Μέρος 43ο
Η οποιαδήποτε τυχαία ανάλυση σε στατιστικά δεδομένα παραγωγής της χώρας μας θα υποχρεώσουν και τον πλέον ανεπηρέαστο συμπατριώτη μας να βουρκώσει. Δεν φανταζόμουνα ποτέ μου ότι οι πράξεις και παραλείψεις (όπως λένε οι δικηγόροι) που έλαβαν χώρα εναντίον της πατρίδας μου θα επέφεραν τόση μεγάλη ζημιά. Θα καταρράκωναν τομείς ολόκληρους, θα υποχωρούσαν παραγωγικές διαδικασίες, θα άφηναν να εξαπλωθεί η χειρότερη πανούκλα του 21ου αιώνα που είναι η ανεργία. Είμαι, λοιπόν, υποχρεωμένος να αναπτύξω, στο πλαίσιο του ημερινού σημειώματός μου, τουλάχιστον τον τομέα της ανεργίας, για να αποδείξω, δυστυχώς, την αλήθεια των λεγομένων μου. Και μακάρι να είχα άδικο!
Ολη η προσπάθεια που διαχέεται στον αέρα για το ζήτημα της Ελλάδας διαπνέεται από μια περίεργη κακεντρέχεια: ένα πιστωτικό γεγονός που θα οδηγούσε τη χώρα μας σε χρεοκοπία θα μπορούσε να εκληφθεί σα μια περίπου προγραμματισμένη ενέργεια, την οποία θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Μια χώρα ανίκανη να ελέγξει ακόμη και τις μεσαίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπου το καρουσέλ του Φ.Π.Α. παίζει νταούλια και χορεύει στους πιο τρελούς ρυθμούς, οι συνήθεις ύποπτοι έφθασαν στο τέρμα των δυνατοτήτων τους. Δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν φόροι, να συγκεντρωθούν πόροι και να εκλείψει ο κίνδυνος να γίνει πιστωτικό γεγονός. Οι μικροί και μεσαίοι οικογενειάρχες και επιχειρηματίες αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το βάρος. Οι λίστες Λαγκάρντ ή όπως και να λέγονται δεν φαίνεται να δημιουργούν κινδύνους στους υπαίτιους για να πληρώσουν. Δεν κινδυνεύουν να ελεγχθούν! Δεν κινδυνεύουν να αφήσουν να φανούν τα ίχνη τους.
Και στον καμβά που υφαίνεται, για μια ακόμη φορά σε βάρος της χώρας μας, διαβλέπουμε μια ιταμή γερμανική προσπάθεια να εκλείψει ο κίνδυνος της καταβολής των χρημάτων που οφείλει η Γερμανία, τόσο ως προς το κατοχικό δάνειο, όσο και ως προς τις πολεμικές αποζημιώσεις1 Μόλις στις 8/4/15 ο Σίγκμαρ Γκαμπριέλ (υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας) αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Ελλάδας για αποζημιώσεις, που πηγάζουν από τις αθλιότητες των προγόνων του, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό και θεωρεί ως μη έξυπνη την Ελλάδα, που έχει συμφέρον να πάρει νέα δάνεια σε ευρώ, από τους εταίρους της για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της. Και επί λέξει, υποστηρίξει ότι «Και αυτό το θέμα δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επανορθώσεις», τόνισε. Και το θέμα αυτό, πέραν από την οικονομική του πλευρά φαίνεται να παίρνει τον δρόμο για την αναζήτηση μιας «ασφάλειας δικαίου» σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, βέβαια, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο πριν λίγε μέρες, αναφέρθηκε στην αποσύνδεση του θέματος των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου και είπε ότι αφορά «δεοντολογική αξιολόγηση». Η αναφορά του πρωθυπουργού είναι λογική αποτίμηση ενός ευγενούς ανθρώπου που διεκδικεί τα συμφέροντα της χώρας του, αλλά γνωρίζει πότε και πώς να το πράξει, έστω και παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Οπως έχουμε αναπτύξει και σε προηγούμενα σημειώματά μας, το σημείο εκείνο που ευνοεί την επιβολή της πολιτικής λιτότητας και όσα επακολούθησαν τα τελευταία χρόνια, έχει πιέσει το ευρώ προς τα κάτω και έτσι, η σημερινή του αξία έχει επιβληθεί σε όφελος της Γερμανίας και σε βάρος των χωρών που βρέθηκαν στη στρόφιγγα της λιτότητας. Όπως είδαμε πρόσφατα, η μείωση σε ποσοστό πάνω από το 1/4 του πλούτου της χώρας, όπως εκφράζεται αυτός ο πλούτος με την αποτίμηση της παραγωγικής διαδικασίας σε ΑΕΠ, είναι μια πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή χώρας μέλους της Ε.Ε., αναπτυγμένης και άρα δεν όφειλε να ενταχθεί στο Δ.Ν.Τ. Υποχρεώθηκε, λοιπόν, η χώρα να βρεθεί σε περίοδο αποεπένδυσης, ακόμη και μεγάλες εταιρείες έφυγαν και βρήκαν περισσότερο προσοδοφόρους τόπους για δημιουργία κερδών.
