Οι γαλλικές εκλογές το ελληνικό ζήτημα και το Brexit είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά ως προς το ελληνικό ζήτημα ο μάλλον σίγουρος νικητής των γαλλικών εκλογών Μακρόν, μάλλον είναι υπέρ της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κερδίζοντας για μια ακόμη φορά, το μέσο ενδιαφερόμενο Eλληνα! Εκείνο που περιέχει στοιχεία έντονου ασκού του Αιόλου είναι το Brexit, ο λογαριασμό του οποίου φαίνεται να χωνεύεται δύσκολα από τα βρετανικά στομάχια.
Η δυσκολία του να χωνευτεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ έγκειται στον αρχικό υπολογισμό που είδε το φως της δημοσιότητας, διότι ο λογαριασμός πέφτει βαρύς! Και τούτο διότι η ΕΕ απαιτεί πάνω από € 100 δις από τη Μ.Βρετανία, σύμφωνα με τν αναλυτή κ. Lefebvre, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στις 4 Μαΐου 2017
Οι εκτιμήσεις των Financial Times ανεβάζουν σε περίπου 100 δις ευρώ, την αποζημίωση του Ηνωμένου Βασιλείου για ρτο Brexit που ετοιμάζεται να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ποσό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσό των 60 δις ευρώ που εμφάνιζε μέχρι σήμερα ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα φαίνεται ότι ο κακός υπολογισμός δημιούργησε αρκετά προβλήματα στον πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Ένωσης. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν εκ νέου υπολογισμό του ποσού αυτού. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν γίνει πιο αυστηροί στο θέμα αυτό. Ωστόσο, η Βρετανία δήλωσε ότι δεν θα συμφωνήσει σε καμία περίπτωση να πληρώσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη πρόσθετη αποζημίωση για τη γεωργία και τα διοικητικά έξοδα. Με δεδομένες αυτές τις μεγάλες απαιτήσεις, ένα Brexit ομαλό, που να επιτρέπει τη συνέχιση των πραγματικών σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, παρά την έξοδο, μάλλον θα προσκρούσει σε πολλές διαφωνίες , σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.
Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρία Τερέζα Μέυ, δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα πρέπει να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση που ήθελε της ζητηθεί για το Brexit. Και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, κ. Ντέιβιντ Ντέιβις, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της χώρας του γι ‘αυτό το θέμα.
Η Γαλλία και η Πολωνία θα απαιτούσαν από τη Βρετανία να καταβάλει αποζημίωση στον τομέα της γεωργίας, ενώ η Γερμανία θα εγείρει θέμα για τη μεταφορά ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων, όπως μια σειρά από κτίρια. Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει από τη Βρετανία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την υποδοχή των προσφύγων.
Ο Michel Barnier, ο διαπραγματευτής για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα του Brexit λέει ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί κανένα ποσό, αλλά πάντως, η Βρετανία θα πρέπει να εγκρίνει μια μεθοδολογία πριν ξεκινήσει συζητήσεις για μια εμπορική συμφωνία.
Αυτά είναι η τωρινή εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος και θα ανατρέξουμε λίγο πιο πίσω στις της 29 Απριλίου, 2017 όπου έλαβε χώρα η σύνοδος των 27 με εξαιρετική ενότητα όλων, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και η ενότητα όλων φάνηκε όχι μόνο επί της ουσίας, αλλά και με τη μέθοδο της διεξαγωγής των συνομιλιών Brexit. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και θα εξακολουθήσει να δίδεται στο θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών που είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης.
Πρόκειται για τέσσερα και μισό εκατομμύρια ανθρώπους που είναι οι Ευρωπαίοι που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και Βρετανοί που ζουν στην ήπειρο. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε ακούσει επανειλημμένα από τη βρετανική φίλους μας – και κατά την επίσκεψή μου στο Λονδίνο – ότι είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν για το θέμα αυτό γρήγορα. Αλλά θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε πραγματικές εγγυήσεις για τους ανθρώπους μας να ζουν, εργάζονται και να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το ίδιο ισχύει και για τους Βρετανούς. Η Επιτροπή έχει ετοιμάσει έναν πλήρη κατάλογο των δικαιωμάτων και των παροχών που θέλουμε να εγγυηθούμε για τους πληγέντες από Brexit. Προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος, χρειαζόμαστε μια σοβαρή βρετανική απάντηση. Και φαίνεται ότι μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει πραγματικές εγγυήσεις για τους πολίτες μας, θα βρούμε μια λύση γρήγορα.
Πάντως, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε στις 29/04/2017 για το λεγόμενο Άρθρο 50, είχε ως κύρια αποτελέσματα τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις στο άμεσο μέλλον:
• Στις κατευθυντήριες γραμμές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι η ΕΕ των 27 θα διατηρήσει την ενότητά της και να ενεργεί ως ένα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων,
• Οι 27 ηγέτες επανέλαβαν την επιθυμία τους να έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο στενή συνεργασία,
• Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού,
• Υπερτονίσθηκε η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς που πρέπει να διατηρηθεί , πράγμα που σημαίνει ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες και αποκλείεται κάθε επιλεκτικότητα,
• Ένα μη μέλος δεν μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και οφέλη όπως ένα μέλος,
Πάντως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 συμφωνούν σε μια σταδιακή προσέγγιση που να παρέχει όρους σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, ώστε να γίνει δυνατή η διευθέτηση της απεμπλοκής του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Τονίζεται ότι η προθεσμία που προβλέπεται λήγει στις 29 Μαρτίου του 2019, και όλοι ελπίζουν σε μια καλόπιστη συνεργασία.