Όλα τα σημάδια στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά και ειδικότερα στην ευρωπαϊκή σκηνή δείχνουν μια κατ ευθείαν επιλογή αναπαραγωγής της ιστορίας των εγκληματικών πολέμων του περασμένου αιώνα! Δεν εξηγούνται αλλιώς οι κινήσεις που γίνονται απόλα τα μέρη. Εκείνο όμως που παραμένει ζοφερό είναι ότι ελέω Γερμανίας, οδηγήθηκε σταδιακά η ΕΕ στο χείλος του γκρεμού. Και απομένει να δούμε τις κατευθύνσεις που θα πάρει η μέτρια πολιτική ευρωπαϊκή ηγεσία στις 25 Μαρτίου. Δεν τρέφω αυταπάτες, αλλά δεν προοιωνίζω και τα χείριστα. Και αν τη γλυτώσει η ΕΕ αυτό θα οφείλεται στο ότι όλοι έχουν δει την αστεία αμερικάνικη προσπάθεια για αντιπαράθεση. Κυριολεκτικά αστεία και άσφαιρη!
O πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας (Κομισιόν) Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατάφερε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και να παρουσιάσει ένα σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η Ευρώπη στο μέλλον. Δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις διακηρύξεις του παράγοντα αυτού και έχει ήδη δεχθεί κριτικές για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Η 60ή επέτειος των Συνθηκών της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 2017 θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ των 27 να προβληματιστούν σχετικά με την πορεία του ευρωπαϊκού μας έργου, να εξετάσουν τα επιτεύγματα και τα δυνατά του σημεία, καθώς και τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, και να επιδείξουν κοινή βούληση για τη διαμόρφωση ισχυρότερου κοινού μέλλοντος σε επίπεδο 27 κρατών.
Τι περιλαμβάνει όμως το σχέδιο Γιούνκερ?1 Η Λευκή Βίβλος θα κατευθύνει τον διάλογο μεταξύ των 27 προέδρων κρατών ή κυβερνήσεων και θα διαρθρώσει τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης και πέρα απ’ αυτήν. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης από την Επιτροπή ως αφετηρία για ευρύτερο δημόσιο διάλογο σχετικά με το μέλλον της ηπείρου μας.
Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος της Βίβλου αυτής που κάνει ευθεία αναφορά στην ενότητα των ευρωπαίων! «Η Επιτροπή παρουσιάζει τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης: Κατευθύνσεις για την ενότητα της ΕΕ των 27».
Η ουσία των Συνθηκών της Ρώμης, αφορά τη διαμόρφωση ενός οράματος για το μέλλον της ΕΕ. Και προτείνει πολλές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει η Ευρώπη αυτή: Ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε να παρουσιάσει πέντε σενάρια, που θα δούμε συνοπτικά.
Σενάριο 1: Συνεχίζουμε κανονικά — Η ΕΕ των 27 επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θετικών μεταρρυθμίσεων στο πνεύμα των κατευθύνσεων της Επιτροπής του 2014 για ένα Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και της Δήλωσης της Μπρατισλάβας.
Κανονικά εννοεί με τον κάθε Σόϊμπλε να επιβάλει τους κανόνες που έχουν ρημάξει την ΕΕ.
Σενάριο 2: Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά — Η ΕΕ των 27 επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε όλο και περισσότερους τομείς πολιτικής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έως το 2025. Αυτό δείχνει και τη γύ μνια των μέτριων ευρωπαίων ηγετών. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα, παράταση της οπισθοδρόμησης της ΕΕ! Ούτε εργασία σε άλλο κράτος μέλος,, ούτε τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε άλλη χώρα θα είναι εξασφαλισμένα! Ακόμη και οι άρρωστοι στο εξωτερικό θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλές ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
Σενάριο 3: Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα — Η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα. Διαμορφώνονται μία ή περισσότερες «συμμαχίες πρόθυμων κρατών». Αυτό και αν είναι το καραμπινάτο «Ευρώπη πάμπολλων ταχυτήτων»!
Σενάριο 4: Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο — Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε τομείς όπου θεωρείται ότι δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία. Το ενδιαφέρον και οι περιορισμένοι πόροι εστιάζονται σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έως το 2025:
Αυτή η αρχή του προέδρου Γιούνκερ παραγνωρίζει ότι όταν εγκαθιδρύθηκε το κοινοτικό κεκτημένο και ο πυλώνας του ανταγωνισμού δημιουργήθηκαν και μια σειρά από άλλες πολιτικές, όπως η κοινωνική πολιτική, η περιφερειακή πολιτική και η γεωργική πολιτική που είχαν ως στόχο να υποβοηθήσουν την υπόλοιπη, μη αναπτυγμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και να αναπτυχθεί μέσα σε ένα υγιή ανταγωνισμό με ίσες ευκαιρίες. Η απεμπόληση αυτών των πολιτικών απλά θα συσσωρεύσουν περισσότερα κεφάλαια στη Γερμανία και ίσως και στη Γαλλία.
Σενάριο 5: Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα — Τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Οι αποφάσεις εγκρίνονται ταχύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζονται επίσης ταχύτερα. Το σενάριο αυτό δε λέει απολύτως τίποτε! Μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε ατέρμονες συζητήσεις, που δεν οδηγούν ούτε σε περισσότερη σύγκλιση, ούτε στη σταδιακή ερμηνεία των ΗΠΕ (Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης).
Το χειρότερο συμπέρασμα από τις προτάσεις Γιούνκερ όμως, δεν είναι σε πιο από τα πέντε σενάρια αυτά θα κάτσει η μπίλια (γιατί για καζίνο πρόκειται!), αλλά γιατί λείπουν όλες οι έννοιες που χρησιμοποιήθηκαν για την ίδρυση της Κοινής Αγοράς. Μάλιστα στα επόμενα βήματα που στοιχειοθετεί ο παράγοντας αυτός, εντάσσονται και τα έγγραφα προβληματισμού πάνω στα εξής θέματα:
• η ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης·
• η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με βάση την έκθεση των πέντε προέδρων του Ιουνίου του 2015·
• η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης·
• το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας·
• το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ.
Η παντελής έλλειψη οράματος από την εκτελεστική εξουσία δείχνει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς μας τίποτα από την παραπαίουσα αυτή δύναμη που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση». Η ανάγκη να ξεπηδήσει από τα σπλάχνα της ένας οραματιστής που θα πείσει τις μάζες καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική. Πριν να είναι αργά!
Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, δήλωνε στις 9 Μαΐου 1950 ότι «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μεμιάς, ή βάσει ενός μοναδικού σχεδίου. Θα δημιουργηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα απ’ όλα μια πραγματική αλληλεγγύη.»
Αυτήν την αλληλεγγύη χρησιμοποίησε ο Σόϊμπλε και διάλυσε ότι είχε επιτευχθεί! Θα συνεχίσουμε και στα επόμενα σημειώματά μας, για να δούμε πως και γιατί επανατίθεται το θέμα της αλληλεγγύης σε επαναδιαπραγμάτευση, γιατί ξαναμπαίνει το θέμα της οικονομικής ένωσης, και γιατί πρέπει να τιθασευτεί η παγκοσμιοποίηση, για την οποία έχουν γραφτεί εκατομμύρια σελίδες ανοησιών για να καλύψουν την διεθνή απάτη η δυνατοί να συσσωρεύσουν τον κόπο ακόμη και των αδυνάτων!
Ντρέπομαι που είμαι Ευρωπαίος, και ζητώ συγνώμη από τα παιδιά μου που τα υποχρεώνω να ζήσουν με αυτές τις συνθήκες!
1. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-385_el.htm