» Μέτρα προστασίας για Λαφονήσι, Μπάλο, Φαλάσαρνα και Γραµβούσα
Ακόµα ένα βήµα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών Λαφονήσι, Μπάλος, Φαλάσαρνα και Γραµβούσα έγινε τις προηγούµενες ηµέρες.
Από τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισµός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής) έγινε η διακήρυξη του διαγωνισµού για την ανάθεση της υπηρεσίας « εκπόνησης τριών σχεδίων διαχείρισης για τη ρύθµιση των δραστηριοτήτων αναψυχής στις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας Ελαφονησίου, Φαλασάρνων και Μπάλου – Γραµβούσας, σύµφωνα και µε τα Σχέδια ∆ράσης των περιοχών».
Υπενθυµίζεται ότι στα πλαίσια των τριών σχεδίων διαχείρισης θα οριστούν τα παρακάτω:
Καθορισµός αριθµού και προδιαγραφών τουριστικών πλοίων και σκαφών αναψυχής Μπάλος / Γραµβούσα – Φαλάσαρνα – Λαφονήσι
Καθορισµός αριθµού, θέσεων εγκατάστασης και τεχνικών χαρακτηριστικών πλωτών
ναυδέτων: Μπάλος/ Γραµβούσα – Λαφονήσι
Καθορισµός δυναµικού ανάπτυξης τουρισµού κατάδυσης µε αυτόνοµη συσκευή
(diving)/αναπνευστική συσκευή (snorkelling): Μπάλος/Γραµβούσα – Φαλάσαρνα – Λαφονήσι
Καθορισµός αριθµού, τεχνικών προδιαγραφών και χωροθέτησης υποδοµών
αναψυχής: Μπάλος /Γραµβούσα – Φαλάσαρνα – Λαφονήσι.
Καθορισµός τρόπου µεταφοράς των στερεών και υγρών αποβλήτων και χρηστών
και όδευσης τροχοφόρων οχηµάτων για την εξυπηρέτηση των υποδοµών αναψυχής στην περιοχή του Ελαφονησίου
Οπως αναφέρεται ειδικότερα:
για την περιοχή “Βουλισµένη Λαφονησίου”, οι προτάσεις χωροθέτησης υποδοµών αναψυχής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περιοχή εκτός του τύπου οικοτόπου 2250* “Λόχµες των παραλιών µε άρκευθους (Juniperus spp.)” της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και εκτός της χαρτογραφηµένης έκτασης που φύεται το είδος προτεραιότητας Androcymbium rechingeri. Η δυνατότητα χωροθέτησης κάποιας υποδοµής εντός του χαρτογραφηµένου τ.ο. 2250* µπορεί να ελεγχθεί µόνο στην περίπτωση που εξυπηρετεί την προστασία του οικοτόπου προτεραιότητας και των προστατευτέων ειδών.
για την περιοχή “Παχιά Άµµος Φαλασάρνων” , οι προτάσεις χωροθέτησης υποδοµών αναψυχής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περιοχή εκτός της χαρτογραφηµένης έκτασης που φύεται το είδος προτεραιότητας Androcymbium rechingeri.
για τη ζώνη Β2-ΠΑ του Μπάλου-Γραµβούσας οι προτάσεις θα αφορούν αποκλειστικά τη δηµιουργία ελεύθερης ζώνης µε περιµετρική σήµανση γύρω από τη λιµνοθάλασσα, πλάτους τριών (3) µέτρων.
για τα αστικά λύµατα (υγρά απόβλητα από WC και αναψυκτήρια) να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής ηλιακών WC όπως προβλέπονται στις σχετικές ΚΥΑ, είτε ως αυτόνοµα ή ωςσυµπληρωµατικά των υφιστάµενων υποδοµών διαχείρισης λύµατών), λαµβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα προστατευόµενα οικοσυστήµατα (εκτίµησηδυναµικότητας εγκαταστάσεων βάσει εκτιµώµενου αριθµού εποχικών επισκεπτών, απαιτούµενουµηχανολογικού εξοπλισµού, µέγεθος εκσκαφών, πιθανές οχλήσεις από οσµές, τρόπος διαχείρισηςπεριβαλλοντικών επιπτώσεων, κλπ.). Στην περίπτωση που κατά την πραγµατοποίηση τηςυπηρεσίας προκύψει ότι η κατασκευή αυτού του συστήµατος δεν δύναται να εφαρµοστεί ενσυνόλω ή εν µέρει σε κάποια από τις τρεις περιοχές, θα πρέπει να περιληφθεί σχετική τεκµηρίωσηκαι να προταθεί ο βέλτιστος τρόπος διαχείρισης των λυµάτων µε τις υφιστάµενες υποδοµές.
Θα πρέπει, επίσης, να εξεταστεί και να προταθεί ο τρόπος για την αποκοµιδή των στερεών αποβλήτων από την περιοχή του Λαφονησίου (π.χ., πρόταση για όδευση των σχετικών οχηµάτων, αριθµός & χωροθέτηση ειδικών κάδων για τα στερεά απόβλητα, κ.λπ., συντήρηση και καθαρισµός σχετικών υποδοµών) λαµβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της σχετικής ΚΥΑ καθώς και την εθνική νοµοθεσία.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί και να προταθούν οι χρήστες και οι οδεύσεις των οχηµάτων για την εξυπηρέτηση των υποδοµών αναψυχής στις δύο από τις τρεις περιοχές (Φαλάσαρνα και Λαφονήσι), λαµβάνοντας υπόψη τη σχετική νοµοθεσία
Ειδική πρόταση θα πρέπει να γίνει για τη χωροθέτηση υποδοµών ΑµΕΑ καθώς και για την
προσβασιµότητα τους στις παραλίες.
Ειδική πρόταση θα πρέπει να συνταχθεί για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των υποδοµών, σύµφωνα µε τις προβλέψεις των τριών ΚΥΑ.
Επίσης, στις διαδροµές που συνδέουν τους χώρους στάθµευσης των οχηµάτων µε τις παραλίες του Λαφονησιού και του Μπάλου να προταθούν χώροι στάσης-ανάπαυσης για τους επισκέπτες.
Σηµειώνεται τέλος πως και µε βάση τις Υπουργικές αποφάσεις και τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που ισχύουν για τις τρεις αυτές περιοχές προβλέπεται µεταξύ άλλων η λειτουργία αποκλειστικά δηµοτικών καντινών, η αποµάκρυνση των λιγοστών εναποµεινάντων τροχόσπιτων στο Λαφονήσι, η απαγόρευση προσέγγισης οχηµάτων στην προστατευτέα περιοχή σε Λαφονήσι (ισχύει ήδη) και σε Φαλάσαρνα κα.