Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Πράσινη Μετάβαση”

Προανήγγειλε η κυβέρνηση το πρόγραμμα “εξοικονομώ”, ότι θ’ αρχίσει η εφαρμογή του απ’ τις αρχές Απριλίου με δικαιούχους τις υπάρχουσες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, εμπορικές και τουριστικές, με όριο άνω των 100 κλινών. Προβλέπονται επιδοτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης ύψους ενός δισ. ευρώ και δρομολογείται η αύξηση των αιολικών πάρκων, των σταθμών φόρτωσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους κεντρικότερους οδικούς άξονες της χώρας και η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 49% μεταξύ των ετών 2019 έως 2021.
Η Ε.Ε. χειρίζεται από καιρό το θέμα της “Πράσινης Μετάβασης” που θα επηρεάσει το σύστημα των βιομηχανικά αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να μειωθούν τα πλεονεκτήματα και η καταναλωτική θέση που διαθέτει η ευρωπαϊκή αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πληθωριστική, όμως, έκρηξη κατέστησε ισχυρότερες τις διαμαρτυρίες εκείνων που θέλουν αλλαγές πολιτικής κι ας επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, αρκεί να επιτευχθεί ισορροπία στο σύστημα. Στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που καθοδηγούν τις αγορές και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες υπό το βάρος της μετακίνησης στην “Πράσινη Μετάβαση” με επενδύσεις και στην ψηφιακή τεχνολογία.
Στη χώρα μας επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων, τα κέρδη των οποίων να παραμένουν εδώ και να μη διοχετεύονται στο εξωτερικό. Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν τα αιολικά πάρκα τα οποία επεκτείνονται και πέραν των ακτών στον θαλάσσιο χώρο, τα οποία αποτελούν σημαντική αύξηση παραγωγής πράσινης ενέργειας. Για να μην έχουν, όμως, επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο τα αιολικά πάρκα γενικώς, χρειάζεται η ορθή χωροθέτηση και η λήψη επαρκών μέτρων μετριασμού της καταστροφής της ορνιθοπανίδας με την εγκατάσταση συστημάτων “ορνιθοραντάρ” αποτροπής λειτουργίας των ανεμογεννητριών, που απομακρύνουν τα πουλιά όταν πλησιάζουν ή σταματάει η λειτουργία τους.
Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί παράλληλα με την “Πράσινη Μετάβαση” ενδιαφέρουν τη βιομηχανία, τις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, τις υποδομές για ενέργεια, τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου και επέκταση των εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ακόμα και οικιακές στις κεραμοσκεπές στις πόλεις.
Σε αυτού του είδους τις ενεργειακές εφαρμογές τον λόγο έχει η ανεξάρτητη “Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” (Ρ.Α.Ε.), τελικός στόχος της οποίας είναι η κατάργηση χρήσης άνθρακα και η ψηφιοποίηση των οικονομικών μέτρων που συντελούν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Αρκεί να μη μείνουν μόνο λόγια!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα