«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων»: αυτό το μήνυμα ελπίδας έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τη στιγμή που ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μολύνει δύο εκατομμύρια την εβδομάδα.
«Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων», γράφει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.
«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο Τέντρος, υπογραμμίζοντας επίσης την χωρίς προηγούμενο ταχύτητητα με την οποία ο κόσμος κατάφερε να τελειοποιήσει τεστ και να κινητοποιηθεί για να βρει το ταχύτερο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.
Ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς, μια ζοφερή στατιστική σε μια πανδημία η οποία έχει προκαλέσει καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι.
Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό φέτος είναι διπλάσιος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία — και η αναλογία των θανάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε αρκετές χώρες.
«Ο κόσμος μας έχει φθάσει σ’ ένα οδυνηρό ορόσημο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Είναι ένας αδιανόητος αριθμός. Ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να βλέπουμε κάθε μία μεμονωμένη ζωή. Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι».
Οι θάνατοι από την Covid-19 χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να διπλασιασθούν από μισό εκατομμύριο, καθώς ο ρυθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα.
Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερ που βασίζονται στους μέσους όρους του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας συμφόρηση στα γραφεία τελετών και τα κοιμητήρια.
Αυτό αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.
«Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τόσους πολλούς ανθρώπους και δεν είχαν την ευκαιρία να τους αποχαιρετήσουν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χάρις.
«… Πολλοί, πολλοί από τους ανθρώπους που πέθαναν, πέθαναν μόνοι σε ιατρικές συνθήκες και αυτός είναι ένας τρομερά δύσκολος και μοναχικός θάνατος».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.