Στη Ρωσία, παρά τη βαθιά ύφεση λόγω του κορωνοϊού, του lockdown και της οικονομίας, ένεκα της πτώσης της αξίας του πετρελαίου ψηφίστηκε το δημοψήφισμα, που πρότεινε ο πρόεδρος Πούτιν. Περιλαμβάνει πάνω από 200 συνταγματικές αναθεωρήσεις, σπουδαιότερες των οποίων είναι η κατάργηση των δύο προεδρικών θητειών, ο πρόεδρος να διορίζει τον πρωθυπουργό, να έχει λόγο στο έργο της δικαιοσύνης, να μην επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Κατοχυρώνεται η “πίστη των Ρώσων στον Θεό” και θεσπίζονται άλλες αλλαγές που ενισχύουν τον ρόλο του κοινοβουλίου. Τις τροπολογίες του Δημοψηφίσματος είχαν εγκρίνει το ανώτατο δικαστήριο και το κοινοβούλιο.
Το δημοψήφισμα που για τον πρόεδρο είναι βαρόμετρο του κοινού αισθήματος και στηρίζει τα θεμέλια της δυνάμεώς του νομιμοποιώντας την, είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά λόγω της πανδημίας συζητήθηκε η αναβολή μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως επειδή διεφαίνοντο χαμηλά ποσοστά της δημοφιλίας του Πούτιν, ο ίδιος θεώρησε καταλληλότερο χρόνο να γίνει το δημοψήφισμα από 25 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου, αφού προχώρησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στην άρση των περιορισμών τη στιγμή που κατεγράφοντο 8.000 κρούσματα την ημέρα. Προσεφέρθησαν δε κίνητρα σε όσους θα ψήφιζαν από χρήματα σε κουπόνια, κινητά τηλέφωνα μέχρι διαμερίσματα με κλήρωση σε πόλη της Σιβηρίας.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το δημοψήφισμα ως “συνταγματικό πραξικόπημα”. Η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο επί τόσο χρονικό διάστημα με την επίκληση της σταθερότητος και της ασφάλειας της χώρας, επαυξάνουν έτι περισσότερο τον αυταρχισμό του. Στο Κρεμλίνο, λοιπόν, ο Πούτιν θα μπορεί να θητεύσει άλλες δύο εξαετίες, μετά 2024 μέχρι το 2036, όταν θα είναι 83 ετών. Αν δε συμβεί τούτο θα είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στη Ρωσία και από τον Ιωσήφ Στάλιν που κυβέρνησε 30 χρόνια, ο “πατερούλης”.
Όλα λοιπόν για την εξουσία. «Το νέο σύνταγμα είναι επιβλαβές για τη χώρα, υιοθετείται προς το συμφέρον ενός και μοναδικού ατόμου με στόχο να μην αποχωρήσει από την εξουσία», αποφάνθηκε επιφανής Ρώσος δημοσιογράφος. Ωστόσο θα χρειαστεί πολύς καιρός για την αντικατάσταση της προσωποπαγούς διακυβέρνησης Πούτιν με δημοκρατικές διαδικασίες.
Μετά το 2024, που λήγει η δεύτερη εξαετής θητεία Πούτιν στην Προεδρία της Ρωσίας θα γίνει μεγάλος αγώνας για την διαδοχή μεταξύ των ολιγαρχών και του προσωποπαγούς συστήματος του προέδρου, ο οποίος επιθυμεί να συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του, για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Ρωσία, την οποία διοικεί από το 1999(!) και η οποία κατά τη γνώμη του χρειάζεται αυθεντικές θεσμικές ισορροπίες!
Πρόκειται για μια επιχείρηση υπακοής, η “Πούτιν Ανάβασις” στην ανώτατη εξουσία.