Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Πού θα βρεθούν οι πόροι για την αποκατάσταση των μνημείων στον λόφο Καστέλι;

Το ζήτημα της δήθεν μη ύπαρξης πόρων για τις παρεμβάσεις για την ανακατασκευή και συντήρηση των μνημείων στο Λόφο Καστέλι είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείτε από διάφορους υποστηρικτές της ξενοδοχοποιήσης και εκποιήσης. Οι εν λόγω μάλιστα αυθαίρετα αναφέρουν διάφορα ποσά. Ο γράφων θεωρεί ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν πολλά όπως για παράδειγμα:
α) Κρατική χρηματοδότηση με πόρους που θα αντληθούν διαμέσου του κρατικού προϋπολογισμού. Το εξαιρετικό μνημείο πρώην Acropol Palace στην Αθήνα χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τις δημόσιες επενδύσεις. Το συνολικό ποσό της δημόσιας αυτής επένδυσης και μάλιστα εντός της περιόδου της κρίσης ήταν περίπου 10.000.000 ευρώ.
β) Χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και το ΕΣΠΑ. Οι πόροι θα εξασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τα ΕΣΠΑ. Για παράδειγμα το κάστρο της Μυτιλήνης χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ κατά 1.955.000 και από το ΕΣΠΑ με ποσό 345.000 ευρώ. Συνολική χρηματοδότηση 2.300.000.
γ) Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης όπως για παράδειγμα αυτή που υλοποιήθηκε με την αποκατάσταση του Γεφυριού του Αράχθου στα Τζουμέρκα. Στη συγκεκριμένη συμμετείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Τζουμέρκων, το ΕΜΠ, το ΤΕΕ και τα υπουργεία, υποδομών, οικονομίας και ανάπτυξης.
Στην περίπτωση των μνημείων στο Λόφο Καστέλι το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Περιφέρεια, ο Δήμος Χανιών, το ΤΕΕ, τα υπουργεία παιδείας, πολιτισμού, ανάπτυξης και οικονομίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία δυναμική σύμπραξη.
Υπενθυμίζεται ότι στη Κρήτη το έργο αποκατάστασης του θεάτρου της Γόρτυνας είναι μία από τις δεκατρείς συμβάσεις αυτού του είδους, που υλοποιούνται σήμερα από το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 1.502.166,32 ευρώ. Πέντε έχουν υπογραφεί τους τελευταίους δύο μήνες, με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ.
Η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και με εντόπιους φορείς, όπως το Πολυτεχνείο, Δήμους είναι πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται 22 νέες Προγραμματικές Συμβάσεις για έργα πολιτισμού στην Κρήτη, με προϋπολογισμό περί τα 15.000.000 ευρώ.
Σήμερα, το Υπουργείο επεξεργάζεται, σε συνεργασία με άλλους συμβαλλόμενους φορείς, 92 νέες Συμβάσεις ανά την Επικράτεια, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται, αυτή τη στιγμή, στα 47.000.000 εκ. ευρώ.
δ) Δημιουργία ενός Ταμείου Αποκαταστάσεως Διατηρητέων Κτηρίων που θα λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο και η δημιουργία μίας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (ΕΕΣ) η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το εν λόγω Ταμείο.
ε) Xρηματοδότηση δράσεων από το Πράσινο Ταμείο (ΠΤ), σκοπός του οποίου είναι η σχεδίαση και υλοποίηση χρηματοδοτικών Προγραμμάτων (ΧΠ) προς όφελος του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Στις προτεραιότητες των ΧΠ εντάσσεται η απόκτηση και διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων και διατηρητέων κτιρίων. Δυνητικοί δικαιούχοι ορίζονται οι Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. όπως είναι το Πολυτεχνείο.
Λύσεις υπάρχουν πολλές, η υποκρισία περισσεύει…

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Αφού υπάρχουν αυτές οι χρηματοδοτικές δυνατότητες ας επιλέξουμε αυτές που δεν επιβαρύνουν την χώρα μας!
    Όπως π.χ το ΕΣΠΑ η το ΕΤΠΑ που αναφέρονται παραπάνω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα