» Επίσκεψη χθες στα Χανιά
Ενδιαφέρον για τα προϊόντα που συνιστούν την Κρητική διατροφή έδειξε χθες η πρέσβης της Ουγγαρίας Eszter Sandorfi, η οποία επισκέφθηκε τα Χανιά.
Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Κρήτης – Ουγγαρίας και ενθάρρυνε μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ Κρητών επιχειρηματιών και Ούγγρων εμπόρων στη χώρα τους. Η Πρέσβης γνωστοποίησε πως, η Ελλάδα αποτελεί τουριστικό προορισμό για 200.000 Ούγγρους επισκέπτες κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από τους οποίους, όπως είπε, προτιμούν την Κρήτη.
Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, η πρέσβης της Ουγγαρίας πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις στην Περιφερειακή Ενότητα, στον Δήμο Χανίων και στο Ε.Β.Ε.Χ. Την πρέσβη της Ουγγαρίας συνόδευε ο γενικός πρόξενος επι τιμή της Ουγγαρίας στην Κρήτη κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.
Κατά τη συνάντησή της με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη, η κα Sandorfi σημείωσε ότι κοινό προϊόν και για τις δύο χώρες αποτελεί το κρασί, ωστόσο σε εμπορικό επίπεδο μπορούν να γίνουν κι άλλες συναλλαγές. «Από την επίσκεψή μου στο νησί, διαπίστωσα την μεγάλη ποικιλία της Κρητικής διατροφής. Γενικότερα η Ελληνική διατροφή είναι γνωστή στην Ουγγαρία, αλλά ειδικότερα για την Κρητική διατροφή πιστεύω ότι θα υπήρχε πολύ ενδιαφέρον. Αν μπορούσατε να οργανώσετε μια ομάδα από επιχειρηματίες και αν εμείς από την πλευρά μας μπορούσαμε να βρούμε εμπόρους, θα μας ενδιέφερε πολύ», ανέφερε.
Σχετικά με τα παραγόμενα προϊόντα της Ουγγαρίας, η πρέσβης αναφέρθηκε στο καλαμπόκι, στο καλαμποκέλαιο και στα κρασιά αλλά διαφορετικού τύπου απ’ αυτά της Κρήτης. Επίσης, η χώρα παράγει ηλεκτρονικά και φαρμακευτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από το δυνατό τουριστικό προϊόν της Κρήτης, που βασίζεται στον ήλιο και στην θάλασσα, τους Ούγγρους επισκέπτες προσελκύουν η κουλτούρα, ο πολιτισμός και η ιστορία του νησιού. Η πρέσβης τόνισε ότι το κλίμα και ο πολιτισμός της Ελλάδας προσελκύουν κάθε χρόνο περίπου 200.000 Ούγγρους επισκέπτες η πλειοψηφία των οποίων επιλέγει για διακοπές την Κρήτη.
Η ίδια αναφέρθηκε και στα “δυνατά” σημεία της Ουγγαρίας, όπως οι εμπορικές εκθέσεις, τα πολιτιστικά γεγονότα και οι ιαματικές θερμοπηγές της χώρας κ.α.
Από την πλευρά του ο κ. Βουλγαράκης συζήτησε με την κα Sandorfi το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στην Ουγγαρία Κρητικών επιχειρηματιών με σκοπό την προώθηση των Κρητικών προϊόντων σε συνεργασία με το Ε.Β.Ε.Χ. «Υπάρχει δυνατότητα στο πλαίσιο της Περιφέρειας που οργανώνει εκθέσεις και επισκέψεις επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς να γίνει κάποια επίσκεψη στην Ουγγαρία σε συνεργασία με το Ε.Β.Ε.Χ.» τόνισε.
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Η διεύρυνση των σχέσεων του Δήμου Χανίων με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων, μεταξύ του εκτελούντος χρέη Δημάρχου Χανίων, Αντιδημάρχου, Νικολάου Ξυνίδη και της κ. Sandorfi.
Εξετάστηκε η ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών, μέσω της διοργάνωσης εκθέσεων προβολής τοπικών προϊόντων και της οργάνωσης προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών.
Παράλληλα, συζητήθηκε και η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος με την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας.
