Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη κινδυνεύει να αποκοπεί από τις ρίζες της

«Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μας, ακόμα και όταν χειμάζεται ο λαός μας, ακόμα και όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα επιβίωσης, όταν είναι να κάνουμε με την υπεράσπιση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις, τα δίνουμε όλα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα το μεσημέρι το κέντρο πολιτισμού και περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά» και υπογράμμισε: «Τα δίνουμε όλα, όχι μόνο γιατί είμαστε Έλληνες και υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, αλλά γιατί αυτή η ιστορία και αυτός ο πολιτισμός δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά είναι ένας πολιτισμός που ανήκει στον κόσμο, στην Δύση και στην Ευρώπη».

«Με αυτά που κάνουμε», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «φυσικά υπερασπιζόμαστε τη δική μας ιστορία και εμπνεόμαστε, αλλά εμπνέουμε και τους άλλους για τα βασικά ιδανικά που πρέπει αυτή την κρίσιμη ώρα να επικρατήσουν και στην Ευρώπη». «Γιατί η Ευρώπη», συνέχισε, «δεν κινδυνεύει τόσο πολύ από οικονομική παρακμή – το δρόμο μπορούμε να τον βρούμε εύκολα – αλλά κινδυνεύει να αποκοπεί από τις ρίζες της και να χάσει τον τελικό προορισμό της, ο οποίος δεν ανήκει μόνο στην Ευρώπη, αλλά είναι πανανθρώπινος».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο κέντρο πολιτισμού και περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά», το οποίο δώρισαν στο δήμο οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το επιβλητικό αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά βρίσκει πλέον το σύγχρονο προορισμό του, ο οποίος συνίσταται στην εξυπηρέτηση δύο σημαντικών σκοπών: Αφενός να υπενθυμίζει αλλά και να διδάσκει ιδίως στις νεότερες γενιές, την τεράστια – και γι’ αυτό εμβληματική – προσφορά της Δίβρης στην εθνική μας πορεία. Τα κειμήλια της οικογένειας Πετραλιά μυούν τον επισκέπτη στην απαστράπτουσα ιστορία αυτού του τόπου. Και, αφετέρου, να συμβάλλει στην ενημέρωση όλων μας για τον μοναδικής σπανιότητας και ομορφιάς φυσικό πλούτο της περιοχής».

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με δεδομένο ότι το φυσικό περιβάλλον δεν μας ανήκει και γι’ αυτό πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως ταιριάζει στον προορισμό του, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τη σπουδαιότητα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης που θα προσφέρει το κέντρο, το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα». Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη την οικογένεια Πετραλιά, διότι, όπως είπε, «με την απόφασή τους να παραχωρήσουν την οικία στο δήμο προβαίνουν σε μια σπουδαία σε συμβολισμούς προσφορά στην πατρίδα μας, στην ιστορία μας και στον πολιτισμό μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην οικογένεια Πετραλιά, λέγοντας ότι «έχει συνεισφέρει πολλά στην πορεία της Ελλάδας με όσα έχει πράξει σε δύο, τουλάχιστον, τομείς» και εξήγησε: «Πρώτον, οι Πετραλιάδες προσέφεραν τα μέγιστα στους αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ελευθερία, αρχίζοντας από το 1821 και δίνοντας πάντοτε, έκτοτε, το παρών σε κάθε εθνικό εγερτήριο. Δεύτερον, κατηύθυναν διαχρονικώς, με πάθος και ανιδιοτέλεια, όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα μας και, κυρίως, στην καλλιέργεια του πνεύματος του Ολυμπισμού. Δηλαδή, στη στήριξη των αναντικατάστατων αρχών και αξιών της ευγενούς άμιλλας και του “ευ αγωνίζεσθαι”, οι οποίες συνιστούν την πεμπτουσία του».

Αναφερόμενος στην ιστορία της οικογένειας ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε: «Γενάρχης της οικογένειας, που έλκει την καταγωγή της από τη Σικελία, υπήρξεν ο Σελάδιος Πετραλιάς. Ενώ ο εγγονός του, Ιωάννης Πετραλιάς, αναδείχθηκε σε ήρωα της Εθνεγερσίας του 1821. Στη διάρκεια της Επανάστασης μετέτρεψε τους αλευρομύλους του σε πυριτιδόμυλους και σκοτώθηκε σε ενέδρα των Τούρκων στα Τριπόταμα, το 1822, ενώ μετέφερε πολεμοφόδια στον Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια ο Θάνος Πετραλιάς διετέλεσε βουλευτής Αχαιοήλιδος. Ο αείμνηστος Επαμεινώνδας Πετραλιάς ήταν διεθνής προσωπικότητα του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Κινήματος. Συγκεκριμένα, υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) για την Ελλάδα κατά τα έτη 1975-1977, καθώς και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Επίσης, είχε διατελέσει Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων».

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «οι λαμπρές αυτές παρακαταθήκες αγώνων των Πετραλιάδων υπέρ του Έθνους και της διάδοσης των αρχών του Ολυμπισμού θα διατηρηθούν και θα καλλιεργηθούν περαιτέρω μέσω της λειτουργίας του «κέντρου πολιτισμού και περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

 Διαχρονικές οι προσπάθειες για τη δημιουργία του κέντρου πολιτισμού και περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά»

Στις διαχρονικές προσπάθειες της οικογένειας για τη δημιουργία του κέντρου πολιτισμού και περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά», αναφέρθηκε στην ομιλία της η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «τελικά εγώ και η αδελφή μου καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο». Επίσης, αναφέρθηκε στους στόχους για τη συνεργασία με πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς, αλλά και επισκέψεις από σχολεία. με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του κέντρου πολιτισμού και περιβάλλοντος απηύθυναν ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς και ο αντιδήμαρχος Λαμπείας Βασίλειος Αρβανίτης. Στη συνέχεια ο επίκουρος καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Αναστασόπουλος, παρουσίασε την ιστορία της Δίβρης, αλλά και της οικογένειας Πετραλιά.

Στην τελετή των εγκαινίων, η οποία έγινε μέσα στο κέντρο και όχι στον περιβάλλοντα χώρο, λόγω της βροχής, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

Σχετικά με τη δημιουργία του κέντρου, οι κόρες του Επαμεινώνδα και της Νίνας Πετραλιά, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και η Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά, δώρισαν στην τοπική κοινωνία την ιστορική οικία τους, το αρχοντικό Πετραλιά, το οποίο μαζί με τα πολύτιμα κειμήλια και τα ιστορικά έγγραφα της οικογενείας, διαμορφώθηκε, έπειτα από ανακαίνιση, σε ένα χώρο πολιτισμού, όπου αναδεικνύονται η ιστορία της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον και το ολυμπιακό ιδεώδες.

Στο πρώτο επίπεδο, ο επισκέπτης του μουσείου ανακαλύπτει το φυσικό περιβάλλον της Δίβρης με πλούσιο εποπτικό υλικό, διοράματα και διαδραστικές εφαρμογές.

Στο δεύτερο επίπεδο, παρουσιάζεται η ιστορία της οικογένειας Πετραλιά, με ιστορικά κειμήλια και αναφορές, ενώ ιδιαίτερος χώρος αφιερώνεται στον Επαμεινώνδα Πετραλιά και την προσωπική του συλλογή με σημαντικά εκθέματα από διοργανώσεις Ολυμπιακών και Μεσογειακών αγώνων. Στο τρίτο επίπεδο, προβάλλονται εκθέματα που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό και την ιστορία της Δίβρης, αναδεικνύοντας μύθους της αρχαιότητας που έχουν ως πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα