Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Οι ευρωπαϊκοί λαοί γίνονται το τελευταίο 15νθήμερο μάρτυρες μιας ασυνάρτητης παγκόσμιας εξέλιξης, η οποία δεν εγκυμονεί τίποτα το θετικό. Ασυνάρτητη πολιτική που ασκείται από πυρηνικές δυνάμεις που έχουν δημιουργηθεί περίπου κατάλληλα χωροταξικά κατανεμημένες, υπόγειος πόλεμος προς κάθε κατεύθυνση, μέτριου διαμετρήματος για την ώρα, αλλά εύκολα μπορεί να ξεφύγει και να πάρει σημαντικές διαστάσεις, και προσθέτουμε εμείς και δυο αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα που μας απασχολούν το ένα είναι το δημοψήφισμα στην Τουρκία και τις αλαλαγές της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας και η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Kυρίως το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αλλά και οι διαστάσεις που παίρνει το νέο σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη των πολλών (τουλάχιστον δυο) ταχυτήτων, πρέπει να απασχολήσει κάθε εχέφρονα Ευρωπαίο, και οι αναγνώστες μου θα παρατηρούν ότι μετά από πολύ καιρό χρησιμοποιώ το Ε ως κεφαλαίο. Γιατί υπάρχουν αρκετοί εχέφρονες που βλέπουν με κριτικό μάτι τα τεκταινόμενα και τους σχεδιασμούς και δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.

ΘΕΜΑ: ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρέπει να μελετηθεί η διαδικασία και η επιρροή των μεγεθών. Έχω στη διάθεσή μου μια μελέτη από έναν κατ εξοχήν ευρωπαίο πολίτη και πρώην διευθυντή του ΦΕΟΓΚΑ, τον Μισέλ Ζακώ που πραγματοποίησε έναν μοναδικό άθλο: γνωρίζοντας τους μηχανισμούς από πολύ κοντά, μιας και ήταν και ο επί σειρά ετών εμπνευστής τους. Ελπίζω να μπορέσω να αναφερθώ διεξοδικά σε ένα από τα μελλοντικά σημειώματά μου, στα ευρήματα αυτού του πεπεισμένου Ευρωπαίου που βλέπει με ιδιαίτερα κριτικό μάτι και τα δυο θέματα που διαπραγματεύομαι στο σημερινό μου σημείωμα.
Εκείνο που έχει σημασία είναι οι λεπτές ισορροπίες που πρέπει να διατηρήσουν μια ελάχιστη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας. Αλλά ταυτόχρονα, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις επηρεαζόταν από την αγγλική ψήφο, η οποία σε λόγο θα αποτελεί παρελθόν. Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι αν η κυβέρνηση έχει μηχανευθεί την απαραίτητη δομή που πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται, ώστε να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα κατά την ερχόμενη περίοδο με την έξοδο μιας από τις λεγόμενες χώρες που συνέβαλαν στον κοινοτικό προϋπολογισμό με όχι ευκαταφρόνητα ποσά ετησίως.
Κατά συνέπεια θα επιστρέψω στο καυτερό αυτό θέμα που επηρεάζει ποικιλότροπα τόσο την ελληνική οικονομία, όσο και ιδιαίτερα την ελληνική αγροτική οικονομία, που είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας, αυτούς τους χαλεπούς χρόνους. Παρά τούτο, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με ένα κείμενο που δημοσιοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 1 επιχειρείται η σηματοδότηση να ενισχυθεί η άμυνα, το εμπόριο και τα σύνορα με τη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με πίεση που προέρχεται από την Ε. Επιτροπή. Το κείμενο στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jean-Claude Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη μέρα που δημοσιευθηκε, είπε ότι «Το μέλλον της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνει όμηρος σε εκλογές, σε κόμματα ή βραχυπρόθεσμες εγχώριες απόψεις της επιτυχίας. Ωστόσο όσο επώδυνο και λυπηρό να είναι το Brexit τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ΕΕ καθώς κινείται προς το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να συνεχίσουμε », δήλωσε στους ευρωβουλευτές.

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΣΟΥΛΤΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
Αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που «υποχρεώνει» τους Ευρωπαίους εταίρους μας να έχουν τόσο χαμηλούς τόνους με μια Τουρκία, έξω από κάθε λογική συνεργασίας συνεταιρισμού και συναποφάσεων. Μη όντας ο ίδιος ειδικός αναλυτής των εξελίξεων στην Τουρκία, παρακολουθώ τώρα και δεκαετίες τα τεκταινόμενα, κυρίως στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τόσο από δημοσιεύματα, όσο και από κοινοτικά κείμενα που συνθέτουν το πλαίσιο των σχέσεων τους. Σημείωσα παλαιότερα ότι, πριν 25 χρόνια περίπου έπεσε στα χέρια μου ένα χαρτί, στις Βρυξέλλες, που επέτρεπε στην Τουρκία να εισάγει αδασμολόγητα 14.000 τόνους αποξηραμένα σύκα. Αυτό θα γινόταν μόλις υιοθετείτο το κείμενο ως κανονισμός του συμβουλίου. Ασχολούμενος με τα αγροτικά γνώριζα ότι στις αποθήκες της «ΣΥΚΙΚΗΣ» υπήρχαν τότε περίπου 2.000 τόνοι αδιάθετη παραγωγή. Τηλεφώνησα στον πρόεδρο της συνεταιριστικής, αλλά δεν πείσθηκε για την αλήθεια των λεγομένων μου! Από τότε και μετά οι Τούρκοι πάτησαν καλά το ποδάρι τους στην Ευρώπη για το προϊόν αυτό. Το ίδιο και με το λάδι, το ίδιο και με άλλα προϊόντα μεσογειακής προέλευσης.
Ως προς το δημοψήφισμα της Κυριακής 2 οι διεθνείς παρατηρητές αναφέρονται ελλείψεις στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα τ στην Τουρκία, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν σε συμφιλίωση τη διαιρεμένη χώρα και προειδοποίησαν την Άγκυρα για τις δεσμεύσεις της για τη θανατική ποινή. Η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τη σύμμαχο της Άγκυρας, τη Σαουδική Αραβία, έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη μακρόχρονη προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ της Τουρκίας, επίσης, ένα βασικό μέλος του ΝΑΤΟ. Παρά την οριακή νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δημοψήφισμα ζήτησε από τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους – μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει θανάσιμα τη δημοκρατία στη χώρα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ποιοι είναι οι λόγοι μιας τέτοιας συμπεριφοράς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας; Το λογικότερο που μπορεί να υποθέσει ένας μακρινός αναγνώστης είναι τα 80 εκατ. του πληθυσμού, τα οποία συνιστούν μιας πρώτης τάξεως καταναλωτική μάζα, ώρα πλέον 8 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας. Εκεί που μας κατάντησαν, 1 Τούρκος έχει την ίδια αγοραστική δύναμη με έναν Έλληνα! Ελέω Σόϊμπλε και των αμερικάνικων συμφερόντων. Και τούτο γιατί πριν από 10 χρόνια 10 Έλληνες είχαν την ίδια αγοραστική δύναμη με 80 Τούρκους! Καλά τα καταφέραμε. Το πρόβλημα δεν είναι ποιες οι δικές μας ευθύνες, αλλά ποιοι έβαλαν τα δυνατά τους να γίνουμε ίσια κι όμοια! Μια διαφορά δεν μπορούν να την ισιώσουν όσο και όσοι και αν προσπαθήσουν: 1 ελληνική ψυχή δε μετριέται με πόσες εξισώνεται, γιατί ο θάνατος καραδοκεί όταν το θέλει η ιστορία.
Ας αφήσουν λοιπόν τα κόλπα οι εταίροι μας, γιατί ο λαός μας δεν τρώει κουτόχορτο. Αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με την προστασία των συνόρων, με το να τραβήξουν τα γκέμια στη γείτονα, δεν έχουν παρά να κλείσουν τη στρόφιγγα. Χωρίς τα σημαντικά δις ετησίως στο εξαγωγικό εμπόριο της Τουρκίας, αλλάζουν τα δεδομένα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Για να μην ακούνε τα αυτιά μου κάποιον συνομιλητή του δημοσιογράφου κ. Χαρίτου της ΕΡΤ, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη να λέει ότι ο αξιωματούχος Αβραμόπουλος γνωρίζει και σπρώχνει καλά την τουρκική παραμονή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μονόπλευρα παιχνίδια κυρία Γερμανία δεν ωφελούν πλέον. Γνωρίζουμε και την πολιτική που ασκήσατε στη μικρασιατική καταστροφή και στη σφαγή των Ελλήνων με τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας.
Δεν μπορούμε πλέον να κωφεύουμε.

 

1 http://www.euractiv.com/section/future-eu/news/commission-pushes-for-stronger-defence-trade-and-border-powers-after-brexit/

2 http://www.euractiv.com/section/global-europe/news/reactions-turkey-urged-to-heal-divisions-after-poll/?nl_ref=35712972

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα