Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Που πηγαίνουν οι φόροι και πως τους ξοδεύει το δημόσιο;

Την οικονομική διαφάνεια με βάση τα ανοιχτά δεδομένα και με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, έχει πλέον τη δυνατότητα να προωθήσει η Δημοσιογραφία δεδομένων (data journalism), παρέχοντας στους πολίτες όλες τις πληροφορίες που τους αφορούν. Με τη γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης, οι πολίτες μπορούν να πληροφορηθούν με ακρίβεια, που πηγαίνουν οι φόροι τους.
Παραδείγματος χάρη, αν το δημόσιο, αγοράζει ακριβά ή φθηνά,, τα καύσιμα ή άλλες προμήθειες.
Πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός στον κάθε Δήμο; Αν είναι αποτελεσματικός σε σχέση με άλλους Δήμους;
Πόσο απέχουν οι χονδρικές από τις λιανικές τιμές; Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός;
Ποιες εταιρείες λαμβάνουν επιδοτήσεις και πρόστιμα από το Δημόσιο; Ποιοι είναι οι ανάδοχοι του Δημοσίου;
Τι ποσά διακινούνται;
Σε αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα έχει αρχίσει να απαντά με τη δύναμη των ανοιχτών δεδομένων η επιστημονική ομάδα της SciFY η οποία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας, καλεί τους δημοσιογράφους και όχι μόνο, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να δοθούν απαντήσεις, αλλά και να τεθούν νέα ερωτήματα που θα απαντηθούν σε μελλοντικές έρευνες.
Η ημερίδα για την Δημοσιογραφία Δεδομένων στην ΕΡΤ με τίτλο: “Η γλώσσα των αριθμών στη νέα εποχή της ενημέρωσης”, δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί το “σκοτεινό” για τη χώρα μας και ευαίσθητο για τους πολίτες αυτό θέμα, του ελέγχου της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Για το λόγο αυτό, η ΕΡΤ, τo Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και η SciFΥ συνδιοργανώνουν Ημερίδα/Σεμινάριο για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων στην Ελλάδα, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, 10.30 το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα εξεταστούν οι νέες δημοσιογραφικές δυνατότητες για έρευνα, άντληση θεματολογίας, διασταύρωση και αποτελεσματικής προάσπισης του κοινωνικού συμφέροντος. Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα καθορίζονται από τα data, η Δημοσιογραφία Δεδομένων, επανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας, αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά/υπολογιστικά δεδομένα.
Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, δημοσιογράφοι παρουσιάζουν το πλαίσιο της Δημοσιογραφίας Δεδομένων, πώς την αντιλαμβάνονται, τρόπους χρήσης από τους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής.
Στη δεύτερη ενότητα, μιλούν προγραμματιστές, δημιουργοί εφαρμογών και παρουσιάζονται δημοσιογραφικά δεδομένα με τρόπο φιλικό στο ευρύ κοινό.
H ημερίδα απευθύνεται σε δημοσιογράφους, εκδότες, συντάκτες και επαγγελματίες του χώρου, ενώ προσκεκλημένοι είναι οι σπουδαστές όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με εστίαση στα ΜΜΕ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
Έναρξη: 10:30
Πρώτη ενότητα
– Τάσος Οικονόμου
(Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»
– Ελίνα Μακρή
(Δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com, συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com)
– Θοδωρής Γεωργακόπουλος
(Δημοσιογράφος, συγγραφέας)
– Βασίλης Βασιλόπουλος
(Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μedia του European Communication Institute. Επικεφαλής digital news και συντονιστής του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ )
– Q&A session

Δεύτερη ενότητα
– Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος
(Συνιδρυτής SciFY ΑΜΚΕ, Συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”)
– Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος
(Eρευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute στην Αθήνα)
– Κώστας Γαλάνης
(Ιδρυτης Galanis Sports Data)
– Γιώργος Μπολάνης
(Συνεργάτης της News Media Concept – Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες”)
– Q&A session

Στοιχεία για τους διοργανωτές:
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI– European Communication Institute)
Αποτελεί Συνέργεια ενός ad hoc ομίλου Ευρωπαϊκών δημοσίων και κοινωφελών φορέων. Πυλώνες του είναι το Πανεπιστήμιο DUK στην Βιέννη, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, βάσει συμβατικής επέκτασης (Φεβ.2015) τον όμιλο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (Le Monde, El Pais, International New York Times, Der Spiegel, κ.α.) “Οnline Publishers’ Association – Europe”.
H SciFΥ
Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα