Όσα συνέβησαν στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες είναι αδιανόητα και θυμίζουν την εποχή όταν έγινε απόπειρα εναντίον του καθεστώτος Γκορμπατσόφ. Η περίφημη “ομάδα Βάγκνερ” είναι κατά τις απόψεις στρατιωτικών εκτιμητών μια “εταιρεία” αποτελούμενη από 50.000 μέλη. Η ομάδα αυτή εθεωρείτο μύθος, αλλά πρόκειται για καμουφλαρισμένο τμήμα του Υπ. Εξωτερικών που συμμετείχε στις επιχειρήσεις Συρίας, Λιβύης, σε κεντροαφρικανικές χώρες, κατέλαβε την Κριμαία και έλαβε μέρος στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Θεωρείται στρατός του Πούτιν, που ίδρυσε ο Ρώσος ολιγάρχης Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορείται τώρα για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Πούτιν, με τον οποίο γνωρίζονται εδώ και 30 χρόνια, όταν συνυπηρετούσαν στην K.G.B.
Ο επικεφαλής των “Βάγκνερ” αιφνιδίασε. Βαδίζοντας εναντίον της πατρίδας του, άφησε να διαφανεί ένα ψυχολογικό χάσμα μεταξύ αυτού και του Κρεμλίνου, με αποτέλεσμα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σοϊγκού και ο αρχηγός του στρατού Γερασίμοφ ν’ απομακρυνθούν από τις θέσεις τους. Οι δυο τους, κατά τον Γκάρντιαν, ήθελαν ν’ αφομοιώσουν τους “Βάγκνερ” στον ρωσικό στρατό, κάτι που ενόχλησε τον Πριγκόζιν και γι’ αυτό εστράφη εναντίον της Μόσχας, πλησιάζοντας 30 χιλ. από το κέντρο της.
Οι φήμες έφεραν τον Πριγκόζιν να προχωρούσε, ο δήμαρχος της Μόσχας έλαβε αμυντικά μέτρα στην πόλη, αν δε ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο δεν μεσολαβούσε με την έγκριση του Πούτιν, ένας εμφύλιος στη Ρωσία, μια μεγάλη δύναμη, εν μέσω του ρωσοουκρανικού πολέμου θα ήταν κάτι με απρόβλεπτες συνέπειες στον κόσμο.
Ο Πριγκόζιν δεν θα επιχειρούσε τέτοιου είδους ενέργεια, αν δεν είχε ερείσματα στη Μόσχα. Κατηγόρησε το περιβάλλον του Πούτιν για σφάλματα, κατάχρηση, διαφθορά, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί και η Κριμαία και ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος δεν χρειαζόταν.
Ο πρόεδρος Πούτιν φέρεται να χαρακτήρισε τον Λευκορώσο Λουκασένκο ως τον καλύτερο φίλο και διαμεσολαβητή αυτή τη στιγμή. Ο Λουκασένκο επικοινώνησε ο ίδιος με τον Πριγκόζιν, που συμφώνησε την αναστολή μετακίνησης των ενόπλων και την επιστροφή στην περιφέρεια, λαμβάνοντας εγγυήσεις για την ασφάλεια της ομάδας των “Βάγκνερ” και του ιδίου. Οι “Βάγκνερ” υποχώρησαν, ο δε δήμαρχος της Μόσχας ανέστειλε τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει στην πρωτεύουσα και ο Πριγκόζιν κατέφυγε στη Λευκορωσία.
Ο Πούτιν επιχείρησε αποκατάσταση των πραγμάτων, πριν φθάσουν στο απροχώρητο. Αισθανόμενος τη μεγάλη του ισχύ, ομιλούσε συνήθως καθιστός. Απολάμβανε την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού. Τώρα η εικόνα του έχει τρωθεί στη Δύση.
Με τις ανακοινώσεις του για τις κινήσεις των Βάγκνερ μίλησε όρθιος και φαινόταν ταραγμένος. Πρόκειται για τη “γλώσσα του σώματος” κατά τον καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Γεώργιο Φίλη, που δείχνει κάποιο πλήγμα στην εικόνα του που μπορεί να εξήλθε απ’ την κρίση, ανεξάρτητα αν αποσόβησε μια κατάσταση εμφυλίου, χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος.