Στο τελευταίο σημείωμα παραθέσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η πολιτική λιτότητας είναι αλά καρτ, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική κυρίως οικονομία, την οποία και στη συνέχεια κατέστρεψε και κανενός δεν ιδρώνει το αφτί του για να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σόιμπλε και της Μέρκελ. Οταν θα το κάνουν, θα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, πράγμα που θα δημιουργήσει εκ νέου κυβερνήσεις τοποτηρητών σε χώρες που έχουν σοβαρά ελλείμματα, όπως ανεπάρκεια τροφίμων, φαρμάκων, εφοδίων για την αναγκαία ανάπτυξη και σίτιση των λαών τους!
Παρά το ότι είχαμε υποσχεθεί στο επόμενο σημείωμά μας να αναφερθούμε στον αντίλογο, νέα πρόσθετα στοιχεία εδραιώνουν τη θέση μας για την αλά καρτ πολιτική λιτότητας. Ετσι, σε πρόσφατη1 πρόταση ψηφίσματος (8.6.2016) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις πολιτικές υποθέσεις των κρατών μελών, οι ευρωβουλευτές Sophie Montel και Florian Philippot κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος με αυτό το θέμα. Διαβάζουμε, λοιπόν, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, έως τις 4 Φεβρουαρίου 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) είχε παραχωρήσει παρέκκλιση στην Ελλάδα, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτούνται παρουσιάζοντας ως εγγύηση κρατικά ομόλογα·
Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάργηση της εν λόγω παρέκκλισης έθεσε το ελληνικό σύστημα σε κατάσταση ασφυξίας, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στους κυβερνώντες της χώρας·
Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ε.Κ.Τ. αποκατέστησε αυτή την παρέκκλιση στα τέλη Ιουνίου του 2016 (παρότι το τρίτο μνημόνιο είχε υπογραφεί ήδη από τις 19 Αυγούστου 2015), αφότου η Ελλάδα δέχτηκε τις ουσιώδεις απαιτήσεις των πιστωτών·
1. ζητά την αναδιατύπωση του καταστατικού της Ε.Κ.Τ., το οποίο πρέπει να εγγυάται την ουσιαστική πολιτική ανεξαρτησία της και να της απαγορεύει κάθε παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις των κυβερνήσεων·
2. απαιτεί να επιστρέψει, εν καιρώ, η νομισματική κυριαρχία στις εθνικές αρχές.
Το λιτό αυτό κείμενο, που δεν υποκινήθηκε από Ελληνες ευρωβουλευτές, δίνει ένα απτό παράδειγμα και συνάμα, απάντηση για το ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.
Λέει ξεκάθαρα ότι η Ε.Ε. είναι μια σύναξη οικονομικών λύκων και αλίμονο σε όσους ευρίσκονται ή τεθούν εκτός αγέλης. Ε! όχι λοιπόν, πιστεύω ότι είναι καιρός να τεθούν φραγμοί στην κοινοτική ασυδοσία, για να επιστρέψουμε σταδιακά στην κοινοτική αλληλεγγύη, ειδάλλως θα αποφανθούμε σύντομα ότι οι Βρετανοί ίσως να είχαν δίκιο που έθεσαν εαυτούς εκτός αγέλης. Μόνο που αυτοί έχουν πραγματικούς συμμάχους τους Αμερικανούς και δεν τίθεται πρόβλημα, παρά τα οποιαδήποτε οικονομικά μαύρα σημάδια που σημειώνονται στον ορίζοντα, για να δείξουν στους άλλους: «μην τολμήσετε να διανοηθείτε… εμείς αποφασίζουμε για την αγέλη…».
Με λύπη μου, λοιπόν, επαναφέρω στο προσκήνιο μια παλαιότερη διαδικασία και ουσία για τα τεκταινόμενα τόσο στην Ε.Ε. όσο και στον κόσμο ολόκληρο, μέρος του οποίου είναι και η Ε.Ε., στην οποία θεωρητικά ανήκουμε ως ισότιμο μέλος, έχουμε όμως τους «θεσμούς» να διατάσουν αποφασίζοντας δημοκρατικά.
Στο Νταβός, λοιπόν, στις αρχές 20162, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε επικεντρωθεί στις νέες τεχνολογίες και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αφού εξέτασε τις οικονομικές προβλέψεις για τον 21ο αιώνα, με βάση τις αναπτύξεις στη ρομποτική τεχνητή νοημοσύνη που οδηγούν σε μια πιο ασταθή και άνιση κατανομή τον κόσμο.
Οι συναντήσεις στο Νταβός, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είδαν τους πολιτικούς, επιχειρηματίες και τραπεζίτες να προσπαθούν να επανορθώσουν μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, η οποία βύθισε τον κόσμο σε μια σειρά από σοβαρές κρίσεις.
Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν ακραίοι. Αν οι πολιτικοί προτρέπουν την Ε.Ε. να δείξει σύνεση, οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για μια «ομαλή προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας σε ύφεση μετά από τρεις δεκαετίες ανεξέλεγκτης ανάπτυξης.
Αντιμέτωποι με την αύξηση των κινδύνων, οι τεχνο-αισιόδοξοι προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή ελίτ από τα οφέλη της ψηφιακής επανάστασης. Γι’ αυτούς, μια νέα γενιά ρομπότ και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι η υπόσχεση μιας νέας (κατά σειρά τέταρτης) βιομηχανικής επανάστασης και μιας ανανεωμένης ευημερίας. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί υποψίες για αβεβαιότητα και ανισότητα και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας» και έτσι σε μια πιο ασταθή οικονομία. Τελικά το φόρουμ του Νταβός άνοιξε με φόντο την απαισιοδοξία. Η απώλεια του ελέγχου του παγκόσμιου εμπορίου τροφοδοτείται κυρίως από τη διάβρωση των βασικών δομών της εξουσίας. Η προσφυγική κρίση, αναταραχή στον τομέα της ενέργειας και ακόμη και το ασταθές πολιτικό σύστημα στην Ισπανία, είναι όλα τα συμπτώματα αυτής της τάσης, υποστηρίζει ειδικός πρώην διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Απαισιοδοξία για την Ευρώπη: Είναι το νέο σκηνικό και ο βραβευμένος με Νόμπελ Joseph Stiglitz πιστεύει ότι η παγκόσμια ελίτ «θα πρέπει να είναι πιο απαισιόδοξη έναντι των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης και λιγότερο έναντι της αναδυόμενης Κίνας».
Στο σκηνικό αυτό προστίθεται και η πανούκλα της ανεργίας. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και της ενεργειακής εξάρτησής της, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να υστερήσει στην αλλαγή και στο τεχνολογικό παράδειγμα προειδοποιούν οι ειδικοί και επιχειρηματίες. Σε μια εποχή που η αγορά εργασίας κυριαρχείται από αύξηση της ανεργίας, οι κυβερνήσεις που θα εξασφαλίσουν μια ακμάζουσα οικονομία στη χώρα τους, είναι εκείνες που θα υλοποιήσουν τις πολιτικές για την επιχειρηματικότητα.
Εκτός από την αυτοματοποίηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την πρόσβαση των Μ.Μ.Ε. και όχι της ψηφιακής τεχνολογίας στις βιομηχανίες, την κυριότητα δεδομένων, την ασφάλεια, τα πρότυπα και τις δεξιότητες.
Στην κατάσταση που είναι η Ελλάδα, μετά την άκρατη καταστροφή που υπέστη η εγχώρια οικονομία, η έλλειψη επενδύσεων καθιστά τη χώρα μας ουραγό των εξελίξεων και κατά συνέπεια η αλλαγή πλεύσης είναι τόσο αναγκαία όσο δεν ήταν ποτέ.
1. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2016-0933&format=XML&language=ELhttp://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2016-0933&format=XML&language=EL
2. http://www.euractiv.fr/sections/innovation-entreprises/davos-voit-dans-linstabilite-la-nouvelle-norme-mondiale-321308