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκε και η σύσφιξη των ιστορικών δεσμών Ελλάδας – Ουγγαρίας, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυνίδης: «Οι δεσμοί της Ελλάδας και της Ουγγαρίας ενισχύονται έτι περαιτέρω από την παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Ουγγαρία, καθώς στη χώρα εκτός των επιχειρηματιών και των φοιτητών, διαμένουν μόνιμα 4.500 – 5.000 ομογενείς, πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου».
Από την πλευρά της η πρέσβης της Ουγγαρίας αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις τιμής, που πραγματοποιούνται για τον γενικό πρόξενο της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη από το 1893 έως και το 1908, Ιούλιο Πίντερ, ο οποίος υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας και φιλοκρητικός. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται ζωντανές οι ιστορικές μνήμες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Sandorfi, επισημαίνοντας ότι φωτισμένες προσωπικότητες, όπως ο τιμώμενος, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα ζωής κυρίως για τις νεότερες γενιές.
Την πρέσβη της Ουγγαρίας, Eszter Sandorfi, συνόδευαν ο πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο στρατιωτικός ακόλουθος, Zoltán Kóka και ο διεθνούς φήμης πιανίστας, János Balázs.
Οδός Πίντερ στη Χαλέπα
Τα Χανιά τίμησαν τη μνήμη του Ούγγρου διπλωμάτη Ιούλιου Πίντερ, που υπήρξε γενικός πρόξενος της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη.
Χθες το απόγευμα η κα Sandorfi παρέστη στις εκδηλώσεις ονοματοδοσίας της οδού Πίντερ στη Χαλέπα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και η Πρεσβεία της Ουγγαρίας στην Ελλάδα.
Η πρέσβης της Ουγγαρίας έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη ημέρα για την Ουγγαρία διότι 120 χρόνια μετά, τιμάται η μνήμη ενός διπλωμάτη, Ούγγρου προξένου στην Κρήτη που επί δεκαπέντε χρόνια προστάτεψε τους Κρητικούς χριστιανούς καθώς ήταν Φιλέλληνας και Φιλοκρητικός και υπερασπίστηκε την Ειρήνη». Η ίδια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής της για την προθυμία να τιμηθεί η μνήμη του Ούγγρου διπλωμάτη, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της περιοχής για την θερμή υποδοχή.
Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Νίκος Ξυνίδης τόνισε ότι ο δρόμος επιλέχθηκε διότι στην περιοχή της Χαλέπας βρισκόταν η κατοικία του γενικού προξένου της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη ο οποίος είχε βοηθήσει πολύ τον Ελληνισμό και ειδικά τον Χριστιανισμό κατά την εποχή της Τρομοκρατίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε ότι στην μακραίωνη ιστορία της, η Κρήτη είχε κατακτητές αλλά και φίλους. «Ενας πολύτιμος φίλος σε μια δύσκολη εποχή, την εποχή της επανάστασης, ένας σημαντικός άνθρωπος ήταν ο Ούγγρος διπλωμάτης Ιούλιος Πίντερ, τον οποίο τιμούμε για την στάση που κράτησε τα χρόνια εκείνα στην Κρήτη, στα Χανιά».
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κ.Α.Μ. ο ερευνητής, ιστορικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Νικολακάκης αναφέρθηκε στο «φωτισμένο διπλωμάτη και ένθερμο φιλέλληνα και φιλοκρητικό» Ιούλιο Πίντερ, γενικό πρόξενο της Αυστροουγγαρίας στην Κρήτη από το 1893 έως και το 1908, «που για την όλη δράση του στο νησί, κυριολεκτικά τον λάτρεψαν την περίοδο εκείνη οι Κρητικοί».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη φιλοξενία, μετά τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου, 8.000 Ελλήνων πολιτικών προσφύγων και 3.000 μικρών παιδιών, που αγκαλιάστηκαν από τον Ουγγρικό λαό και τις Αρχές και βοηθήθηκαν στην εγκατάσταση, τη διαβίωση, την εκπαίδευση και στην επαγγελματική τους εξέλιξη.
«Σήμερα», κατέληξε ο κ. Νικολακάκης, «Ελλάδα και Ουγγαρία είναι μέλη της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ. Εχουν πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως η Ουγγαρία, εφαρμόζοντας μια συνετή αναπτυξιακή πολιτική, κατάφερε πριν από ένα μήνα ν’ απεμπλακεί απ’ τα γρανάζια του Δ.Ν.Τ., εξοφλώντας και την τελευταία δόση του δανείου που είχε πάρει».