροπή σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις τύπου «tax ruling» και άλλα μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα ή αποτελέσματος, για τη φοροδιαφυγή, προχώρησε σε ακροάσεις στο ΕΚ πολυεθνικών εταιρειών, που οδήγησαν στην εκτίμηση για απώλεια εσόδων 1 τρισεκατομμυρίου, από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σκάνδαλο Luxleaks, αποκάλυψε το τρόπο με το οποίο διάφορες χώρες, μέσω ευνοϊκών φορολογικών αποφάσεων, βοηθούσαν τις πολυεθνικές να καταβάλουν τον ελάχιστο δυνατό φόρο. Το ΕΚ δημιούργησε ειδική επιτροπή, προκειμένου να ερευνήσει αυτές τις πρακτικές και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ακροάσεις με εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Μετά από οκτώ μήνες εργασιών, η ειδική επιτροπή για φορολογικές αποφάσεις, υιοθέτησε τις προτάσεις της, στις 26 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων οι ευρωβουλευτές τόνισαν στην έκθεσή τους ότι, οι πολυεθνικές θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, εκεί που έχουν κέρδος αλλά και ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών, να προσφέρουν στις επιχειρήσεις χαμηλότερη φορολογία, είναι επιβλαβής.
Παρά το γεγονός ότι η επιτροπή είχε καλέσει μεγάλες εταιρείες στο ΕΚ, ήδη από την έναρξη των εργασιών της, πολλές ήταν εκείνες που αρνήθηκαν να παρευρεθούν. Ωστόσο, αργότερα η πλειοψηφία αυτών ανακάλεσε και αποφάσισε να παρουσιαστεί στο ΕΚ για την ακρόαση.
Οι ευρωβουλευτές επαινούν την γρήγορη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απογοήτευσή τους για την κωλυσιεργία του Συμβουλίου.
«Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα για την φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών είναι ακατάλληλοι και άδικοι. Ορισμένες εταιρείες έχουν χάσει τον έλεγχο, ενώ άλλες κερδοσκοπούν, κρυμμένες πίσω από κανόνες εθνικών νομοθεσιών», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κολυμπήθρα που τα ξεπλύνει όλα ξέπλυνε και τον πρόεδρο της Κομισιόν!
Τον Οκτώβριο, η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις που προσφέρονται στην FIAT και στα Starbucks, από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, αντίστοιχα, συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση. Η εισηγήτρια της ειδικής επιτροπής του ΕΚ για τις φορολογικές αποφάσεις Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία), καλωσόρισε την απόφαση αλλά προειδοποίησε ότι «αυτές οι δύο περιπτώσεις απέδειξαν ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών στην ΕΕ με σκοπό την προσέλκυση εταιρειών και τα κέρδη, είναι ο κανόνας στην ΕΕ».
Από την πλευρά του ο Markus Ferber (Γερμανία, ΕΛΚ), είναι πεπεισμένος ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και θα αποτρέψει τα κράτη μέλη από την υπονόμευση των φορολογικών βάσεων άλλων κρατών μελών. Ωστόσο, αυτή η πρόταση δεν στηρίχτηκε από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο. «Γιατί τα κράτη μέλη αρνούνται την πρόσβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα δεδομένα αυτά; Κρύβουν κάτι;» ρώτησε ο εισηγητής Markus Ferber.
Με τις προοπτικές αυτές ποιος είναι ο Έλληνας πολιτικός, στέλεχος διεθνούς κύρους, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ή άλλος με πείρα στα θέματα αυτά, που πιστεύει ειλικρινά ότι μπορεί να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Ποιος θα ρισκάρει κεφάλαια σε μια χώρα που τη μια στιγμή είναι όρθια και την άλλη είναι λυγισμένη στα γόνατα; Ποιος θα ξυπνήσει τα χαμένα όνειρα των μεγάλων γενιών και ποιος θα επαναφέρει τα κλεμμένα όνειρα της νεολαίας μας;
Ποιος θα δώσει νέα πνοή στο λαό μας που δοκιμάζεται; Η παραπαίουσα (σαν και μας) Ευρωπαϊκή Ένωση;
Άδικα περιμένουμε.
1. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A8-2015-0317+0+DOC+XML+V0//EL