Ο ελληνικός προϋπολογισμός αναμένεται να πάρει το πράσινο φως, μετά τις ενδεικτικές χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο αλλά και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί μετά τη λήξη του Eurogroup. Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, αύριο θα δημοσιοποιηθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών της Eυρωζώνης, και όσον αφορά την Ελλάδα «δεν αναμένουμε αρνητικές εκπλήξεις, καθώς δεν θα υπάρξουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.
«Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πρόοδό της στις μεταρρυθμίσεις, θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους τα επόμενα χρόνια, ώστε να εξακολουθήσει να είναι success story», είπε από την πλευρά του ο κ. Σεντένο.
Από το Βερολίνο όμως, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μ. Βέμπερ ήταν πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι το θέμα των μη περικοπών των συντάξεων και του ελληνικού προϋπολογισμού δεν έχει κλείσει ακόμα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει να το δούμε ακόμη λεπτομερώς, το πώς ταιριάζει με τα οικονομικά μεγέθη και με τον ελληνικό προϋπολογισμό. Οι συζητήσεις γι’ αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη, για αυτό θα πρέπει να το δούμε ακριβώς στο πλαίσιο του προϋπολογισμού». Και ενώ το πρώτο πράσινο φως δόθηκε στο Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης, την τελική απόφαση αναμένεται να την επικυρώσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Εurοgroup στις 3 Δεκεμβρίου.
Οπως αναμενόταν, η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup αλλά η εμβάθυνση της Eυρωζώνης, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα οι ηγέτες των κρατών-μελών θα κληθούν να πάρουν τελικές αποφάσεις σε Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα, επιτεύχθηκε πρόοδος σε δύο τομείς: στη μεταρρύθμιση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας –ώστε να εξελιχθεί στον θεσμό που θα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διάσωση ενός κράτους-μέλους που θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση στο μέλλον– αλλά και στο ποιο θα είναι το φρένο ασφαλείας για το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών. Αντιθέτως, η γαλλογερμανική πρόταση για να δημιουργηθεί ένας κοινός προϋπολογισμός δεν συζητήθηκε, καθώς αρκετοί υπουργοί υποστήριξαν ότι δεν έχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες για να την αξιολογήσουν. «Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια για το πώς ένας τέτοιος μηχανισμός θα λειτουργούσε», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Οσον αφορά τα σημεία στα οποία υπήρξε πρόοδος χθες, ο επίτροπος Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσαν πως σε σχέση με τον ESM υπάρχει συμφωνία στην κατανομή των αρμοδιοτήτων του, έτσι ώστε να μην επικαλύπτει εκείνες της Κομισιόν. Η συμφωνία φαίνεται να αναβαθμίζει τον ρόλο του ESM, αλλά με πλήρη σεβασμό των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο θέμα «αγκάθι», για το κατά πόσον τα κράτη-μέλη που θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια στο μέλλον θα πρέπει να έχουν αναδιαρθρώσει το χρέος τους πριν, αλλά και με ποιον τρόπο, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος. «Δεν υπάρχει υποστήριξη για μια αυτόματη διαδικασία όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο κ. Σεντένο και ανέφερε ότι συζητήθηκε η διαδικασία στην οποία θα ζητείται η σύμφωνη γνώμη μόνο από κατόχους συγκεκριμένου ομολόγου και όχι από το σύνολο των ομολογιούχων, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ωστόσο για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε σχετική απόφαση.
Στο θέμα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και δημιουργίας φρένου ασφαλείας για το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της μείωσης των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αποφασιστεί και η τελική δανειοδότηση του ταμείου εξυγίανσης τραπεζών από τον ΕΜΣ σε περίπτωση που θα χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2024.