Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Προανακριτική και εξεταστική επιτροπή

Αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, που έφτασε στη Βουλή και ενημερώθηκαν οι βουλευτές. Αφορούν και τον τέως αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, που “έλυνε και έδενε” στο Υπουργείο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και δύο καταθέσεις, μια του άλλοτε επόπτη Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Γ. Αγγελή και μία της συναδέλφου του κας Τουλουπάκη τωρινής εισαγγελέως Διαφθοράς. Η τελευταία κατέθεσε «στον κ. Σπ. Παππά, ο οποίος ενεργεί παράλληλη έρευνα για τις καταγγελίες της εναντίον του κ. Αγγελή» ότι «προσπαθούσε να παρέμβει στις ενέργειές της, δημιουργώντας προβλήματα στην εξέλιξη της έρευνας, και προσκόμματα τόσο στην υπόθεση της Novartis όσο και γενικότερα στο έργο της Εισαγγελίας». (“Χ.Ν.” 18/9/19).
Εξελίσσεται λοιπόν μια πολιτική αντιπαράθεση, όπου θα γίνουμε μάρτυρες ομιλιών από πρόσωπα, που εγγαλούνται και απ’ αυτούς που τους προσάπτουν τις κατηγορίες. Πρόκειται για δυσάρεστη πολιτική ιστορία, που οδηγεί σε μετωπικούς και διχαστικούς λόγους. Προβλέπεται για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ν’ ακολουθηθεί ταχεία ακροαματική διαδικασία η οποία θα αναπεμφθεί στην τακτική δικαιοσύνη.
Από την Κ.Ο. της Ν.Δ. αποφασίστηκε σύσταση Προανακριτικής και όχι Εξεταστικής Επιτροπής. Υπέρ Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε ο κ. Καστανίδης θεωρώντας, ότι θα ήταν «πράξη σωφροσύνης» κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, ενώ εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ανακοινώθηκε, ότι θα ψηφίσει υπέρ της “Προανακριτικής”. Ετσι βλέπουμε ότι στον ευρύτερο πολιτικό χώρο υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις.
Η Εξεταστική Επιτροπή προβλέπεται απ’ το άρθρο 86 παραγρ. 2 Σ/τος και τα άρθρα 144-148 του Κανονισμού της Βουλής (Κ.τ.Β.). Βάσει αυτών συνίσταται μετά από πρόταση 60 βουλευτών, για την εξέταση θεμάτων δημοσίου συμφέροντος ή την εξακρίβωση αν πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν σε “σκευωρία”. Δηλαδή πλεκτάνη, μηχανορραφία και τεχνάσματα που μπορεί κάποιος στήνοντας παγίδα, να ξεγελάσει τον αντίπαλό του και να γίνει θύμα πολιτικής εκμετάλλευσης. Η επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα επί του οποίου αποφαίνεται η ολομέλεια.
Η Προανακριτική Επιτροπή ή Προκαταρκτική Εξέταση έχει κι αυτή, σύμφωνα με το Σ/γμα και τον Κ.τ.Β. αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης και υπέπεσαν σε ποινικά αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Γι’ αυτή την περίπτωση απαιτείται πρόταση κατηγορίας από 30 βουλευτές που προσδιορίζουν με σαφήνεια παραβιάσεις του υπουργού.
Αρμόδιο εκδίκασης, εάν η πλειοψηφία της Βουλής αποφασίσει την άσκηση δίωξης, είναι το Ειδικό Δικαστήριο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, που συγκροτείται από 6 μέλη του Σ.τ.Ε. και επτά του Α.Π.
Πάντως είναι πολύ νωρίς, να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα, που ανακύπτουν μετά τη διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, την σύνταξη ενιαίου πορίσματος ή κεχωρισμένου ανά έκαστον κόμμα και τέλος την απόφαση της ολομέλειας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα