Τις προδιαγραφές για τα αυριανά ξενοδοχεία «Μηδενικής Ενεργειακής κατανάλωσης» εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «GSSKills». Ενημέρωση για το πρόγραμμα έγινε το βράδυ της Τρίτης στο ΕΒΕΧ, ενώ παράλληλα παρουσιάσθηκαν και άλλες εφαρμογές του που αφορούν τις ΑΠΕ.
«Για λογαριασμό της Κομισιόν σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού αναλάβαμε να βγάλουμε τις προδιαγραφές για το τι σημαίνει «Ξενοδοχείο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Και αυτό γιατί μετά την 1-1-2019 για τα δημόσια κτήρια και την 1-1-2021 για τα ιδιωτικά κτήρια – για να είναι σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές- θα πρέπει να είναι μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Θεοχάρης Τσούτσος αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Όπως επισήμανε ο κ. Τσούτσος το Πολυτεχνείο υλοποιεί τη δράση «Near Zero Energy Hotels» και τόνισε χαρακτηριστικά πως «είμαστε συντονιστές για τη δημιουργία των προτύπων ώστε να μπορέσουν τα ξενοδοχεία που θα φτιαχτούν μετά το 2021 να ακολουθήσουν αυτές τις προδιαγραφές σε όλο τον κόσμο για να θεωρηθούν μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Έχουμε κάνει αρκετή δουλειά και ήδη έχουμε βγάλει τους πρώτους δείκτες για την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουμε τρέξει κάποια πρώτα εναλλακτικά σενάρια. Οι ομάδες με τις οποίες δουλεύουμε είναι από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία».
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης θα δημιουργήσει νέα αντικείμενα εργασίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ακριβές παρεμβάσεις, είτε με πιο απλές όπως αλλαγές κουφωμάτων, μονώσεις, προμήθεια φωτοβολταϊκών.
Για το ΕΒΕΧ Χανίων ο πρόεδρος του Γιάννης Μαργαρώνης επισήμανε πως
«στόχοι του προγράμματος ήταν τρεις: Να φτιαχτεί ένα δίκτυο μεταξύ ιδρυμάτων, φορέων, επιχειρηματικής κοινωνίας προκειμένου να ανταλλάσουμε ιδέες και πρακτικές για την ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία, οι καλές πρακτικές μεταξύ των επαγγελματιών και τελευταίος στόχος να φτιάξουμε μια λίστα των επαγγελματιών με τα προσόντα να ασχοληθούν με την ηλιακή ενέργεια και τη γεωθερμία γιατί είναι απαίτηση της Ε.Ε. Και οι τρεις στόχοι επιτεύχθηκαν».