Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

 Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Μέρος 44ο

Στον καμβά των καταστροφών της χώρας μας από τους εταίρους μας και κυρίως από τη Γερμανία έρχεται να ενταχθεί και η νομισματική συνισταμένη! Ολοι όσοι είχαμε κάνει όνειρα με το κοινό νόμισμα, όλοι όσοι είχαμε σφυρηλατήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας στο πλαίσιο μιας εξελικτικής πορείας της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της ενοποίησης, βλέπουμε τα όνειρά μας και τις συνθήκες που τα περιέβαλαν να θάβονται κάτω από τους πύργους που στήσαμε με σαθρά θεμέλια, στην άμμο και μάλιστα στην κινούμενη άμμο!

Με τίτλο “Η κατάρα του αδύναμου ευρώ” δημοσιεύθηκε σύντομη ανάλυση για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ε.Κ.Τ. που αποδυναμώνει το ευρώ και απογειώνει τις εξαγωγές. Παράλληλα όμως αυξάνεται ο πληθωρισμός. Και τα δύο φαινόμενα είναι ανεπιθύμητα και μακροχρόνια επικίνδυνα. Το ευρώ χάνει τη σημασία του ως μέσο πληρωμής για τους Γερμανούς εξαγωγείς. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας το 2014 μόνο το 62% των εμπορικών συναλλαγών κρατών εκτός Ε.Ε. έγινε σε ευρώ, όταν το 2010 ήταν 67%. Από τότε το ποσοστό πέφτει συνεχώς. Τη θέση του ευρώ καταλαμβάνει το δολάριο.

Πέρυσι οι συναλλαγές σε δολάρια έφτασαν το 26%, καταγράφηκε δηλαδή αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2013. Το φαινόμενο μάλλον εντάσσεται στην «ανασφάλεια στον ευρωπαϊκό χώρο» και στην καθοδική τάση που δείχνει ότι η αποδοχή του κοινού νομίσματος σε ορισμένους από τους εμπορικούς εταίρους μας είναι προβληματική» τονίζει στη Deutsche Welle ο Φόλκερ Τράιερ, επικεφαλής εξαγωγών του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK). «Βασική αιτία για το φαινόμενο αποτελεί η ανασφάλεια γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ενα νόμισμα μπορεί να είναι ισχυρό διαχρονικά, μόνο όταν πίσω του βρίσκεται ένα οικονομικά εύρωστο οικονομικό περιβάλλον.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, επειδή ισχυρές βιομηχανικές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Ετσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρά με επεκτατική νομισματική πολιτική, όταν την ίδια ώρα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α. εγκαταλείπει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων», θυμίζει ο Τράιερ. «Ολοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν το δολάριο πιο ελκυστικό για τους εμπορικούς μας εταίρους. Επιπλέον την κατάσταση επιβαρύνει η όλη ιστορία με την Ελλάδα».Αλλο ένα χτύπημα από εταίρους, ουσιαστικά αντιπάλους! Ομως δεν αρνούνται οι ίδιοι να λένε την αλήθεια που έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μας ότι «η γερμανική οικονομία απολαμβάνει μεγάλα οφέλη από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Και το ασθενές ευρώ ενισχύει ακόμη περισσότερο τις εξαγωγές μας και την ανάπτυξη»! Οι ίδιοι οι Γερμανοί το λένε. Μην ψάχνουμε εμείς οι Ελληνες άλλους τρόπους επεξήγησης όσων διαλαμβάνονται στην Ευρώπη. Ενας άλλος Γερμανός, ονόματι Γκρέγκορ Βολφ, από τον γερμανικό σύνδεσμο εξαγωγικού εμπορίου BGA, αναφέρει κι άλλες αρνητικές πτυχές της πολιτικής φθηνού χρήματος, κυρίως για τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προφίλ. «Η ανάγκη για εργαλεία εξασφάλισης των συναλλαγματικών ισορροπιών γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη. Η απότομη υποτίμηση του ευρώ, που βρήκε απροετοίμαστες τις μικρές επιχειρήσεις, οδήγησε σε σημαντικές οικονομικές απώλειες. Από την άλλη πλευρά ανεβαίνει συνεχώς η αυτοπεποίθηση των γοργά αναπτυσσόμενων χωρών με συνέπεια να δυσκολεύει η σύναψη, μαζί τους, εμπορικών συμβολαίων με ρήτρα ευρώ», υποστηρίζει ο Βολφ.

Στο μεταξύ, ο υπάλληλος της Μέρκελ, ιταλικής υπηκοότητας κ. Ντράγκι, σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου στις 18/4/2015, θεωρεί ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα είναι «στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά και αυτό είναι επείγον». Και δεν είναι ο μόνος. Ολοι το ίδιο λένε. Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το ίδιο επανάλαβε στις ενδιάμεσες συνεδριάσεις του Δ.Ν.Τ. και της Παγκόσμιας Τράπεζας Ολοι όμως ξεχνούν ότι έχουμε στυφτεί ως λεμονόκουπα, με πρωτοβουλία των δεξιών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, με βρόχο στον λαιμό από την έλλειψη ρευστότητας που έχει κλείσει όλες τις προοπτικές να λυθούν θέματα. Ασύδοτοι ψεύτες που παραδέχονται και πάλι οι ίδιοι ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει «άγνωστο έδαφος», αν η ελληνική κρίση επιδεινωθεί. Πριν από αυτόν, οι Η.Π.Α., η Γερμανία και η Γαλλία παρατηρούν πολύ μικρή πρόοδο στις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Στο μεταξύ αρωγός στην αλήθεια των προαναφερομένων έρχεται και άρθρο του κ. Ζολτ Νταρβάς (Zsolt Darvas) της δεξαμενής σκέψης Bruegel σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί, αν η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και επισυμβεί ένα ατύχημα.

Μια σοβαρή ανάλυση που αναφέρεται στο επί πολλές εβδομάδες σημείο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, σχεδόν ημερησίως, ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους επίσημους δανειστές εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί. Με δεδομένο το τεράστιο απόθεμα των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο καθηγητής κ. Ζολτ είναι επιφυλακτικός για τις αναφορές ότι μπορεί να μείνει η χώρα σύντομα από μετρητά. Και παραθέτει σημαντικά στοιχεία και πίνακες που θα αναλύσουμε στο επόμενο σημείωμά μας. Πάντως ο αναλυτής αυτός αναφέρει ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2014, η ελληνική κυβέρνηση είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας € 86,6 δισ., όπως θα δούμε σε σχετικό πίνακα. Αρα υπάρχει πλούτος που μπορεί να χρησιμεύσει, ώστε να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα που της δημιούργησαν αδέξιες κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα