Τη δυνατότητα να μηδενίσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, δηλαδή την κατανάλωση ορυκτών πόρων που απαιτούνται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, προσφέρουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι σύγχρονες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.
Στο μεταξύ, στην κατεύθυνση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών στρέφονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ακολουθώντας τα «θέλω» ξένων επισκεπτών ευαισθητοποιημένων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ανοιχτής ημερίδας με θέμα «Περιβάλλον και τουρισμός» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε στον Δήμο Πλατανιά, στο πλαίσιο του 6ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας.
Ειδικότερα, ο καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς μιλώντας με θέμα «Περιβάλλον και τουρισμός» αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ.
«Σήμερα πλέον υπάρχει δυνατότητα έως και μηδενισμού του οικολογικού αποτυπώματος στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις μέσα από την αξιοποίηση ΑΠΕ και συγκεκριμένα της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, της ηλιοθερμίας και των αντλιών θερμότητας», σημείωσε ο κ. Βουρδουμπάς και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επεσήμανε ακόμα ότι η χρήση των τεχνολογιών αυτών μπορεί να καλύψει έως και πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες ενός ξενοδοχείου αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία, η οποία ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι μονάδες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά μπορούν να προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια στο σύστημα, δημιουργώντας τελικά ένα θετικό γι’ αυτές ισοζύγιο μεταξύ συμβατικών και εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
«Ο νόμος αυτός ισχύει τώρα κι ένα μήνα και αρκετοί ξενοδόχοι έχουν δείξει ενδιαφέρον καθώς οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι αφενός πιο φιλικές προς το περιβάλλον και αφετέρου μπορούν να αποδώσουν ένα κέρδος στον επιχειρηματία», σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Βουρδουμπάς.
Ο αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χρήστος Μυλωνάκης μιλώντας με θέμα «Τουρισμός στη Δυτική Κρήτη» αναφέρθηκε στην θετική πίεση που ασκήθηκε και ασκείται από τους Σκανδιναβούς και άλλους Ευρωπαίους επισκέπτες προς τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να γίνει πιο σεβαστό το περιβάλλον. Παράλληλα, υπογράμμισε τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του τουρισμού (απουσία κτηματολογίου, δασολογίου, χωροταξικού σχεδιασμού κ.λπ.) καθώς και την ισχνή περιβαλλοντική συνείδηση που υπάρχει στην Ελλάδα με συνέπεια να κυριαρχούν φαινόμενα όπως η άναρχη δόμηση αλλά και να εντοπίζονται σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Ο περιφερειακός σύμβουλος και γενικός διευθυντής του Ξενοδοχειακού Ομίλου Επιχειρήσεων «Caldera» Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου περιέγραψε την περιβαλλοντική κουλτούρα και τις πρακτικές που έχει υιοθετήσει ο Όμιλος «Caldera» σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας, ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανακύκλωσης, της διαχείρισης των αποβλήτων κ.ά.
Τόνισε δε ότι οι φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις δεν θα πρέπει να εξαντλούνται στη στάση που τηρεί κάποιος απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, αλλά έχουν άμεση σχέση και πρέπει να επεκτείνονται σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, με πρωτοβουλίες και συνέργειες για την καταπολέμηση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλλων, της φτώχειας, του ρατσισμού κ.ά.
Για την περιβαλλοντική επικοινωνία και τη ταξιδιωτική δημοσιογραφία μίλησαν οι Φανή Γαλατσοπούλου και Κλειώ Κεντερελίδου που εργάζονται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Α.Π.Θ.
Ανοιχτή εσπερίδα στο Μουσείο Τυπογραφίας
Ανοιχτή εσπερίδα με θέμα “Περιβάλλον και Οικοσυστήματα” θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο πλαίσιο του 6ου Θερινού Σχολείου για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία που διοργανώνουν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ΙΕΤ, στους Αγιους Πάντες Αποκορώνου (Ιδρυμα Αγ. Σοφία).
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
18:15 – 18:45 Προσέλευση, ξενάγηση στο ΜΤ
18:45 – 19:00 Χαιρετισμοί
19.00–19.20: Το πρόγραμμα Natura2000Value Crete, προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης Εισηγητής: Μιχάλης Προμπονάς, Δρ. Φυσικός – Περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
19.20–19.40: Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Εισηγητής: Γεωργία Πιλιγκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
19.40 – 20.00: Οικοσυστημικές Υπηρεσίες της Άγριας Ζωής Εισηγητής: Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Δρ. Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης):
20.00-20.20: Αγροτικά, Ορεινά και Παράκτια οικοσυστήματα της Κρήτης Εισηγητής: Τάνια Πλουμή, Περιβαλλοντολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης)
20.30-21.00: Προβολή ντοκιμαντέρ του έργου LIFE Natura2000Value Crete
21.00 – 21.30: Συζήτηση
Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Χανίων- Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Αποκορώνου/ Κοινωφελής Επιχείρηση, Δήμος Πλατανιά, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας Δυτικής Κρήτης, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με τη στήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη», Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού «Σαμαριάς», Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.