Αλλη μία συνάντηση των μέτριων Ευρωπαίων ηγετών με αποτελέσματα χωρίς διέξοδο. Χρειάστηκαν μέχρι και ξενύχτια μέχρι να ξεδοντιαστούν οι χώρες της γηραιάς ηπείρου από την αδιαλλαξία των Βρετανών. Οταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες. Τα κινήματα αμφισβήτησης κόντρα στην πολιτική λιτότητας, που αρχίζουν να βροντοφωνάζουν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες «μπάστα πια», μεγαλώνουν τα φαντάσματα των λαϊκών ακροδεξιών γιγαντονάνων. Από τη Χ.Α., τη Μαρί Λεπέν και τους Βρετανούς ακροδεξιούς αντιρρησίες, μέχρι τις ακροδεξιές κυβερνήσεις στις περισσότερες από τις πρώην ανατολικές χώρες, μέλη του σοβιετικού μπλοκ, τα ουρλιαχτά τους δεν ακούγονται πολύ, αλλά έτσι που πάνε κοντεύουν και να μας κυβερνήσουν.
Ο ηγεμών Κάμερον, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, επιστρέφει περιχαρής στα χωριά του για να διαλαλήσει τα λάφυρα που πήρε. Ιδωμεν τη συνέχεια. Να δούμε όμως και πώς έφθασε εκεί, γιατί υπάρχει πολλή λύπη διάχυτη παντού. Και τούτο γιατί, όπως λέει ο ηλεκτρονικός Τύπος, «η Ευρώπη έχει χάσει την αίσθηση των προτεραιοτήτων». Είναι περιττό να κρύψει το σκυθρωπό πρόσωπό της. Αλλαγή της Ευρώπης σε βάθος έγινε στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής. Ο κ. Κάμερον πήρε πολλά και διάφορα για να μην επικρατήσουν στη Μεγάλη Βρετανία οι ευρωσκεπτικιστές, όμως φαίνεται ότι έτσι που έχει καταντήσει αυτό το μαγαζί, όποιος ζητήσει κάτι, το παίρνει, εκτός τους δικούς μας πολιτικούς. Αλλά αυτή τη φορά δεν είναι μόνοι. Και άλλοι ετοιμάζονται.
Υπό εθνικοσοσιαλιστική και λαϊκή διέγερση, οι γιγαντονάνοι, όπως τους φαντάζομαι στην εισαγωγή του σημειώματος μου, ακροδεξιοί προσπαθούν να πουν ό,τι δεν τους βγαίνει από το στόμα. Και έτσι μόνο ουρλιαχτά ακούγονται. Οι μέτριοι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν πλέον να αντιμετωπίσουν τα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η κρίση των προσφύγων, η ανάπτυξη, η εμβάθυνση της οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Γι’ αυτό λέμε ότι η Ευρώπη έχει χάσει την αίσθηση των προτεραιοτήτων. Τα παλιά μέλη της πρώτης Κοινής Αγοράς ετοιμάζονται να βάλουν τέρμα σε ειδικές αιτήσεις και είναι σίγουρο ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν την Ευρώπη των δύο αρχικά ταχυτήτων. Και όποιος μπορεί ας ακολουθήσει. Βέβαια, και οι αρχικές χώρες της Κοινής Αγοράς θα βρεθούν στην ανάγκη να ξαναδούν τους κανόνες βάσης αυτό δεν αρκεί πλέον, επειδή οι αιτίες αυτής της κρίσης είναι παγκόσμιες.
