Στην αρχή του νέου χρόνου γινόμαστε για μια ακόμη φορά μάρτυρες της ευρωπαϊκής αναλγησίας και της οριστικής απώλειας της «τσίπας» που έπρεπε να έχει κάθε ένας δημόσιος άντρας, και κυρίως όσοι εκλέγονται και διορίζονται από συνόδους εκλεγμένων. Αναφέρομαι για μια ακόμη φορά στον πρόεδρο της Κομισιόν που, σύμφωνα με τις καταγγελίες βάζει εμπόδια στο να βγουν στη φόρα οι αθλιότητες της φοροδιαφυγής εκατοντάδων πολυεθνικών, υπόθεση γνωστή ως LUXLEAKS. Οι πρακτικές αυτές είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την κατακρήμνιση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 26% τα χρόνια της κρίσης. Άλλοι κερδίζουν άτιμα και άλλοι χάνουν γιατί «μαζί τα φάγαμε», δήθεν μόνο που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός πολύ σκληρά και απάνθρωπα!
Και μπορεί μεν, όπως λένε οι σχετικές εκθέσεις οι Ευρωπαίοι να έγιναν φτωχότεροι, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα1, η οποία διενέργησε μεγάλη έρευνα με το αντικείμενο αυτό. Η κατάντια της Ευρώπης που εμφανίζεται στον πλούτο των νοικοκυριών.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 84.000 οικογένειες από τις 18 χώρες της ζώνης του ευρώ και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2016, και καλύπτει την περίοδο 2010-2014. Είναι περιττό να τονιστεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να αυξήσουν ή να κάνουν καλύτερη διανομή του πλούτου μεταξύ του πληθυσμού. Αυτές οι έννοιες είναι παντελώς ξένες για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και θα επανέλθουμε σε άλλο σημείωμά μας, αναλύοντας όλο το φάσμα.
Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, με την καλπάζουσα ανεργία, τα προβλήματα των προσφύγων την έλλειψη πόρων, τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς τις χώρες με έντονα προβλήματα και έλλειψη ανάπτυξης, το εκκολαπτόμενο αυγό του φιδιού ολοένα και γιγαντώνεται!
Και με το ξεκίνημα του νέου χρόνου πολλές ξένες ειδησεογραφικές πηγές (έντυπες ή και ηλεκτρονικές) αναφέρονται στο φρενάρισμα που επέβαλε ο Γιούνκερ στις στις προσπάθειες της ΕΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.2 Στο δημοσίευμα που κάνουμε αναφορά στο σημερινό μας σημείωμα τονίζεται ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, μπλόκαρε κρυφά πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές, όταν ήταν Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, ανέφερε η εφημερίδα Βρετανοί η Guardian. Η διεθνή αυτή (βρετανική) εφημερίδα αντλεί την πληροφορία αυτή από τη γερμανική διπλωματία και οφείλεται στην προσπάθεια και τους ελιγμούς του Λουξεμβούργου για να προσπαθήσει να προστατεύσει το φορολογικό του σύστημα από μια Ομάδα για τον «Κώδικα Δεοντολογίας (φορολογία των επιχειρήσεων)» που είχαν δημιουργηθεί το 1998.
Η ουσία του όλου θέματος ήταν να δεσμευτούν τα κράτη μέλη να μην ασκούν επιβλαβή ανταγωνισμό στο πλαίσιο ενός κώδικα δεοντολογίας για τις φορολογικές πολιτικές και τους στόχους της Επιτροπής, και ουσιαστικά είχαν επιβάλει αυτόν τον κώδικα. Φαίνεται ότι τα κράτη μέλη συμμετείχαν και ορισμένες χώρες υπό την ηγεσία του Λουξεμβούργου, χρησιμοποίησαν την παρουσία τους σε αυτή τη μυστική επιτροπή για να αντιμετωπίσουν τα σχέδια της ΕΕ. Έτσι κατάφεραν ή να καθυστερήσουν, τη λήψη μέτρων, ή να παγώσουν εντελώς τις αναγκαίες πρωτοβουλίες από την πλειοψηφία των κρατών μελών για την καταπολέμηση του «επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού» ή να αντεπιτεθούν με πολύ ευνοϊκές φορολογικές πολιτικές για αυτές τις πολυεθνικές.
Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την εποχή, ο Jean-Claude Juncker δεν ήταν μόνο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αλλά και υπουργός Οικονομικών (κατείχε τη θέση αυτή από το 1995 έως και το 2013). Και παρόλο που απαριθμεί μόνο 560 000 κατοίκους στο Μεγάλο Δουκάτο, αυτή η χώρα ήταν συχνά σε θέση να αντιταχθεί στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν είχαν αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.
Η πηγή της Guardian εξήγησε ότι η Επιτροπή είδε συχνά να εκμηδενίζονται οι προσπάθειές της, επειδή οι αποφάσεις έπρεπε να λαμβάνονται με ομοφωνία. Να σημειώσουμε ακόμη ότι το Λουξεμβούργο είναι επίσης αντίθετο με την εγκατάλειψη της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων.
Οι δράσεις αυτές αναμφίβολα βοήθησαν να μετατραπεί η οικονομία της χώρας, που κυριαρχείται από ένα μεταλλουργικό τομέα σε πτώση ως προς τη διεθνή επιχειρηματική διάστασή του, και να γίνει το Λουξεμβούργο μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Ειδικοί φοροτεχνικοί αναλυτές ανάφεραν στην Guardian ότι υπό την ηγεσία του τρέχοντος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, το Μεγάλο Δουκάτο είχε αρχίσει να αλλάζει το φορολογικό του σύστημα3.
Στο σημείο αυτό αναρωτιέται κανείς ποια είναι η ευθύνη των υπουργών την περίοδο εκείνη όλων των χωρών της ευρωζώνης και γενικά της ΕΕ. Η άρνηση του κάθε υπουργού και η προβολή του βέτο (στην περίπτωση της ομοφωνίας) έπρεπε να τους έχει κινητοποιήσει. Η μη κινητοποίηση τους προσδίδει την ευθύνη. Και για την περίπτωση της χώρας μας οι υπουργοί του κ. Σημίτη και του κ. Κώστα Καραμανλή, μαζί με τους Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, έχουν όλη την ευθύνη με το μέρος τους.
Οι δημοσιογράφοι που δημοσιοποίησαν τις παράνομες αυτές αποφάσεις δικάζονται, γιατί βοήθησαν να σταματήσει ή έστω να μειωθεί η φοροδιαφυγή που πλήττει πληθυσμούς ολάκερους όπως στη χώρα μας που ψάχνει μάταια να βρει επενδύσεις4.
Αρρωσταίνει κανείς να βλέπει και να διαβάζει κανόνες και νόμους, χωρίς αποτέλεσμα. Δεν είναι θέση μου ότι οι παράνομες συμφωνίες του Λουξεμβούργου επί πρωθυπουργίας και υπουργίας του κ. Γιούνκερ έφεραν τη χώρα μου στη σημερινή κατάσταση, αλλά όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες οδήγησαν τη χώρα μου στην κατάσταση που είναι. Και βέβαια, ακέραιη ευθύνη έχουν και οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της εξουσίας υπουργοί και κοντόφθαλμοι σύμβουλοί τους.
Αλλά κάθε λογικός πολίτης θα σκέφτεται πως είναι δυνατόν στην ΕΕ των κοινών κανόνων και των κοινών πολιτικών να γίνεται κατά κεφαλήν πλουσιότερη μια χώρα σε βάρος των άλλων και η επιβράβευση αυτής της τουλάχιστον ατασθαλίας να είναι η προώθηση στην καρέκλα της προεδρίας της εκτελεστικής εξουσίας, έχει τη δική του απάντηση: Στις λυκοφιλίες αλλοίμονο στα πρόβατα που περπατούν με ξεγνοιασιά! Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν και ψηφίζουν «κώδικες δεοντολογίας». Ούτε για γέλια, ούτε για κλάματα. Θα τα δούμε αυτά στο επόμενο σημείωμά μας.
1. https://fr.express.live/2017/01/03/bce-europeens-distribution-richesse-appauvris/
2. https://fr.express.live/2017/01/02/juncker-luxembourg-bloquer-lutte-fraude-fiscale-ue/
3. https://www.euractiv.fr/section/euro-finances/news/juncker-s-irrite-des-questions-des-eurodeputes-sur-les-luxleaks/
4. https://www.euractiv.fr/section/euro-finances/news/juncker-accuse-davoir-bloque-la-lutte-contre-levasion-fiscale/