Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Προαναγγελία προσλήψεων στα Νοσοκομεία

Μέσα στον Μάρτιο θα προσληφθούν 500 γιατροί και νοσηλευτές  όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Αυτό, όπως επισημαίνει, θα εξαλείψει τη λίστα αναμονής για 60 ασθενείς που αδυνατούν καθημερινά να βρουν κρεβάτι σε Μ.Ε.Θ.
Τα Νοσοκομεία δεν είναι ακέφαλα και δεν κινδυνεύουν ασθενείς παρότι το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μία διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός. Αποκαλύπτει ότι πριν το Πάσχα ανοίγουν τα μισά κλειστά κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ. και αναφέρει τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, πώς θα παταχθεί η διαφθορά που ζει και βασιλεύει στον χώρο της Υγείας και τι θα γίνει με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

“ΦΩΣ” ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2016
Την πεποίθηση ότι το σύστημα Υγείας θα μπορέσει στο β’ εξάμηνο του 2016 να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, τονίζει ο υπουργός Υγείας.
«Το σύστημα υγείας βρέθηκε σε μία διακινδύνευση το προηγούμενο διάστημα, όμως με την αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που υπάρχει για το 2016 και με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προσδοκούμε πως μετά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα έχουμε μία αναβαθμισμένη λειτουργία».
Δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης τονίζει ότι τα Νοσοκομεία ανταποκρίνονται χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού τους και λέει ότι οι διαδικασίες πρόσληψης διοικητών ξεκίνησαν, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις.
«Δεν είναι ακέφαλα τα Νοσοκομεία. Υπάρχουν διοικητικά συμβούλια που έχουν διοριστεί και η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών προχωρά και όσοι επιλεγούν θα είναι στις θέσεις τους σύντομα» τονίζει.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στο νέο σχέδιο νόμου κάνει λόγο για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία είναι κοστολογημένη καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων. Κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας για του ανασφάλιστους συμπολίτες λέει χαραχτηριστικά: «Δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλίων και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι».

ΟΙ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ
Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας είναι, όπως επισημαίνει, να σταθεροποιήσουμε τη λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις Μ.Ε.Θ. Επίσης, να επαναφέρουμε κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού, και κυρίως να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το “απαράδεκτο”, όπως το χαρακτηρίζει, φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια Μ.Ε.Θ.
«Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στον Μάρτιο, με κριτήρια Α.Σ.Ε.Π. για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια Μ.Ε.Θ., ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα» σημειώνει.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Κ.Ε.Δ.Ε.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. πριν από λίγες μέρες είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Ξανθού καθώς επιμένει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις υγειονομικές περιφέρειες, τα Νοσοκομεία και όποιες υγειονομικές ανάγκες προκύπτουν κατά καιρούς.
Η θέση του υπουργού Υγείας είναι ότι «η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί σημαντική περικοπή πόρων και δεν έχουμε σκοπό να τις προσφέρουμε ένα επιπλέον βάρος. Οπου η ίδια επιλέξει ότι μπορεί να βοηθήσει, χωρίς εμείς να επιβάλλουμε αυτή τη συνεργασία, με δικές της αποφάσεις μπορεί να συμβάλλει».

ΚΟΣΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι παρότι έχει μειωθεί σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη -μειώνοντας τις τιμές γενοσήμων και πρωτότυπων φαρμάκων- οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να πληρώνουν ίσως και ακριβότερα σήμερα τα φάρμακα τους.
Το γιατί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό, μας το εξηγεί: «Ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει πέσει σχεδόν 60% τα τελευταία χρόνια, οι πολίτες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους. Η επιβάρυνση του ασθενούς προκύπτει και από το αυξημένο ποσοστό συμμετοχής και από το 1 ευρώ ανά συνταγή, αλλά κυρίως από τη διαφορά ασφαλιστικής – λιανικής τιμής. Αρα, στον βαθμό που οι ασθενείς δεν επιλέγουν γενόσημα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται τη διαφορά όσο κι αν πέφτει η τιμή. Για να υπάρξει ανακούφιση για τους πολίτες, σε σχέση με το φάρμακο, νομίζω οτι πρέπει να αυξήσουμε την αξιοπιστία και κατά συνέπεια τη διείσδυση των γενοσήμων».

“ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ” ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Τι προσδοκά ο υπουργός Υγείας από την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου και ποιες προτεραιότητες γεννιούνταν μετά την ψήφισή του; «Διευκολύνει τις προσλήψεις, επιταγχύνει τις κρίσεις των γιατρών, τους δίνει κίνητρα να πάνε σε άγονες νησιωτικές, προβληματικές περιοχές, ενισχύει τη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων, όπως ο Ε.Ο.Φ., το Ε.Κ.Α.Β. κ.α» τονίζει.
Σας κατηγορούν για καθυστερήσεις, ρωτήθηκε ο κ. Ξανθός και απάντησε: «Η χρονιά που μας πέρασε δεν ήταν μία χρονιά κανονικότητας, ούτε για τη χώρα ούτε για την οικονομία ούτε για το σύστημα υγείας. Νομίζω ότι τώρα τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί. Υπάρχει το θέμα των προμηθειών, προετοιμάζουμε και εκεί μία αναδιοργάνωση του συστήματος, το οποίο είναι απόλυτα αποσυντονισμένο και οδηγεί συχνά στις ελλείψεις φθηνού υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων».
Σε ερώτηση για το αν το πάρτι συνεχίζεται με τις προμήθειες στις δημόσιες δομές υγείας ήταν ξεκάθαρος: «Το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ’ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθειών υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. Αρα πρέπει όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Οι συντάξεις μειώθηκαν, έστω και έμμεσα, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε απευθείας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε το σύστημα να γίνει στην πράξη πιο ανταποδοτικό και δίκαιο. Πώς θα χρηματοδοτηθεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., τον οποίο, απ’ ότι φαίνεται, σκοπεύετε να αναμορφώσετε πλήρως ρωτήσαμε τον κ. Ξανθό.
«Εχουμε διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας» απαντά ο υπουργός και προσθέτει: «Αυτό θα γίνει και με αυξημένη χρηματοδότηση που υπάρχει στον προϋπολογισμό του για τα Νοσοκομεία, αλλά και με την πρόβλεψη να υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των υγειονομικών περιφερειών για να αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του και στα κέντρα υγείας και σε δομές του Π.Ε.Δ.Υ. Αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται. Το σχέδιό μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξήσουμε την ικανότητά του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Προφανώς στο ορατό μέλλον θα υπάρξει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα