Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Οι εταίροι μας στην ΕΕ διακρίνονται για την έλλειψη εξυπνάδας που έχουν, ως προς το τι λένε και πότε το λένε. Στη μέση του πουθενά έβγαλαν δυο παπαγαλάκια, δήθεν επιτρόπους, ήτοι ακριβά αμειβόμενους διεθνείς υπαλλήλους, να λένε για την έξοδο της Ελλάδας από τη συμφωνία του Σένγκεν.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΕ και αρχιτέκτονας της σημερινής δομής που έχει αυτή η σύμπραξη κρατών, Ζακ Ντελόρ (Jacques Delors) και τα στελέχη της δεξαμενής σκέψης “Η Ευρώπη μας”, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, καλούν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να διασφαλίσουν και να ενισχύσουν τη συμφωνία Σένγκεν στις διεθνείς κρίσεις (τρομοκρατικές επιθέσεις και μαζική εισροή προσφύγων). Μετά από τις άνανδρες και συγκλονιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τονίζουν ιδιαίτερα ότι «πρέπει να ενωθούμε για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη και έξω» και ότι «η επιθυμία μας για την ασφάλεια θα πρέπει να πληρείται στο ίδιο πλαίσιο Σένγκεν», συμπεριλαμβανομένης μέσω της ενίσχυσης της δυνατότητάς μας να εξασφαλίσουμε τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών μας  συνόρων.
Μια δυνατότητα που υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, ότι είναι πλέον κοινή. Και ολοκλήρωσε τη δήλωσή του ζητώντας «η διασφάλιση και ενίσχυση του Σένγκεν, θα πρέπει να γίνεται κάτω από τον επικίνδυνο πειρασμό να καταφεύγουμε σε εθνικά σύνορα που θα είναι επιζήμια για όλους τους Ευρωπαίους, χωρίς την ενίσχυση της ασφάλειας με οποιοδήποτε τρόπο. Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες αναδημοσίευσαν τη δήλωση του Ζακ Ντελόρ.
Οι άνανδρες και συγκλονιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και η μαζική εισροή αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δημιούργησαν σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα μας να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων μας. Η δήλωση του Ζακ Ντελόρ που καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα απέναντι στις πρωτοφανείς κρίσεις βάσει ενός σαφούς πολιτικού οράματος, αφορά την ένωση των δυνάμεών μας για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη και εκτός αυτής.
Λύπη και οργή μου δημιουργούν οι αντιδράσεις ανωτάτων αξιωματούχων και ο τρόπος που προσπαθούν να εμπλέξουν την Ελλάδα, για μια ακόμη φορά στα καταχθόνια σχέδιά τους οι άνθρωποι αυτοί. Μα δηλαδή δεν έχουν τσίπα πάνω τους; Δεν έχουν κανένα απολύτως όραμα για την Ευρώπη; Δεν έχουν διδαχθεί από τις καταστροφές δυο πολέμων που οργάνωσε και εκτέλεσε η Γερμανία τον περασμένο μόλις αιώνα;
Οι πρόσφυγες είναι τα θύματα δεν είναι οι απειλές και οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της διάρκειας της υποδοχής και ένταξης τους. Και όπως υποστηρίζει ο Ντελόρ, η δήλωσή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναπτύξουν μια πιο επιθετική διπλωματία για τη σταθεροποίηση της γειτονιάς μας, και να ενισχύσουν τη βοήθειά τους προς τις χώρες που φιλοξενούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο Συρίας (Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο) για να μπορέσουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους, είναι και ορθή και απαραίτητη. Μάλιστα αν θεωρήσουμε ότι αυτό αποτελεί το ένα μέρος μιας προσπάθειας, το άλλο μέρος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορά μας, εντείνοντας ιδίως την καταπολέμηση των τρομοκρατών, τα δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών και του οργανωμένου εγκλήματος, και ως εκ τούτου η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Είναι ίσως η στιγμή και ήλθε ίσως η ευκαιρία να αποδειχθεί η ικανότητα όλων των ευρωπαϊκών εργαλείων που  έχουν δημιουργηθεί για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, Ευρωπόλ, Eurojust, Frontex, Υπηρεσία Υποστήριξης για το άσυλο, κ.λπ.). Όλα αυτά τα εργαλεία τα πληρώνει ο ευρωπαίος φορολογούμενος και συνεπώς και ο Έλληνας φορολογούμενος. Η κρίση είναι λοιπόν, αντιμετωπίσιμη. Η κινητοποίηση αυτών των εργαλείων είναι απαραίτητη για λόγους αποτελεσματικότητας, διότι μια χώρα που ενεργεί μόνη της είναι ανίσχυρη, αλλά και για να διατηρηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών, όλοι πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι κανένας από αυτούς δεν παραμελεί την αποστολή παρακολούθησης των κοινών μας συνόρων.
Είναι πρωτίστως καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την πρόκληση της τρομοκρατίας μέσω του εργαλείου “Σένγκεν”. Σημειώνω για αυτούς που το έχουν ξεχάσει εντελώς ότι στα 141 άρθρα της Σύμβασης εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν υπάρχει μεγάλος αριθμός εδαφίων για να οργανώσουν την αστυνομική και δικαστική συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων και χωρών που δεν έχουν ψηφίσει τη συμφωνία Σένγκεν, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βέβαια, εκτός από τους ανεγκέφαλους αξιωματούχους που ψιλοσυνωμοτούν να μείνει εκτός Σένγκεν η Ελλάδα, έχουμε και την πρόσφατη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων αναγνώρισης και μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο (“hot spots”) στην Ελλάδα και την Ιταλία, σημεία που είναι επίσης μέρος της παρούσας ευρωπαϊκής λογικής: υπάρχει αλληλεγγύη με τις χώρες αυτές από γενναιοδωρία, αλλά και συνεχίζουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα μας.
Δεν πρέπει να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι η λύση του σημερινού προβλήματος είναι να επεκταθεί η κίνηση του εξευρωπαϊσμού, με τη δημιουργία ακτοφυλακής και ευρωπαϊκής μεθοριακής φρουράς. Θαλάσσιες δραστηριότητες βάσει εντολής του ΟΗΕ, αύξηση της Frontex, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας απέλασης για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και προπαντός δημιουργία ευρωπαϊκών οδών νόμιμης μετανάστευσης.
Εάν οι κανόνες του Σένγκεν προβλέπουν την προσωρινή επιστροφή των εθνικο-εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα σε περιόδους κρίσης, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να αντιμετωπίζει υπέρογκες οικονομικές δαπάνες, άρα η επιστροφή στους εθνικούς ελέγχους μπορεί να είναι μια επιλογή, δεν είναι κατά κανένα τρόπο μια λύση!
Και όλα αυτά, ας μην το ξεχνούμε οφείλονται στην ακόμη μια φορά κατακριτέα συμπεριφορά της κυρίας Μέρκελ, η οποία, εκεί που δήλωσε ότι ανοίγει τα σύνορά της να εισέλθουν 800 χιλιάδες πρόσφυγες, άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη τα δεδομένα και κυρίως σε ένα ταραχώδες σεπτεμβριανό σαββατοκύριακο έκλεισε τα σύνορά της, μετά τις έντονες πιέσεις από πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους που αντιμετώπισε.
«Το κλίμα αλλάζει, και γρήγορα», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, ειπώθηκε ότι πολιτειακοί και τοπικοί εκπρόσωποι κατέστησαν σαφές ότι ήταν συγκλονισμένοι από τις μάζες. Η θέση της Μέρκελ είναι εκτός ελέγχου, γιατί οι τοπικές κυβερνήσεις δεν είχαν εμπλακεί ούτε το Βερολίνο είχε προβλέψει την τεράστια ανταπόκριση η ανακοίνωση θα έπρεπε.
Το σημερινό μας σημείωμα καταλήγει με μια έντονη δυσφορία για τους ταγούς της Ευρώπης, που, ακόμη μια φορά, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αν δε σταματήσουν τα άναρθρα ουρλιαχτά τους, δε θα ακουστούν ποτέ οι κραυγές αγωνίας των Ευρωπαίων που θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν μέσα σε ένα κλίμα ειρήνης, αλληλεγγύης και βοήθειας.
Ούτε η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία, βασικό πυλώνα της ΕΕ δε βάζει μυαλό στους ανθρώπους αυτούς που με την πολιτική λιτότητας που επέβαλαν έριξαν στον Καιάδα ολόκληρους πληθυσμούς κρατών μελών της ΕΕ. Η ιστορία θα τους δακτυλοδεικτεί στους αιώνες των αιώνων!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα