Εικόνες από ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον παρουσίασε Αμερικανός καθηγητής χθες στα Χανιά
Μπορεί να φαίνεται, σήμερα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι πολύ πιθανό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, στους ελληνικούς δρόμους, να είναι πραγματικότητα τα αυτόνομα αυτοκίνητα, χωρίς οδηγό!
Με άλλα λόγια, οχήματα -ακόμα και ταξί- στα οποία θα είμαστε συνεπιβάτες και θα οδηγούνται μόνα τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Την εκτίμηση ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στους δρόμους της Ελλάδας θα υπάρχουν αυτοκίνητα χωρίς άνθρωπο-οδηγό, έκανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Maryland των ΗΠΑ, John S. Baras, ο οποίος πραγματοποίησε χθες ομιλία στην αίθουσα του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στην οδό Νεάρχου στα Χανιά με θέμα τα αυτόνομα οχήματα. Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο επίσκεψης του κ. Baras στο εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης και πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ λόγω της κατάληψης του Ιδρύματος από τους φοιτητές.
Στο περιθώριο της ομιλίας, ο κ. Baras είπε στα “Χανιώτικα νέα” ότι ήδη σε περιοχές της Κίνας και πιλοτικά σε περιοχές των ΗΠΑ είναι πραγματικότητα τα αυτόνομα οχήματα. «Το θέμα είναι πώς θα κατευθύνουμε την κίνηση όταν έχουμε ταυτόχρονα στους δρόμους αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς και αυτοκίνητα με οδηγούς. Η δυσκολία είναι κυρίως στα αυτοκίνητα που οδηγούνται από ανθρώπους γιατί οι οδηγοί έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να καταλάβουν τι θα κάνουν. Εάν όλα τα αυτοκίνητα ήταν αυτόνομα θα ήταν στο δρόμο τώρα. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι θα υπάρχουν αυτόνομα αυτοκίνητα μαζί με αυτοκίνητα που οδηγούνται από ανθρώπους. Εκεί είναι το πρόβλημα. Γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνουν οι άνθρωποι», είπε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι οδηγοί να υπακούν στους νόμους που διέπουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σημείωσε ότι για το λόγο αυτό, η τεχνολογία επιτρέπει σε αυτοκίνητα με οδηγό να εμποδίζουν παραβιάσεις όπως την αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας σε σημεία όπου αυτό δεν επιτρέπεται.
Σύμφωνα με τον κ. Baras, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα και αυτόνομα ταξί σε ορισμένες χώρες. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που τα διαθέτουν στην Κίνα και ορισμένες εταιρείες πειραματικά στην Αμερική, σε ορισμένες πόλεις. Αυτά λέγονται robot taxis». Για το πότε θα δούμε και στην Ελλάδα αυτόνομα αυτοκίνητα, ο ίδιος απάντησε: «Αυτό θα το δείτε μέσα σε δέκα χρόνια. Σε όλες τις χώρες προσπαθούν (οι εταιρείες) να βγάλουν αυτόνομα οχήματα που να δουλεύουν με τις υποδομές που υπάρχουν. Το μόνο που προσθέτουμε είναι τεχνολογίας επικοινωνίας των αυτοκινήτων μεταξύ τους και μεταξύ των αυτοκινήτων και της υποδομής». Ακόμα, ο ίδιος επισήμανε ότι τα αυτόνομα οχήματα θα τα δούμε «πρώτα σε μικρότερες πόλεις γιατί στις μεγάλες πόλεις υπάρχει μεγάλη κίνηση και οι επενδύσεις που χρειάζονται στις επικοινωνίες είναι μεγαλύτερες».