Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μέρος 107ο

Στο σημερινό σημείωμά μας θα αναφερθούμε σε ορισμένα σημεία του τομέα των μικροχρηματοδοτήσεων και μικροεπιχειρηματικότητας, όπως: Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από τον μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων Progress; Τι είπε κοινοτικός αξιωματούχος για την έγκριση από το Κοινοβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων. Απαντήσεις σε ερωτήματα σε διάσκεψη για μικροχρηματοδοτήσεις στην Ευρώπη. Πού γεννήθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο μικροχρηματοδότησης; Καλύτερη πρόσβαση σε μικροπιστώσεις για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους;

Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε τους περασμένους μήνες, προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία συνοψίζουμε στη συνέχεια
Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από τον μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων “Progress”;
Οσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Θέλουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι ή να δημιουργήσουν/ αναπτύξουν μια πολύ μικρή επιχείρηση (με λιγότερους από δέκα εργαζόμενους) ειδικά μια κοινωνική επιχείρηση,
• Είναι άνεργοι.
• Εχουν χάσει την αγορά εργασίας.
• Εχουν δυσκολία απόκτησης παραδοσιακών πιστωτικών (επειδή είναι π.χ. γυναίκα ή είναι πάρα πολύ νέοι ή πάρα πολύ παλαιοί ή ένα μέλος μιας ομάδας μειονότητας ή επειδή υπάρχει κάποια αναπηρία, κ.λπ.).
Πώς υποβάλλεται η αίτηση;
• Αν υπάρχει ήδη μία οργάνωση μικροπιστώσεων. Εκείνη ενημερώνει σχετικά με τις διαδικασίες και τους ειδικούς όρους για να εκπληρώσει την υποβολή της αίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν απευθείας αίτηση χορήγησης μικροπιστώσεων.
• Το παλιό πρόγραμμα “Progress” (σημερινό πρόγραμμα EASY) και το θεσμικό πλαίσιο δίνουν πλήρως τις εξηγήσεις πως μπορεί να δημιουργηθεί μια οργάνωση μικροπίστωσης για Μικροχρηματοδοτήσεις
• Ο μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων “Progress” χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων .
Κοινοτικός αξιωματούχος μίλησε για την έγκριση από το Κοινοβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων στις 11/2/2010: συνοπτικά είπε τα ακόλουθα:
«Η κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας σε όλα τα κράτη μέλη και για άλλη μια φορά, η πιο ευάλωτη τάξη, πλήρωσε το τίμημα αυτής της κρίσης. Ο νέος μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες για να βγουν από την ανεργία. Το μέσο αυτό θα βοηθήσει όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να προσφέρει σε μικρο-επιχειρηματίες που έχουν δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις, τα μέσα για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους». Ο αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτέλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δέσμευσή του σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Στις 9/11/2010 – 10/11/2010 έγινε Διάσκεψη για μικροχρηματοδοτήσεις στην Ευρώπη.
Μεταφέρουμε εδώ χρήσιμα συμπεράσματα:
Οργανώθηκε από την Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το συνέδριο ήταν μία ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο και τις προκλήσεις της μικροχρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικεντρώθηκε μαζί με ένα θεματικό σεμινάριο στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης στην Ευρώπη μέσω του προγράμματος αμοιβαίας μάθησης. Στο συνέδριο συμμετείχαν εθνικές κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ),
Τα βασικά μηνύματα των συζητήσεων ήταν:
• Αύξηση της ικανότητας των ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησης και βελτίωση της σχέσης με τα χρηματοοικονομικά μέσα και πρωτοβουλίες,
• Παραμονή κοντά στους τελικούς αποδέκτες της μικροχρηματοδότησης και βοήθεια των επιχειρήσεων για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
• Δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για μικροχρηματοδοτήσεις σε εθνικό επίπεδο, για τους παρόχους μικροχρηματοδοτήσεων ισορροπία του στόχου της βιωσιμότητας σε σύγκριση με την κοινωνική απόδοση.
• Ενθάρρυνση για πιο ανοικτό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ειδική φύση της μικροχρηματοδότησης και ένα κοινό καθεστώς όσον αφορά τους φόρους.
Το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο μικροχρηματοδότησης γεννήθηκε στην Ολλανδία 11/2/2011
Η πρωτοβουλία για το πρώτο βραβείο δόθηκε στην ολλανδική οργάνωση μικροχρηματοδότησης “Qredits” μια οργάνωση που μπορεί να προσφέρει ένα συνολικό όγκο πάνω από 20 εκατομμύρια μικροδανείων σε μικρές επιχειρήσεις και σε άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους και θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η πρόσβαση στην πίστωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα για πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜμΕ και τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να ξεκινήσουν νέα έργα.
Καλύτερη πρόσβαση σε μικροπιστώσεις για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν στις 28/7/2011
Η υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους 8 εκατ. θα επέτρεπε περίπου σε 1.000 ανεξάρτητους, μεμονωμένους επιχειρηματίες και γυναίκες επιχειρηματίες και τους νέους στην Κύπρο να επωφεληθούν από μικροπίστωση για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη της δικής τους επιχείρησης. Αυτή η σημαντική συμφωνία χρηματοδότησης θα επέτρεπε στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, μέσω του δικτύου συνεργασίας πιστωτικών ιδρυμάτων, να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση σε μικροπιστώσεις για μικρο-επιχειρηματίες, ιδίως στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου.
Βοηθώντας τους νέους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους {17/2/2012}
Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Για να διορθωθεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της αναλαμβάνουν δράση για την αύξηση της κινητικότητας, της απασχολησιμότητας και την εμπιστοσύνη της νεολαίας.
Η ιστοσελίδα νεολαία σε κίνηση { http://ec.europa.eu/youthonthemove/about/personal-experiences/index_en.htm} έχει πολλές αφηγήσεις νέων ανθρώπων που ανακαλύπτουν τη ζωή, την εργασία και σπουδές στο εξωτερικό. Μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με την κινητικότητα των νέων αποκάλυψε ότι το 53% των νέων στην Ευρώπη είναι πρόθυμο να εργαστεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή να εξετάσει την προοπτική αυτή με ενθουσιασμό. Με την πρώτη ματιά, το ποσοστό αυτό είναι καλή είδηση για την ευρωπαϊκή κινητικότητα καθώς μόνο το 3% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζει εκτός της χώρας καταγωγής τους. Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδοτικών μέσων φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την κινητικότητα των νέων.
Θα συνεχίσουμε στο επόμενο σημείωμά μας με αναφορά στον μηχανισμό μικροχρηματοδοτήσεων “Progress” που συνιστά ένα περιουσιακό στοιχείο για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ακόμη θα αναλυθεί ο σημαντικός ρόλος της καινοτομίας στην κοινωνική πολιτική και την απασχόληση και θα αναλύσουμε ακόμη τα οικονομικά του προγράμματος αυτού μετά την έγκριση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος (ΠΔΠ) καθώς και ορισμένες εκθέσεις σχετικά με την εμβέλεια του προγράμματος αυτού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα