Χωρίς τέλος οι οργανώσεις Συνόδων Κορυφής στις Βρυξέλλες και αλλού, μόλις έληξε η 6η συνάντηση με τα ίδια μηδενικά αποτελέσματα, από τους ίδιους μέτριους πολιτικούς που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη. Ανθρωποι χωρίς να έχουν μελετήσει ούτε τα νομικά κείμενα, όπως οι συνθήκες, ευρισκόμενοι στην κορυφή κρατών και κυβερνήσεων απαρτίζουν μια θλιβερή εικόνα που αντιπαρατίθεται στους άλλους μέτριους πολιτικούς εκτός Ε.Ε., αλλά γειτνιάζοντες! Κινδυνεύουν, ως εκ τούτου, όλα όσα έχουμε κατακτήσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Συνθήκες τρεμο-παίζουσες, εξωραϊσμένες καταστάσεις που πόρο απέχουν από την πραγματικότητα συνθέτουν την τωρινή εικόνα της παραπαίουσας Ε.Ε.
Η διάβρωση του Σένγκεν «ανησυχητική», αναφέρει το Δ.Ν.Τ.1. Μέχρι και το Δ.Ν.Τ. ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων καθώς και τον αντίκτυπό της στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός του χώρου Σένγκεν, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ιδρυμα προς το τέλος Νοεμβρίου.
Οι προκλήσεις του μέλλοντος θα μπορούσαν να είναι πάρα πολύ δύσκολες υπό το πρίσμα της έλλειψης όρεξης για την επίτευξη κοινών λύσεων για τη μετανάστευση, δείχνουν οι φόβοι του Δ.Ν.Τ. Η μείωση του ενδιαφέροντος για περισσότερη ολοκλήρωση και η διχόνοια μεταξύ των κρατών – μελών, είναι τόσο σημαντικό γεγονός για το Ταμείο, ώστε θεωρεί ως τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ενωση, ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Δ.Ν.Τ. σε μία ομάδα δημοσιογράφων.
Ο χειρισμός της μαζικής εισροής προσφύγων προς την Ευρώπη προκάλεσε μία πικρή διαμάχη μεταξύ των κρατών μελών της Δυτικής και της Ανατολικής πλευράς της Ε.Ε.
Παρά τα εξαιρετικά παχιά λόγια των συμπερασμάτων της προεδρίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, που αναφερόμαστε στη συνέχεια, τίποτα δεν αναμένεται να υλοποιηθεί επί της ουσίας2. Και ξεκινά πάλι από αρνητικό σημείο να πληροφορεί τους ευρωπαϊκούς λαούς. Οταν λέμε για μέτριους πολιτικούς, εννοούμε το τι λέμε επακριβώς. Λένε λοιπόν, τα συμπεράσματα: «Κατά τους τελευταίους μήνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέπτυξε στρατηγική με στόχο την ανάσχεση των πρωτόγνωρων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Μια ανάσχεση όμως που δεν προτείνει και δεν υιοθετεί ειδικά μέτρα, αλλά επιτείνει το πρόβλημα στην πατρίδας μας. Και τούτο γιατί δεν είμαστε σε θέση, όπως έχουμε καταντήσει, λόγω του κουαρτέτου (θεσμοί ή πρώην τρόϊκα) ούτε ένα ΟΧΙ να προφέρουμε. Μάλιστα στα ίδια τα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «…η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του Σένγκεν είναι απαραίτητη η ανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχέως οι ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots), τη μετεγκατάσταση και τις επιστροφές. Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη πρέπει επειγόντως:
(α) Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν κυρίως με τη διασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας με κατάλληλες βάσεις δεδομένων, και την πρόληψη της απάτης σχετικά με τα έγγραφα.
(β) Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής.
(γ) Να διασφαλίσουν τη συστηματική και πλήρη ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
(δ) Να εφαρμόσουν τις αποφάσεις μετεγκατάστασης και σε άλλα κράτη μέλη που υφ έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.·
(ε) Να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν την πραγματική επιστροφή και επανεισδοχή.
(στ) Να ενισχύσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.·
(ζ) Να εξασφαλίσουν την εφαρμογή και την επιχειρησιακή συνέχεια:
• Της διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τη μεταναστευτική οδό Ανατολικής Μεσογείου/ Δυτικών Βαλκανίων,
• της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας, ιδίως όσον αφορά τις επιστροφές και την επανεισδοχή.
• Της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και του σχεδίου δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας.
(η) Να συνεχίσουν την εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος επανεγκατάστασης.·
(θ) Να συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις μετακινήσεις κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών.
2. Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες του όσον αφορά τον μηχανισμό μετεγκατάστασης λόγω κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη την αποκτηθείσα πείρα και να αποφασίσει γρήγορα τη θέση του σχετικά με τον κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα αναθεωρημένη πρόταση σχετικά με τα «“έξυπνα” σύνορα».
Η Προεδρία, η Επιτροπή και η ύπατη εκπρόσωπος θα υποβάλουν έκθεση προόδου πριν από τον Φεβρουάριο.
Τι συμπεράσματα να εξάγει κανείς, από το ακατάσχετο κουβεντολόι; Τίποτα. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοί να διευθετήσουν καμιά κρίση που τους αφορά. Και ευτυχώς τουλάχιστον για τους άτυχους πρόσφυγες που πέφτουν σε ελληνικά χέρια, τα οποία παρά τη φτώχεια και την κατάντια που μας έχουν οδηγήσει τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης και ειδικά της “φίλης” Γερμανίας, τουλάχιστον καταλαβαίνουμε και μοιραζόμαστε το λιγοστό φαγητό μας. Μία αγκαλιά, ένα χαμόγελο και ο παγκόσμιος πλούτος έχει στηθεί στα νησιά του Αιγαίου, έστω και χωρίς τη θέληση των μέτριων πολιτικών της Ε.Ε.
Κατάφεραν όμως να φτιάξουν καλλίγραμμους χάρτες για να απεικονίσουν το δράμα. Σας παραθέτω ένα τέτοιο χάρτη: που δείχνει τις ροές μέχρι τον Οκτώβριο από την αρχή του χρόνου. Και οι εταίροι ή οι γείτονές μας έχουν υψώσει φράγματα και έχουν σηκώσει λάβαρα, ψεύτες και κακόβουλοι, όπως ήταν!
1. http://www.euractiv.com/sections/justice-home-affairs/erosion-schengen-worrying-imf-says-320387
2. http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/12/17-euco-conclusions-migration/?utm_source=dsms-auto&utm_medium=email&utm_campaign=Conclusions+on+migration+-+European+Council+(17+December+2015)