Μόνη διέξοδος από την κατάρα που μας δημιούργησαν οι “εταίροι” μας είναι να αφήσουν τους Ελληνες να διαχειριστούν τα της τύχης τους. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που κατέληξα στο τελευταίο σημείωμά μου. Αυτό δε σημαίνει ότι το να μείνουμε μόνοι μας να αποφασίζουμε για την τύχη της χώρας μας εξιλεώνει τους εταίρους μας και τους απαλλάσσει από τις σοβαρές σε βάρος μας συνέπειες σχετικά με την πορεία της χώρας μας από την ένταξη της χώρας στο ευρώ.
Διότι τόσο το κοινοτικό κεκτημένο, όσο και η άθλια εφαρμογή πολιτικών που υποτίθεται ότι προφύλασσαν το εισόδημα των παραγωγών έφερε τη χώρα μας στα ίδια επίπεδα με την εποχή αμέσως μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό. Ούτε επάρκεια αγαθών έχουμε ούτε τις κατάλληλες δομές από την αποβιομηχάνιση του τόπου μας. Κατάπτυστες πολιτικές, όπως οι χωματερές, επέτρεψαν σε όλους τους εκτός Ε.Ε. μεσογειακούς λαούς να επιβιώσουν σε βάρος των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., ώστε να διαθέτουν την ελάχιστη ρευστότητα προμήθειας βιομηχανικών αγαθών από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. με προεξάρχουσα την επανενωμένη Γερμανία.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την αθλιότητα των ατόμων, για να δει ο αναγνώστης μας ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Διότι όταν είσαι ανώτατος ευρωπαϊκός λειτουργός και οι αποδοχές σου ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά έτος, εκτός των συμπληρωματικών εξωλογιστικών αμοιβών, βέβαια και θα εφευρίσκεις τα σημεία εκείνα που είναι αρεστά στους ακριβούς συνδαιτυμόνες σου.
Για να είμαστε πιο ακριβείς. Όταν είσαι πρόεδρος της Επιτροπής και σε λένε Μπαρόζο, ό,τι έκανες από τις οσφυοκαμπτικές κινήσεις προς τους εταίρους Αμερικανούς, ξαφνικά βρίσκεσαι στο τιμόνι της μεγαλύτερης μηχανής παροχής υπουργών στην αμερικάνικη παγκόσμια υπερδύναμη! Εμ! τι να μην μπορεί να ζήσει ο κ. πρόεδρος, αυτό το ερπετό που κυβέρνησε την Κομισιόν επί δεκαετία, ελέω των πατρώνων του; Για να σας δώσω ένα μικρότατο δείγμα της αναλγησίας του ανθρώπου, της ψευτιάς και της υποκρισίας του, σας ενημερώνω, όπως το έχω κάνει για το ίδιο θέμα εδώ και αρκετά χρόνια, ότι ο ψεύτης αυτός έλεγε σε ομιλία του σε μια «τράπεζα τροφίμων» στο Στρασβούργο το 2011 ότι μέλημά του είναι οι Ευρωπαίοι να έχουν να φάνε. Το προηγούμενο έτος χάθηκαν όμως 10 εκατ. € ισοδύναμα 1.500 τόνων φέτας που θα πήγαινε στα στομάχια των άπορων Ελλήνων, γιατί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών αρνήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας της χώρας μας μια μικρή παράταση για 2-3 εβδομάδες, για να τεθεί σε ενέργεια όλο το θέμα. Μάλιστα τον επόμενο χρόνο δόθηκε παράταση σε 3-4 χώρες για 2 μήνες για το ίδιο θέμα! Στάλθηκε, λοιπόν, επιστολή στον τότε πρόεδρο και ψεύτη Μπαρόζο, ο οποίος καλυπτόμενος πίσω από δήθεν νομοθετήματα, αρνήθηκε να πάνε στα στομάχια πεινασμένων Ελλήνων τα λίγα καλά φέτας! Γι’ αυτούς τους ηλίθιους μεγαλοπράκτορες πληρώνουμε από το υστέρημά μας δυσθεώρατους μισθούς και αμοιβές! Για το θέμα αυτό θα επανέρχομαι μέχρι να γίνει συνείδηση η αναλγησία των θεσμών. Μάλιστα, προς επίρρωση του θέματος, παραθέτω και άλλα δημοσιεύματα και αποφάσεις που αφορούν την αναλγησία των πρώην επιτρόπων και προέδρων της Ε.Ε. Μόνο ο Ντελόρ δεν ενδιαφέρθηκε να απαλλοτριώσει τη φήμη του!
