Μέρος 41o
Σύμφωνα με ορισμένες δεξαμενές σκέψης για τα ευρωπαϊκά, συνετός φαίνεται να είναι ο υπολογισμός των αναλυτών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ότι το Grexit θα κοστίσει 1 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία. Άποψή μου είναι ότι ο υπολογισμός αυτός είναι σοβαρά υποτιμημένος εξαιτίας της μη δημιουργίας και νέου πανικού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ηδη δεν έχουν ευρεία διάδοση γεγονότα όπως ότι ακόμη και στη Γερμανία πτωχεύουν τράπεζες, όπως σημειώσαμε στο τελευταίο μας σημείωμα.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα (5/4/15) ανακοινώθηκε ότι «στο ποσό του 1 τρισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας για την παγκόσμια οικονομία, με το βάρος να πέφτει κυρίως σε Ευρώπη και Η.Π.Α.». Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει ότι «όπως προκύπτει από μυστικές εκθέσεις που έχουν συντάξει όλοι οι βασικοί παράγοντες του δανειακού πακέτου της Ελλάδας (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά και οι κυριότερες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Γαλλία), οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ανυπολόγιστες και κινούνται σε τριπλάσιο έως και τετραπλάσιο επίπεδο από την έκθεση την οποία έχουν σε ελληνικούς τίτλους».
Είναι λογικό να θεωρείται το δημοσίευμα αυτό ως αποκαλυπτικό γιατί, όπως είναι γνωστό επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ήδη ασκήσεις προσομοίωσης, ώστε να διαπιστώσει τις αντοχές σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το Ρόιτερ αναφέρει ότι «ένα Grexit θα μπορούσε να υποχρεώσει την Ε.Κ.Τ. να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Όλοι αυτοί οι συνειρμοί είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς άστοχης οικονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε από τη Γερμανία. Και όπως έχουμε ήδη περιγράψει, η γερμανοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιδαψιλεύει καμιά απολύτως τιμή για τους Ευρωπαίους ηγέτες, αντίθετα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ισάξια, ίσως και μεγαλύτερα πολεμικών πράξεων!
Βασικό θύμα, αλλά τώρα πλέον, και παράγων, στο όλο σκηνικό είναι η χώρα μας. Μια χώρα που μάτωσε, επειδή αποδέχθηκε “αβλεπί” το ανήκομεν εις τη Δύση! Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα “παγώνει” την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα, σηματοδοτεί μια νέα εποχή του δόγματος αυτού! Πρόκειται για το νέο δόγμα “στραγγαλίζουμε τους εταίρους μας”. Οπότε αναρωτιέται κανείς προς τι όλη η θυσία; Στο όνομα της άντλησης σημαντικών ποσών από την Ε.Κ.Τ., αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον “λογαριασμό”;
Μα ο ελληνικός λογαριασμός δεν είναι μεγαλύτερος από τους λογαριασμούς των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης! Και μάλιστα γνωστού ότι όλα τα κράτη – μέλη, είτε με ασθενείς προϋπολογισμούς, όπως οι σημερινές χώρες με προβλήματα, είτε οι ισχυρές λεγόμενες χώρες, που μάλλον είναι γίγαντες με πήλινα πόδια.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα συγκρίσιμων μεγεθών για να δούμε πού βρίσκεται το πρόβλημα:
Στους δύο πίνακες φαίνονται τα χρόνια της κρίσης τι έγινε ως προς τα ΑΕΠ ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, αποκλειστικά για να δουν οι αναγνώστες μας πού στηρίζουμε την κριτική μας στην άθλια συμπεριφορά των δήθεν εταίρων μας, που πλέον πρέπει να λέμε την αλήθεια ότι δεν είναι εταίροι, αλλά πολέμαρχοι εναντίον μας. Αλλος σε μικρό και άλλος σε μεγάλο βαθμό.
Καμιά χώρα δεν είδε να χάνεται το ένα τέταρτο του πλούτου της, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, αφού, όπως κατηγορούμε τους κυβερνήτες της, ήταν ουσιαστικά τοποτηρητές και οσφυοκάμπτες άλλων συμφερόντων!
Πώς ήταν δυνατόν να υπάρχουν Ελληνες που ενέδωσαν στη μείωση του εθνικού πλούτου σε τόσο σημαντικό βαθμό, που άφησαν χωρίς προγραμματισμό μια χώρα ολόκληρη στη δίνη ασυλλόγιστων “εταίρων” που στόχος τους ήταν να καταρρακωθεί η ελληνική οικονομία; Πόσο μεγάλος φόβος ενυπάρχει στον σχεδιασμό των άδυτων των μεγάλων για τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας;
Ενα μόνο δεν μπορώ να καταλάβω: Αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αντιπαραθέσει στο “Ανήκομεν εις τη Δύση” το περίφημο “Ανήκομεν εις τους Έλληνες” πώς και ξεχάστηκε από τους ίδιους η ρήση αυτή που διόρθωνε τον εθνάρχη Καραμανλή;
Θα δούμε τη συνέχιση της ελληνικής καταστροφής ή έστω και μέρους της καταστροφής αυτής στο επόμενο σημείωμά μας.