Να οργανωθεί σε περίπτωση λειψυδρίας προσπαθεί η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που πρόσφατα παρουσίασε στα Χανιά δυσοίωνα στοιχεία όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη.
Σε όσους παρακολούθησαν τη σύσκεψη ο προβληματισμός ήταν διάχυτος, όταν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Μαρίνος Κριτσωτάκης παρουσίασε σειρά προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλο το νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο τήρησης των όρων των αδειών χρήσεως νερού για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και να προβαίνουν σε επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Ποιες είναι όμως οι αρμόδιες Υπηρεσίες που θα ελέγξουν και θα επιβάλουν πρόστιμα; Είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, οι ΔΕΥΑ του Νομού, ο ΟΑΚ, η ΔΕΥΑΒΑ, ο ΤΟΕΒ κ.ά.
Τι προτίθεται να κάνουν όλοι αυτοί οι φορείς;
Εχουν τη βούληση και τις υποδομές για να ελέγξουν τη σπατάλη νερού ή όχι, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ξενοδοχεία, ιδιαίτερα κατά τη θερινή σεζόν; Εδώ αδυνατούν να λύσουν τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών και των φραγμάτων που χάνουν νερά λόγω… κακοτεχνιών.
Καλή η ενημέρωση αλλά οι σοβαροί σχεδιασμοί συνήθως κρίνονται εκ του αποτελέσματος. «Ιδού η Ρόδος» λοιπόν για τους παραπάνω φορείς, πριν πούμε το νερό… νεράκι.