Βρισκόμαστε προς το τέλος του χειμώνα, τα πράσα είναι στα καλύτερά τους, σε πλήρη ανάπτυξη. Απαραίτητο συστατικό για διάφορες παρασκευές για τις εναπομείνασες κρύες χειμωνιάτικες μέρες, για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας. Ειδικά θα είστε πολύ τυχεροί αν βρείτε στη λαϊκή άγρια πράσα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και είναι σημαντικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής καθώς περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
…Κοντινός συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου. Εχει γλυκιά και ήπια γεύση, λιγότερο πικάντικη από το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Είδος που έρχεται από την αρχαιότητα καθώς η χρήση ήταν διαδεδομένη και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα συμπόσια.
Τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στη κουζίνα καθώς μπορούμε να παρασκευάσουμε πολλά πιάτα με τα πράσα αυτούσια ή σε συνδυασμό με λαχανικά, κρέας ή ψάρι.
Πρόκειται για ένα υλικό με πολλές χρήσεις στη μαγειρική, φθηνό και ανθεκτικό στη συντήρηση. Προκαλεί γαστρονομική διέγερση καθώς νοστιμίζει το φαγητό χωρίς να σκεπάζει τις γεύσεις.
Μπορούμε να το συνδυάσουμε σε πίτες με απάκι, σύγκλινο, μυζήθρα, στα τσιγαριστά χόρτα, ψητό, σε σούπες, σε ριζότο, κριθαράκι, με πλιγούρι, σε σάλτσα ζυμαρικών, καλιτσούνια με πράσο και μάραθα, με χοιρινό στη γάστρα ή πράσο σέλινο με μπακαλιάρο λεμονάτο.
Απαραίτητο συστατικό νοστιμιάς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και η αγάπη.