Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μπορεί να φαντάζει «εξεζητημένο» το θέμα της κάλυψης θέσεων από πρώην Επιτρόπους, όμως στη βάση του έχει τεράστια σημασία για το πώς γίνονται οι εισηγήσεις για σπουδαία θέματα που μπορεί να συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη της ανάπτυξης στην ΕΕ. Σημαντικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια σκηνή με τον νέο αμερικανό πρόεδρο, την Αγγλία που φεύγει οριστικά και αμετάκλητα και τον Ερτογκάν που όλο και αγοράζει αεροπλάνα!!!.
Oταν υποστηρίζω ότι βάζουν λύκους να φυλάνε τα πεινασμένα πρόβατα, το αναφέρω διαβάζοντας τα σκευάσματα που δημιουργούν οι καλά λαδωμένοι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί των βασικών οργάνων της ΕΕ.
Δείτε ένα μικρό δείγμα: Στην αιτιολογική έκθεση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή ψήφου έγκρισης προς την Επιτροπή προβλέπεται: «Το Κοινοβούλιο μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία σημαντική για τη λήψη της απόφασής του όσον αφορά την καταλληλότητα των ορισθέντων Επιτρόπων1. Αναμένει πλήρη γνωστοποίηση πληροφοριών που αφορούν τα οικονομικά τους συμφέροντα. Οι δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων των ορισθέντων Επιτρόπων αποστέλλονται προς έλεγχο στην αρμόδια για νομικά θέματα επιτροπή.» Μια διάταξη χωρίς να περιγράφει το ακριβές πεδίο του ελέγχου. Απλά να καλύψουμε τα πράγματα, ώστε να μην μπορούν να μας κατηγορήσουν για … ασυδοσία! Εν τούτοις ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, η οποία ενέκρινε στην Ολομέλεια στις 28 Απριλίου 2015 ότι «Ο έλεγχος της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων ορισθέντος Επιτρόπου από την αρμόδια για νομικά θέματα επιτροπή έχει ως στόχο όχι μόνο να επαληθευθεί ότι η δήλωση έχει συμπληρωθεί δεόντως αλλά και να εκτιμηθεί κατά πόσον από το περιεχόμενο της δήλωσης μπορεί να συναχθεί η ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων. Εναπόκειται εν συνεχεία στην αρμόδια για την ακρόαση επιτροπή να αποφασίσει κατά πόσον πρέπει να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες από τον ορισθέντα Επίτροπο.»
Η ερμηνεία αυτή επιβεβαιώνει ότι η ανάλυση πρέπει να πραγματοποιείται σε βάθος, αλλά δίνει στην αρμόδια για την ακρόαση επιτροπή την ευθύνη να θέσει επιπρόσθετες ερωτήσεις.
Ένας ατέρμονας διάλογος, που προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια, ότι δηλαδή δε γίνεται ουσιαστικά έλεγχος για σύγκρουση συμφερόντων, για το λόγο αυτό έχουμε σήμερα τον φιλέλληνα Γιούνκερ ως πρόεδρο της επιτροπής. Φιλέλληνας για να ρίχνεται επαρκής στάχτη στα μάτια μας και άντε να δούμε και κανένα μεγάλο συμφέρον του τόπου να «κερδίζει» λίγα από τα ψίχουλα της τραπέζης των Βρυξελλών! Βέβαια, δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους αυτούς τους ανθρώπους, έτσι, ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης θεωρεί ότι και ο έλεγχος των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων και, γενικότερα, των ενδεχόμενων συγκρούσεων συμφερόντων που αφορά τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να εκτείνεται πέρα από τη διαδικασία ορισμού της Επιτροπής.
Πάντως, σύμφωνα με γνωμοδότηση της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού (28.9.2016) προτείνονται μεταξύ άλλων2, βελτιώσεις στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας του 2011, κυρίως μήπως και καταφέρουν να ελέγξουν στο μέλλον την κατάσταση της ασυδοσίας των επιτρόπων. Προτείνοντας όταν αλλάζουν οι πληροφορίες ή τουλάχιστον κάθε χρόνο, να αναθεωρείται η δήλωση οικονομικών συμφερόντων.
Ακόμη, σημειώνεται ότι α)  δεν υπάρχει λεπτομερής ορισμός σχετικά με το σε τι συνίσταται η σύγκρουση συμφερόντων, β)  η διάταξη περιορίζεται σε υποθέσεις που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του εν λόγω Επιτρόπου και παραβλέπει τα καθήκοντα του Επιτρόπου ως μέλους ενός συλλογικού οργάνου, γ) δεν ορίζονται κριτήρια που να επιτρέπουν στον Πρόεδρο να αποφασίζει επί της ανακατανομής των χαρτοφυλακίων των επιτρόπων! Δηλαδή κοροϊδεύουν ολόκληρο τον κόσμο που έχει ελάχιστη νοημοσύνη! Δε βάζουν τους λύκους να αρμέγουν τα πεινασμένα πρόβατα, αλλά τους βάζουν στην πίσω πύλη μην τύχει και φύγουν … χωρίς άρμεγμα!
Τέλος σύμφωνα με πρόταση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (14.9.2016) σχετικά με την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων των πρώην ευρωπαίων επιτρόπων, τουλάχιστον επιτίθενται στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Barroso. Αυτός αποφάσισε να αναλάβει καθήκοντα στην αμερικανική εμπορική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης των επισφαλών ενυπόθηκων δανείων3.
Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να βάλουν ορισμένα μουσούδια στους λύκους που βρίσκουν να φυλάνε τα πρόβατα!·  Έτσι, ανοικτά υποστηρίζουν ότι ο διορισμός του Μπαρόζο αποκαλύπτει το θόλο παιχνίδι της ηγεσίας της Επιτροπής και εγείρει αμφιβολίες ως προς την επιρροή των ομάδων συμφερόντων· και ζητούν τουλάχιστον να του μειώσουν τις … αποζημιώσεις και μάλιστα δραστικά! Λες και οι παχυλοί μισθοί που παίρνουν στις Βρυξέλλες, αν τις περικόψεις κατά το μισό αλλά παίρνουν από αλλού τεράστιες αποδοχές, θα μειωθεί η ένταση χρησιμοποίησης των λύκων!
Γιαυτό ο Γιούνκερ κατηγορείται ότι μπλοκάρει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου4. Και υπενθυμίζουμε ότι κ. Γιούνκερ ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου 1995-2013, όπου έλαβε χώρα το σκάνδαλο Λουξλιξ. Σχετικά με το θέμα αυτό έχουμε σημειώσει σε προηγούμενο σημείωμά μας για ρους λύκους που φυλάνε τα πρόβατα!
Το θέμα των κωδίκων δεοντολογίας πρέπει να απασχολήσει τελικά όλους του κύκλους και τα στρώματα των κατοίκων της ΕΕ. Και τούτο γιατί όπως διαρθρώθηκαν οι εθνικές οικονομίες μετά την παγκοσμιοποίηση στις αρχές του 1990 γίνεται φανερό ότι η περισσότερο δυνατή υπερδύναμη στον οικονομικό τομέα είναι η ΕΕ.
Μάλιστα, έστω και με τη Γερμανία επικεφαλής αν συνειδητοποιηθεί σωστά το θέμα αυτό, οι Αμερικάνοι και οι Κινέζοι θα μας βλέπουν από κατώτερα μετερίζια. Το σημαντικό αυτό θέμα έρχεται σε περίοδο ανακατανομής της εξουσίας στα διάφορα γεωγραφικά μπλόκα και δεν πρέπει να πάει στράφι η περίπτωση να αναδειχθεί ο ρόλος του γίγαντα που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι όμως με μισαλλόδοξους και επικίνδυνους πολιτικούς, όπως ο Σόιμπλε και η προϊσταμένη του! Τώρα δε, που έφυγαν και οι Βρετανοί, ας πάνε στο καλό! Ο Ντε Γκωλ δεν τους ήθελε και το είχε δηλώσει. Ίσως να αναταχθούν τα πράγματα.

1. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A8-2016-0315&format=XML&language=EL
2. Από μια άξια Γερμανίδα ευρωβουλευτή την κα Ingeborg Gräßle που είναι η συντάκτρια γνωμοδότησης
3. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2016-1099&format=XML&language=EL
4. http://www.euractiv.fr/section/euro-finances/news/juncker-accuse-davoir-bloque-la-lutte-contre-levasion-fiscale/?nl_ref=28021742


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα