Η παγκοσμιοποίηση εξακολουθεί να δρα υπογείως και μέσα από τις εξαγγελίες των εξακολουθητικά μέτριων ευρωπαίων πολιτικών μας. Αφού δεν εισακούσθηκε ο στρατηγός Ντε Γκολ και μπήκε η Μ. Βρετανία στην ΕΕ, τώρα που βγαίνει αρχίζουν να καταλαβαίνουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι γιατί έκαναν λάθος που αποδέχθηκαν το λαό αυτό μέσα στη συντροφία των υπόλοιπων. Η τεχνητή ερώτηση «περί ανταγωνιστικότητας», έχει αποδράσει προ πολλού από το μυαλό ισορροπημένων ανθρώπων, τουλάχιστον για τη χώρα μας.
Πολλές φορές και το εγγύς μέλλον, αλλά και αργότερα, θα αναφερθούμε στο θέμα των επενδύσεων. Έχουμε τονίσει αρκετά ήδη, ότι επενδύσεις δεν μπορεί να γίνουν μέσα σε κλίμα φόβου και αστάθειας, μέσα σε ελέγχους κεφαλαίου και μέσα από τις παράνομες φορο-αποφυγές και φοροδιαφυγές. Έτσι, εκ των πραγμάτων θα παραμείνουμε φειδωλοί στην εκτίμηση για θετική εξέλιξη και της ελληνικής οικονομίας, αν δεν δούμε ξένες επενδύσεις και κεφάλαια πέραν του ΕΣΠΑ και των άλλων κοινοτικών πόρων να εισρέουν στην ελληνική οικονομία. Όμως ήδη έχουμε αναφερθεί στο ότι το Brexit θα κόψει κονδύλια από την Ελλάδα, αφού αναμένεται να μειωθεί η χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά και το Γεωργικό Ταμείο. Η τρύπα στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στα χρηματοδοτικά πακέτα αναμένεται να είναι σημαντική και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα χάσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα μετριούνται σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ λόγω του Brexit. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή Νίκο Μπέλλο στις Βρυξέλλες1 , καθώς η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργήσει «τρύπα» εσόδων στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αναμένεται να είναι αναπόφευκτη η δραστική περικοπή των ποσών που διατίθενται για τα προγράμματα συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι περικοπές θ’ αρχίσουν το 2020 αν το Brexit γίνει ομαλά, με συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για πληρωμές από πλευράς Μ. Βρετανίας, ή από το 2019 αν η αποχώρηση γίνει χωρίς συμφωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στο πολυετές δημοσιονομικό πακέτο της ΕΕ, από το οποίο η Ελλάδα θα έπαιρνε συνολικά 44 δισ. ευρώ στην περίοδο 2014-2020 (20 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία και 14 δισ. από το Γεωργικό Ταμείο, και 10 περίπου δις, από τα ανταγωνιστικά προγράμματα). Το ποσό θα αυξανόταν στο επόμενο χρηματοδοτικό πακέτο 2021-2027, λόγω του ότι έχει μειωθεί το ΑΕΠ σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες και συνεπώς η χώρα είναι επιλέξιμη ως στόχος 1, δηλαδή θεωρείται οικονομικά ασθενέστερη περιοχή, όπου πρέπει να διοχετευθούν μεγαλύτερα κονδύλια.
Επισημαίνεται ότι τα περίπου 5 δισ. που παίρνει ετησίως η χώρα μας από κονδύλια της ΕΕ, αντιστοιχούν σε πάνω 2,7% του ΑΕΠ και έχουν συμβάλει αποφασιστικά τα τελευταία χρόνια για να μην καταρρεύσει η πραγματική οικονομία.
Βέβαια, η κυβέρνηση μπορεί να απαιτήσει τουλάχιστον στα δυο πρώτα κονδύλια (γεωργία και συνοχή) να μειωθούν οι μειώσεις που θα προβλεφθούν και αντίθετα, οι δήμοι και οι περιφέρειες, καθώς και οι φορείς που παραδοσιακά συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα, να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια πόρων.
Φαίνεται πάντως και σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ότι το Brexit θα αφήσει στον προϋπολογισμό «τρύπα» της τάξης των 10-11 δισ. ευρώ ετησίως, διότι η Μ. Βρετανία εισέφερε μέχρι τώρα περισσότερο από όσα εισέπραττε μέσω των κοινών πολιτικών. Μάλιστα, αν στο ποσό αυτό προστεθούν τα πρόσθετα χρήματα που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια για την ευρωπαϊκή άμυνα και το προσφυγικό, τότε το έλλειμμα θα φτάσει και μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, ο κ. Μπέλλος έχει δίκιο που ανεβάζει στα 140 δισ. ευρώ την «τρύπα» στο επόμενο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πακέτο για την επταετία 2021-2027.
Στο πλαίσιο αυτό αν συνυπολογίσει κανείς το «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τη χρόνια άβολη γερμανική κυριαρχία πάνω σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα της ΕΕ, μια νέα ισορροπία μπορεί να είναι στα σκαριά – με τη Βρετανία στο περιθώριο από τις ίδιες τις, τις πράξεις της πολιτικής αυτοκαταστροφής2.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στη νέα προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας στις Βρυξέλλες, την Κομισιόν, που έβγαλε στον αέρα τη Λευκή Βίβλο, με τίτλο Ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για τις αυριανές προκλήσεις. Όπως λέει δε, στην ανακοίνωσή της, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας (28/6/17) Η Επιτροπή δρομολογεί δημόσια συζήτηση για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ3.
Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την Ένωση να πράξει περισσότερα. Σε μια περίοδο που η ΕΕ δραστηριοποιείται περισσότερο από ποτέ για την προστασία, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των πολιτών της, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους.
Τη στιγμή που η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στους στόχους της και που αξιοποιεί το κάθε ευρώ προς όφελος των πολιτών της.
Το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε σήμερα, εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα. Τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν έγγραφο, το πέμπτο και τελευταίο της σειράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Το έγγραφο προβληματισμού αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στο επόμενο σημείωμά μας θα αναφερθούμε στο πως επηρεάζουν όλες αυτές οι αναφορές το θέμα της παγκοσμιοποίησης που είναι στη βάση της δυνατής απώλειας ΑΕΠ της χώρας μας, τόσο με ευθύνη όλων αυτών που ενέχονται με πράξεις και παραλείψεις τους στην εξέλιξη αυτή, όσο και των ίδιων των ψηφοφόρων της δημοκρατίας, δηλαδή του ίδιου του λαού μας.
1. «Ελεύθερος Τύπος» ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος.
2. http://www.politico.eu/pro/why-trump-actually-pulled-out-of-paris/
3. http://ec.europa.eu/greece/news/20172806_leuki_vivlos_eubudget_proklhseis_el