Σύμφωνα με πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (B8-0969/2016), σχετικά με περιορισμούς στις προσλήψεις πρώην Ευρωπαίων επιτρόπων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού κλάδου, αναφέρονται τα εξής1 :
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– έχοντας υπόψη το άρθρο 133 του Κανονισμού του,
Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τα 28 μέλη της Επιτροπής Barroso ΙΙ, τουλάχιστον 10 κατέχουν σήμερα θέσεις στον ιδιωτικό τομέα·
Β. υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος ο κ. Barroso πρόσφατα εντάχθηκε στην τράπεζα Goldman Sachs, παρ’ όλο ότι αυτή βρίσκεται στη ρίζα της παραποίησης των ελληνικών λογαριασμών το 2001 και συνδέεται με το σκάνδαλο των subprimes·
Γ. υπενθυμίζοντας ότι πολλά κράτη – μέλη έχουν θεσπίσει διαδικασίες για να ελέγχουν τις συγκρούσεις συμφερόντων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών, ώστε αυτοί να μην μπορούν να εργαστούν για επιχειρήσεις που ήταν της αρμοδιότητάς τους·
1. διαπιστώνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι επίτροποι ξεπουλιούνται σε ιδιωτικά λόμπι, σε βιομηχανίες ή σε τράπεζες μόλις λήξουν τα θεσμικά τους καθήκοντα·
2. τονίζει την ανάγκη εφαρμογής μιας πολύ πιο αυστηρής δεοντολογίας σε αυτό το θέμα, ώστε η Επιτροπή να δίνει το παράδειγμα·
3. ζητά από την Επιτροπή και από τα κράτη – μέλη να εκδώσουν τις αναγκαίες κανονιστικές ρυθμίσεις για να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν, κυρίως με την επιβολή προθεσμιών, τις προσλήψεις των Ευρωπαίων επιτρόπων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού κλάδου καθώς και για να ελέγχουν το συνολικό επίπεδο των αποδοχών τους.
Πάντως, ο αντίλογος είναι ότι η διάχυση της τεχνολογίας των ανώτερων αυτών λειτουργών της Ε.Ε. μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, αν ζούσαμε σε ένα σύστημα με αμοιβαία ίσους όρους, ένθεν και εντεύθεν!
Για παράδειγμα, όταν η κοινοτική πολιτική αναφέρεται στα θέματα ανταγωνισμού, οι συνθήκες που επιτρέπουν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα έπρεπε να είναι ταυτόσημες, αν όχι ίδιες.
Με τίτλο «Οι εταιρείες επίσης μπορούν να δανείζονται με αρνητικά επιτόκια» η βελγική ΕΞΠΡΕΣΣ στις 7 Σεπτεμβρίου 20162 αναφέρει ότι τουλάχιστον η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και η γερμανική πολυεθνική καταναλωτικών προϊόντων της Henkel AG εξέδωσαν ομόλογα την Τρίτη με αρνητικό επιτόκιο! Η Henkel έχει εκδώσει € 500.000.000 ομολόγων, ενώ η Sanofi εξέδωσε ομόλογα αξίας $ 1 δισ. Η Sanofi προτείνει στους επενδυτές να πληρώσει ένα αρνητικό επιτόκιο 0,05% για το προνόμιο του δανεισμού τους με χρήματα μέχρι το 2020.
Σε αυτές τις συνθήκες, αναρωτιέμαι μέχρι πού θα φτάσει η ασυδοσία των εταίρων μας και πώς είναι δυνατόν να δικάζουν υποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού οι Ευρωπαίοι δικαστές. Για τους οποίους έχω πολλά ράμματα για τη γούνα τους, για επόμενο σημείωμά μου.
Πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πού θα τελειώσει όλος αυτός ο αχταρμάς…
1. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2016-0969&format=XML&language=EL
2. https://fr.express.live/2016/09/07/entreprises-emprunter-taux-interet-negatifs/