Οι εταίροι μας ούρλιαζαν ότι πρέπει να μειώσουμε μισθούς και συντάξεις για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα και έφθασαν να προκαλέσουν το γέλιο του Βούλγαρου πρωθυπουργού σε μια σύνοδο κορυφής που έλεγε «όλα αυτά είναι λόγια και εμείς στη Βουλγαρία που έχουμε τα χαμηλότερα ημερομίσθια και τους μικρότερους μισθούς, γιατί δεν έρχονται στη χώρα ξένοι επενδυτές;». Εύλογο μεν, το ερώτημα, απορίας άξιον παραμένει η τυφλή εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που τα κυβερνώντα κόμματα εφάρμοσαν αλόγιστα στο πρόσφατο παρελθόν. Στον πίνακα 1 με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, φαίνεται η καταστροφή αυτή κυρίως στη χώρα μας, ακολουθεί η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος! Φτάσαμε, λοιπόν, στην έκρηξη της ανεργίας στη χώρα, η οποία, όπως το έχω πει πολλές φορές ισοδυναμεί με εξάπλωση πανούκλας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά εδώ και χρόνια. Μάλιστα, για να γίνει πιο κατανοητή η καταστροφή που οδήγησε το ένα τρίτο του πληθυσμού εκτός παραγωγικής διαδικασίας, παραθέτουμε και τον επόμενο συνοπτικό πίνακα σε ποσοστό, πως εξελίχθηκε η πανούκλα της ανεργίας.
Γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια καταστροφή με την όλη σημασία της λέξης, ισοδύναμης πολεμικών επιχειρήσεων. Και παρακαλώ τους αναγνώστες να σημειώσουν ότι από τώρα και μετά ολοένα και θα δυναμώνουν οι φωνές που θα λένε ότι «δεν πρόκειται για εταίρους, αλλά για ξεκάθαρους εχθρούς της χώρας, ελαφρά καμουφλαρισμένων πλέον».
Στον ανωτέρω πίνακα βλέπουμε ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στα χρόνια της κρίσης, υπέρ τριπλασιάστηκε, ενώ στα ίδια χρόνια, μειώθηκε περίπου στο μισό, η ήδη μικρή γερμανική ανεργία. Οι οικονομικοί πόροι φεύγουν από τη χώρα μας και από άλλες χώρες και πάνε στη Γερμανία που κάνει επενδύσεις και υπάρχει δουλειά στους υπηκόους της! Το ίδιο με μικρότερους ρυθμούς σε χώρες δορυφόρους (βλέπε Βέλγιο, Γαλλία), ενώ και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν πολιτικές λιτότητας είδαν τους ρυθμούς της ανεργίας να εκτοξεύονται στα ύψη, έστω και αν δεν έφθασαν τις καταστροφικές εμμονές που εφαρμόστηκαν εναντίον της Ελλάδας.Αυτό συνιστά μια επιπλέον απάντηση στο διαρκές ερώτημα του τίτλου «Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
1. http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/gabriel-slams-greek-demands-wwii-reparations-313588?utm_source=EurActiv+Newsletter&utm_campaign=be4b912c5a newsletter_daily_update&utm_ medium=email&utm_term=0_bab5f0ea4e-be4b912c5a-245513049