Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ είναι μήνας ανακατατάξεων και επανεκκινήσεων του πολιτικού μας συστήματος:
-Η ΝΔ ζει ακόμη στον απόηχο της εκλογικής νίκης της 7ης Ιουλίου. Εχει αυτοδυναμία στη Βουλή. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, αφού μέχρι τώρα, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (και του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν συγκυβερνήσεις εύθραυστες. Αποτελούσαν έτσι, βασικό παράγοντα αστάθειας, άρα και μη εμπιστοσύνης των ξένων στη χώρα. Επιπλέον, η ΝΔ μπόρεσε να κερδίσει τη μάχη των συμβολισμών ψηφίζοντας σωρεία νομοσχεδίων εμφανώς σχεδιασμένων για να δώσουν την εικόνα ότι έχουμε μια σοβαρή και αποφασιστική κυβέρνηση. Παράλληλα, θεωρείται μεγάλη επιτυχία η διαχείριση των καλοκαιρινών δασικών πυρκαγιών (λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός), ενώ και το προσφυγικό τείνει να αντιμετωπιστεί χωρίς μεγάλο κόστος. Οι υπουργοί της κινούνται προσεκτικά και μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει μεγάλες επικοινωνιακές κακοτοπιές.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δυο μήνες, δείχνει να μην υπάρχει! Πέτυχε μεν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσε, αλλά φαίνεται πως ψάχνει να βρει “καινούργια ταυτότητα”. Με το ΚΙΝΑΛ σε πολύ χαμηλά ποσοστά και σε αναζήτηση της “χαμένης του τιμής” (είναι και 3 του Σεπτέμβρη σήμερα), ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην αντιπολίτευση. Τώρα επιδιώκει να κερδίσει τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλοδημοκρατίας και τους “πράσινους”, ώστε να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα από αυτό της “αριστεράς” που υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε. Πρόβλημα ηγεσίας δεν νομίζουμε να υπάρχει, διότι, ό,τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, οφείλεται αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα. Η μετεκλογική αδυναμία του έγκειται στο ότι δεν μπόρεσε ακόμη να ξεδιπλώσει μια συνεκτική και αποτελεσματική αντιπολιτευτική τακτική, ούτε να αρθρώσει ένα λόγο ουσίας πλην εκείνου της άμυνας. Ετσι, αφήνει την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων.
-Το ΚΚΕ παραμένει εγκλωβισμένο στη “φλωράκειο” πολιτική του “πέντε κόμματα, δυο πολιτικές”, ενώ και τα κόμματα των Βελόπουλου και Βαρουφάκη μάλλον επαναπαύονται στην επιτυχία της εισόδου τους στη Βουλή… Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον η πολιτική ζωή.