Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Πού πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση;

Και κει που όλα φάνταζαν δύσκολα και σκοτεινά, εμφανίζεται από το πουθενά τα νέα δεδομένα που παρουσιάζουν πρωτογενή πλεονάσματα σημαντικά, που ζητούν συγνώμη τα στελέχη του ΔΝΤ με τόσα λάθη σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, αλλά συγνώμες χωρίς αποζημίωση των λαθών μοιάζει με τις φυσικές καταστροφές απ όπου απουσιάζει ο ΕΛΓΑ και δεν μπορεί να αποζημιωθεί το φυσικό μένος που ξέσπασε πάνω στις καλλιέργειες! Μάλιστα και τα στοιχήματα πέφτουν βροχή πλέον διότι κοντεύουμε να βγούμε από την κρίση με μια μαγική συμπεριφορά των αγορών που θα αποδεχθούν τη χώρα μας με χαμηλά επιτόκια, όταν θα θελήσουν να βρουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Φευ!

Eίναι αλήθεια ότι η κανονική βιομηχανία μας βρίσκεται σε σκιώδη μορφή, ενώ η βαριά βιομηχανία μας που είναι το «χάσιμο χρόνου της νεολαίας» στα καφενεία, γνωρίζει καιρούς έντονης ανάπτυξης. Αν συνυπολογίσει κανείς αρκετές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους «εν αναμονή», μάλλον δύσκολα πείθει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ικανά πρωτογενή πλεονάσματα.
Τι σημαίνει όμως ο όρος «ικανά πρωτογενή πλεονάσματα»? Μια βαριά βιομηχανία που αναφέρεται στον τουρισμό μπορεί να δημιουργήσει τέτοια πλεονάσματα, αν οι παραγωγοί της χώρας προμηθεύσουν με ελληνικά φρούτα λαχανικά, κρέατα και άλλα προϊόντα σίτισης και ποτών, τις δομές του τουρισμού.
Μια ξεκάθαρη πορεία στις νέες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με την έρευνα και ανάπτυξη θα προσδώσει πρόσθετα πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη. Μια προσεκτική βιομηχανική πολιτική προσδιορισμένη στον τομέα της συμπληρωματικότητας με τον αγροτικό τομέα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ικανά επίπεδα ανάπτυξης.
Μια επιθετική πολιτική, όπως κάνουν οι γείτονές μας που φτάνουν να πουλήσουν το σύνολο της παραγωγής τους στους Ευρωπαίους1 αφήνοντας πολύ λίγα για εσωτερική κατανάλωση, στον τομέα των εξαγωγών και προσέλκυση του πολυπληθέστερου λαού της γης (Κινέζοι) θα δώσουν τα όπλα να γίνουν νέες επενδύσεις στη χώρα. Η πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και η μόχλευση του προγράμματος Γιούνκερ δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον τόπο μας. Αντίθετα, τα θαλασσοδάνεια που έχουν πάρει όμιλοι συμφερόντων για να ασκούν πιέσεις στους εκάστοτε κυβερνώντες, πράγμα αυταπόδεικτο ότι δεν τα «φάγαμε μαζί» όπως λέει η ρήση ενός ξεπερασμένου πλέον (ευτυχώς) πολιτικού.
Τέλος στους στρατηγικούς στόχους πρέπει να προστεθούν και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ικανές να χρησιμεύσουν ακόμη και ως εξαγωγικό προϊόν σε μια χώρα προικισμένη με όλα τα καλά για τις ΑΠΕ: ήλιο, νερά και αέρα, αλλά και σοβαρά αποθέματα και γεωθερμικά πεδία! Και κει που όλα θα μπορούσαν να έχουν πάρει άλλες τροπές, ούτε το πρόγραμμα Γιούνκερ δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε…
Μόλις περί τα μέσα 2016 μια ελληνική επιχείρηση έλαβε χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος Γιούνκερ. Και αν δει κανείς στη στήλη «Επιχειρήσεις & χρηματοδότηση» του εβδομαδιαίου δελτίου της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, θα δει ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις μια τεράστια αγορά από 30 περίπου χώρες. Στην ενοποιημένη αγορά της ΕΕ, οι συναλλαγές είναι σχεδόν τόσο εύκολες, γρήγορες και φθηνές όσο και στην εγχώρια αγορά. Η ΕΕ παρέχει ένα φάσμα υπηρεσιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την επιχείρησή σας».
Αλλά και περί το τέλος του έτους δημοσιεύτηκε στο ίδιο εβδομαδιαίο δελτίο2 η ακόλουθη δήλωση με τίτλο: Συμφωνία των κρατών μελών για επέκταση και ενίσχυση του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ για την Ευρώπη:
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στις 6 Δεκεμβρίου με την πρόταση της Επιτροπής για παράταση, επέκταση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη της Επιτροπής Γιούνκερ. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τόσο σε επίπεδο διάρκειας λειτουργίας όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτικής ικανότητας («ΕΤΣΕ 2.0»). Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας δεδομένου ότι καταδεικνύει την προσήλωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων να συμβάλουν στη διαρκή επιτυχία του ΕΤΣΕ και του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη στο σύνολό του. Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία συνιστάται ότι τα εμπόδια για επενδύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος του «τρίτου πυλώνα» του Επενδυτικού Σχεδίου, το οποίο επιδιώκει τη βελτίωση του γενικού επενδυτικού περιβάλλοντος».
Μάλιστα νωρίτερα το Νοέμβριο 2016 είχαν ανακοινωθεί για το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ για την Ευρώπη: 3 αξιολογήσεις, που επιβεβαιώνουν την ανάγκη ενίσχυσής του3. Τα πορίσματα των αξιολογήσεων συνάδουν με την πρότασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση και επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.
Οι συνοπτικές αναφορές που επιχείρησα είναι για να καταδείξουν ότι με βαριά βιομηχανία το «χάσιμο χρόνου της νεολαίας» δεν πρόκειται να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα.
Έτσι, στα μέσα Μαρτίου 2017 δημοσιεύθηκε καινούρια ανακοίνωση που ανεβάζει σε πάνω από 177 δισ. ευρώ τις νέες επενδύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Γιούνκερ). Τονίζεται ότι το Σχέδιο Γιούνκερ αναμένεται να ενεργοποιήσει πάνω από 177 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Τα εν λόγω στοιχεία ακολουθούν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) της περασμένης εβδομάδας (αρχές Μαρτίου 2017). Τούτο συμβαίνει μόλις δύο έτη αφότου δρομολογήθηκε το Σχέδιο από την Επιτροπή Γιούνκερ και αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του στόχου για κινητοποίηση συνολικών επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά διατεθεί. Οι πράξεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αντιπροσωπεύουν συνολική χρηματοδότηση η οποία υπερβαίνει τα 32 δισ. ευρώ και εντοπίζονται και στα 28 κράτη μέλη. Η ΕΤΕπ έχει ήδη εγκρίνει 197 έργα υποδομής στηριζόμενα από το ΕΤΣΕ ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 264 συμφωνίες χρηματοδότησης Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ. Περισσότερες από 400 000 ΜΜΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να ωφεληθούν από τις εν λόγω συμφωνίες4.
Γιατί τα σημειώνω αυτά; Μήπως και ξυπνήσουν συνειδήσεις στον τόπο αυτό και καταλάβουν ότι με μεθανοποιημένο αέρα δε βάφονται αυγά, μέρες που είναι!

 

1. Βλέπε το σημείωμά μου την περασμένη εβδομάδα
2. https://ec.europa.eu/greece/news/20160712_investEU_epektash_enisxysh_el
3. http://ec.europa.eu/greece/news/20162911_Ependytiko_Sxedio_Juncker_el
4. http://ec.europa.eu/greece/news/20171303_177dis_nees_ependyseis_el

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα