» Η ζωή πέρα από τον καπιταλισμό
Μάικλ Αλμπερτ, Αμερικανός του Μ.Ι.Τ., Θεωρητικός ακτιβιστής Εκδόσεις ΚΨΜ σειρά κοινωνία – πολιτική
της συμμετοχικής πολιτείας και οικονομίας Μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου
Ενα επίκαιρης σημασίας βιβλίο για τη συμμετοχική οικονομία που προάγει την ειρήνη αντί τον πόλεμο, τη συνεργασία αντί τη διαμάχη, τη διεθνή ισότητα αντί για την εντεινόμενη ανισότητα, την προστασία του περιβάλλοντος αντί για την καταστροφή του.
Ομως πώς θα μπορούσε η συμμετοχική οικονομία να επηρεάσει τη γνώση και τις δραστηριότητες των επιστημόνων για μια υγιή επιστημονική πρακτική μέσα στις απαιτήσεις μια θεμιτής τεχνολογικής νεωτερικότητας σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, από τον τομέα της υγείας, της δικαιοσύνης, της Παιδείας, της Τέχνης, της επικοινωνίας, της άθλησης και κυρίως της εργασίας, μέσα σ’ έναν κόσμο που μεγιστοποιεί την ανεργία και συνεπώς την ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, για κάθε άνθρωπο – πολίτη στον σημερινό υπερ-εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό κόσμο μας, που έχει οδηγηθεί στο επικίνδυνο αδιέξοδό του με αναζήτηση μιας ζωής πέρα από τον καπιταλισμό για την “ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ” στον κόσμο της απελπισίας, που μας κατακλύζει από παντού…
“Η πραγμάτωση της ελπίδας – Η ζωή πέρα από τον καπιταλισμό” είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μάικλ Άλμπερτ, ο οποίος έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία γενικότερα, αρχίζοντας να αναπτύσσει τις ριζοσπαστικές ιδέες του απ’ όταν ακόμα φοιτούσε (10ετία του 1960) στο Μ.Ι.Τ., το Μεγάλο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στην Αμερική.
Είναι συνιδρυτής τoυ South Εnd Press, του Z magazine, του Z Media και του ZNet, από το 2006 (που εξέδωσε το βιβλίο του “Η πραγμάτωση τη ελπίδας”) εξακολουθούσε να εργάζεται στο ZNET…
Έχει συμμετάσχει ενεργά σε διάφορα κινήματα και έχει ασχοληθεί συστηματικά συγγράφοντας κείμενα για τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, για ιστορικά θέματα καθώς και στα ειδικά θέματα στρατηγικής, με όραμα την κοινωνική αλλαγή…
Το βιβλίο του “Η πραγμάτωση της ελπίδας” ήταν όταν εκδόθηκε το 2006 στο Λονδίνο (REDBOOKS) ήταν το 17ο βιβλίο του.
Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις αξιόλογες εκδόσεις ΚΨΜ το 2007 σε μετάφραση της Κατερίνας Χαλμούκου, με σύμβουλο έκδοσης και υπεύθυνο της σειράς: Κοινωνία και πολιτική.
2007: Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, 2009: Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Εκτοτε έχουν περάσει εφτά κρίσιμα χρόνια. Με το 2007 να έχει αποτελέσει το πρώτο σκαλοπάτι της, μετά δύο χρόνια (2009) ευρείας έκρηξης – ενός νέου 1929 που μας έσπρωξε σε νέα διεθνή χρηματιστηριακή – τραπεζική και, εν γένει, οικονομική κρίση Αμερικής, Ευρωπης, Ελλάδας, κόσμου. Μια κρίση που ακόμα μαίνεται, τουλάχιστον στην Ελλάδα πολύ έντονα, χωρίς να είναι εύκολη και επιτεύξιμη η λύση για σωτηριώδη έξοδο από αυτή. Και τούτο παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών μας εξουσιών οι οποίες ενεργούν για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και όχι, ουσιώδη, αποφασιστική και αποτελεσματική υπηρέτηση των ελληνικών λαϊκών και εθνικών συμφερόντων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ
Συμφερόντων τα οποία (όπως συνεχώς αναφέρουμε) είναι εθνικά, κρατικά, θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά. Με τα τελευταία λόγω της δραματικής οξύτητάς τους, για τη μέγιστη πλειοψηφία Ελλήνων – Ελληνίδων – Ελληνοπαίδων οδηγούνται στην καταβαράθρωσή τους. Γιατί, κυρίως, όπως έχω γράψει πριν έναν μήνα περίπου, η Ελλάδα δεν έχει ισχυρή φωνή αρνήσεων ή έστω μετατροπών των ξένων αποφάσεων. Αυτό τούτο το γεγονός έχει συντελέσει στη βαριά ελληνική αποδυνάμωση.
Για να μην ασχολούμαστε (σκόπιμα οργανωμένα και απολύτως προπαγανδιστικά) μόνο και μόνο με την καθημερινή πλύση εγκεφάλου που μας την κάνουν ακόμα πιο εφιαλτική μέσα στις συνεχείς διαψεύσεις των πραγμάτων και ουσιωδών προσδοκιών του λαού μας, για μια αποφασιστική και όχι “φασιστική” αντιμετώπιση της κρίσης που εκμηδενίζει χώρα και λαό.
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ
Για να μην ενδιαφερόμαστε για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα που κινδυνεύουν άμεσα. Οπως το Σκοπιανό που μοιάζει να έχει συμφωνηθεί η ήττα μας στο σύνθετο όνομα Μακεδονία (με την προσθήκη Ανω ή Βόρεια). Επίσης, με τους προετοιμαζόμενους τουρκικούς κινδύνους για τον ελληνικό Εβρο, για τη νέα ισλαμοποίηση (οθωμανοποίηση) των βαλκανικών χωρών, για τους κινδύνους στο Αιγαίο, για τον μέγιστο κίνδυνο της Κρήτης με την έκχυση στη Βορειοδυτική της πλευρά των χημικών όπλων εν πλω ηλεκτρολυομένων, των μεγάλων προβλημάτων της συνεχούς λαθρομετανάστευσης, της εκτόξευσης του λαού μας και της συνεχούς επιβολής νέων μνημονιακών καταλυτικά πρόσθετων μέτρων…
Για να διερωτώμεθα με μέγιστη αγωνία: Μα για ποια πραγμάτωση ελπίδας με ζωή πέρα από τον καπιταλισμό μιλάει ο αξιόλογος και πρόμαχος συγγραφέας Μάικλ Αλμπερτ;
ΟΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Κατ’ αρχήν γράφει: “Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τον καπιταλισμό. Οι τεράστιες ανισότητες πλούτου και ισχύος δεν πρόκειται να οδηγήσουν τον κόσμο σε ένα καλύτερο μέλλον. Ποια όμως είναι η εναλλακτική προοπτική; Αυτό είναι το ερώτημα που αντηχεί σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Αναμετριέμαι με το ερώτημα αυτό πολλά χρόνια και η απάντησή μου σχετικά με την οικονομία εκφράζει τα όνειρα πολλών.
Το οικονομικό σύστημα που προτείνω είναι η Συμμετοχική Οικονομία (“paracon”) για αντικατάσταση του καπιταλισμού απορρίπτοντας την ανταγωνιστικότητα, κοινωνικότητα, την ατομικιστική απληστία, την εμπορευματική ομοιογενοποίηση και την εταιρική ιεραρχία αναδεικνύοντας την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την ποικιλομορφία και την αυτοδιαχείριση”.
Στο βιβλίο “Η πραγμάτωση της Ελπίδας” ο συγγραφέας διατυπώνει δημιουργικές προτάσεις για το πώς ολόκληρες σφαίρες της ζωής θα μπορέσουν να μεταμορφωθούν σε μια νέα κοινωνία. Οποιον τομέα και αν εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, τη σχέση μας με τη γη, τη μεταμόρφωση των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών, την επιστήμη, την τεχνολογία, την οικογένεια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη και την εκπαίδευση παντού. Για να κατέχουν οι άνθρωποι την κεντρική θέση και όχι τα κέρδη… Με τη συμμετοχική οικονομία να αποτελεί μια πρόταση για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων μιας καπιταλιστικής οικνομίας. Με βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού να είναι η ατομική ιδιοκτησία των παραγωγικών μέσων. Οπου, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας, του μηχανικού εξοπλισμού, των πόρων της γης με εταιρικούς καταμερισμούς εργασίας και αυταρχική λήψη αποφάσεων.
Ενα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού είναι οι αγορές που επιτελούν ρόλο μεσάζοντα για κάθε παραγόμενο αγαθό ή υπηρεσία…
Με τον ανταγωνισμό να προωθεί την ανάπτυξη και να καθορίζει τις σχετικές αξίες…
ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
Για να γράψει ο Μάικλ Αλμπερτ στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του (που περιλαμβάνει την εισαγωγή και 18 θέματα – κεφάλαια) τα εξής: “Σύμφωνα με τη δική μου άποψη, ο καπιταλισμός είναι μια οικονομία κακοποιών. Μια άκαρδη οικονομία, μια ποταπή και απεχθής οικονομία. Είναι το άκρως αντίθετο της ανθρώπινης πραγμάτωσης και ανάπτυξης. Χλευάζει την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Συντηρεί την απληστία και δεν υπηρετεί την ανθρωπότητα. Αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν πολλοί αναγνώστες αυτού του βιβλίου που θα αμφισβητήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ομως, πιστεύω πως, ενώ πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως μιλάνε για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό ή δεν τον καταδικάζουν δημοσίως, αυτό κατά βάθος δεν οφείλεται στην άρνηση των μειονεκτημάτων του ή στην άποψη ότι ο καπιταλισμός είναι απελευθερωτικός.
Τούτο, όμως, οφείλεται στην εντύπωση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τίποτε άλλο πέρα από τον καπιταλισμό, οπότε αναπόφευκτα δρα κανείς μέσα στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του, ενώ στηλιτεύοντάς τον είναι σαν να κλαίει τη μοίρα του”.
ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Πάντως, κατά τον Μάικλ Αλμπερτ “η αλήθεια για την καπιταλιστική οικονομία είναι ότι αυτή μέσα από το εταιρικό της σύστημα και τους παράγοντες διακυβέρνησης παράγει γιγαντιαία κέντρα κεντρικής εξουσίας. Ενώ, διαμορφώνει διασπασμένους, αποδυναμωμένους, αποκεντρωμένους και αποπροσανατολισμένους εργαζομένους και καταναλωτές. Επιπλέον, παρέχει ποικίλα μέσα μετατροπής της εταιρικής οικονομικής ισχύος σε πολιτική επιρροή μέσα από εταιρείες που ελέγχουν την επικοινωνία, την πληροφόρηση και τα οικονομικά της διεξαγωγής των εκλογικών αγώνων. Παράλληλα η καπιταλιστική οικονομία δημιουργεί και επιβάλλει τη σύγχυση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και των εργαζομένων όταν οι πολίτες (όπως τώρα και όπως έχει γίνει και σε άλλες κρίσιμες εποχές) συνειδητοποιούν ότι η πολιτική πραγματικότητα είναι… “προκαθορισμένη”.
ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αυτό τον προκαθορισμό αντιμάχεται με τις ιδέες και προτάσεις του βιβλίου του ο Μάικλ Αλμπερτ συνδυάζοντας τη συμμετοχική πολιτεία, με τη συμμετοχική οικονομία, μέσα σε μια συμμετοχική εθνική και διεθνή κοινωνία ευρείας αλληλεγγυότητας. Η οποία, καθ’ εαυτή, αναπτύχθηκε ως απόλυτη ανάγκη μέσα στην απάνθρωπη πραγματικότητα που δημιούργησε η μεγάλη σύγχρονη κρίση του εγκληματικού καπιταλισμού, στη χώρα μας, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με καπιταλιστική επιμονή στη συνεχή εκμετάλλευση των εταιρικών διεθνών συστημάτων του συνεχούς πολύμορφου εγκλήματος το οποίο συντελείται σε όλα τα επίπεδα μονοδιάστατης διακυβέρνησης και διαχείρισης με εγκληματικές στρατηγικές των αυτοκρατορικών παλαιών και σύγχρονων δυνάμεων και “υπερδυνάμεων”.
Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Ομως, όσο κι ακόμα και τώρα, ο καπιταλισμός εμμένει στη μοναδικότητά του οι φοβερές καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί επιβάλλουν μια ζωή πέρα από τον καπιταλισμό, για την πραγμάτωση της ελπίδας, για τη χώρα μας και για τον κόσμο ολόκληρο…
Σημειώνουμε ότι το βιβλίο του Μάικλ Αλμπερτ είναι τώρα ιδιαίτερα επίκαιρο, μέσα στα αδιέξοδα που μας κατακλύζουν.
Τα 18 κεφάλαια θέματα που εξετάζει είναι: 1. Συμμετοχική οικονομία, 2) Πολιτική συγκρότηση, 3. Σχέσεις συγγένειας, 4. Κοινότητα, 5. Διεθνισμός, 6. Οικολογία, 7. Επιστήμη, τεχνολογία, 8. Εκπαίδευση, 9. Τέχνη, 10. Δημοσιογραφία, 11. Αθλητισμός, 12. Εγκλημα, 13. Ερωτήματα, 14. Στρατηγική, 15. Μαρξισμός, 16. Αναρχισμός, 17. Προσδοκίες, 18. Αμφισβήτηση.
“Η πραγμάτωση της ελπίδας – για μια ζωή πέρα από τον καπιταλισμό” είναι ένα βιβλίο για πολίτες ευθύνης που αγωνίζονται να απομακρυνθούν από τις εγκληματικές καταστάσεις που επιβάλλει ο απάνθρωπος καπιταλισμός στη χώρα μας και στον κόσμο.