Διαπιστώνουμε με θλίψη μας ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τη Μεγάλη Βρετανία έχουν ως βάση τους τον φόβο. Και είναι η άλλη ανάγνωση της εμμονής με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να περιβάλουν την Ελλάδα με συρματοπλέγματα: Και εδώ επικρατούν στοιχείο είναι ο φόβος. Το τρίπτυχο πρόσφυγες – μετανάστες – τρομοκράτες με πηγή τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος στη Συρία, όπου ξαφνικά είδαμε ότι νέες δυνάμεις αναδιατάσσουν την κατάσταση: η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, σε συνδυασμό με την εξασθένηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εμφάνιση ενός νέου κόσμου, όπου η Δύση δεν εξασφαλίσει τον πρώτο ρόλο. Εναν κόσμο που κυριαρχείται από μια δωδεκάδα Εθνών που ξεκαθαρίζουν παλιές ισορροπίες. Για να επιβιώσει, η υπερεθνική Ευρώπη, όπως γεννήθηκε από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πρέπει να προσαρμοστεί. Διαφορετικά, οι μικρές χώρες, όπως η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες θα είναι ανίκανες ενάντια στους νέους γίγαντες.
Σε αυτό το πλαίσιο ας επικαλεστούμε και τα αποτελέσματα του συμβουλίου κορυφής για να δούμε τι πήραν οι Αγγλοι.
Αναφέρουν, λοιπόν, στο κείμενο των συμπερασμάτων τα ακόλουθα:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα ότι οι ακόλουθες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι πλήρως συμβατές με τις Συνθήκες και θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα από την ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφασίσει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν κατάλληλη απάντηση στα ζητήματα που απασχολούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Βέβαια, αν γίνει δημοψήφισμα, τότε παύουν να ισχύουν οι αποφάσεις αυτές.
α) Απόφαση των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, συνελθόντων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην οποία αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δικαίωμα δυνάμει των Συνθηκών:
– Να μην υιοθετήσει το ευρώ και, ως εκ τούτου, να διατηρήσει τη βρετανική λίρα στερλίνα ως το εθνικό του νόμισμα, αλλά να μπορεί να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, έστω και χωρίς ψήφο,
– Να μην συμμετάσχει στο κεκτημένο Σένγκεν και να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους επί των προσώπων,
– Να επιλέξει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στη θέσπιση μέτρων στον τομέα της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης,
– Δεν επιθυμεί περαιτέρω πολιτική ένωση στην Ε.Ε., άρα όταν οι άλλοι ωριμάσουν η Μ. Βρετανία μένει απέξω!
– Οσα από τα κράτη μέλη δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ, εκτός από εκείνα που δεν υποχρεούνται να υιοθετήσουν το ευρώ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, δεσμεύονται από τις Συνθήκες να σημειώσουν πρόοδο προς την εκπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.
– Αναγνωρίζεται ότι τα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν στην περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης δεν θα δημιουργήσουν εμπόδια, αλλά θα διευκολύνουν αυτήν την περαιτέρω εμβάθυνση, ενώ, αντιστρόφως, αυτή η διαδικασία θα σέβεται τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες των μη συμμετεχόντων κρατών μελών (η Μ. Βρετανία δεν έχει αναλάβει δέσμευση για περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης).
– Στον τομέα του ανταγωνισμού.
– Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων θα χορηγηθεί άδεια αναστολής καταβολής επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα για μετανάστες τα πρώτα 7 χρόνια της παραμονής τους στη Μ. Βρετανία.
β) Δήλωση που περιέχει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου περί ειδικών διατάξεων σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση της τραπεζικής ένωσης και των συνεπειών της περαιτέρω ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς υπηρεσιών και προϊόντων και σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια και η ψηφιακή ενιαία αγορά.
γ) Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ανταγωνιστικότητα.
δ) Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον μηχανισμό εφαρμογής της αρχής της επικουρικότητας και τον μηχανισμό εφαρμογής της μείωσης του φόρτου.
ε) Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την τιμαριθμοποίηση του επιδόματος τέκνων που εξάγεται σε κράτος μέλος άλλο από εκείνο στο οποίο κατοικεί ο εργαζόμενος.
στ) Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μηχανισμό διασφάλισης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 (β) του μέρους Δ της απόφασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
ζ) Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα σχετικά με την κατάχρηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
Το σύνολο των παραχωρήσεων καμία σχέση δεν έχουν με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων άνοιξαν, ως μη όφειλαν τον ασκό του Αιόλου (εξ ου και ο στρατηγός Ντε Γκωλ φοβόταν την αγγλική είσοδο στη μεγάλη Κοινή Αγορά!).