ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ με φίλους, σόκαιρους και μη, για την εκλογική συμπεριφορά τους πάνω από την κάλπη της 21ης Μαΐου 2023, άλλοι μου λένε πως θα εκφραστούν με “θυμό” και άλλοι με τη λογική του μέλλοντος της χώρας.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ αυτό; Ένα ποσοστό ψηφοφόρων, διαπιστώνοντας μετά τα Τέμπη, πόσο το πολυδιαφημιζόμενο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί “αδειανό πουκάμισο”, βρίσκεται σε σημείο αμφισβήτησης τού όλου ελληνικού κυβερνητικού συστήματος. Αμφιβάλλει για το ποιόν των αυτοδύναμων κυβερνήσεων λέγοντας πως, αν είχαμε κάποια συγκυβέρνηση κομμάτων πιθανόν να γινόταν όχι μόνον αντιληπτή αλλά και κατακριτέα δημόσια, η μη αξιοκρατία στον ΟΣΕ! Έτσι ισχυρίζονται…
ΥΠΑΡΧΟΥΝ και οι άλλοι που εκφράζουν την αμφιβολία τους, αν μεταξύ των σημερινών κομμάτων εξουσίας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θα μπορούσε να υπάρξει “αγαστή συνεργασία” για το καλό του τόπου (φωτ.). Οι αλληλοεπιθέσεις όμως, η λεκτική απαξίωση, η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων για στοιχειώδη σύγκλιση, ο “πολακισμός” ως κομματική έκφραση κ.λπ., νομίζουμε πως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεργασίας. Τα κόμματα δεν αποβλέπουν στο μέλλον της χώρας, αποβλέπουν μόνον εγωιστικά και κοντόφθαλμα στην αρπαγή της εξουσίας. Κι ό,τι κάνουν, το κάνουν κρυφοκοιτάζοντας τις δημοσκοπήσεις. Οι οποίες -σχεδόν όλες- δίνουν ένα σημαντικό ποσοστό στους αναποφάσιστους (από 9 μέχρι 12%).
ΕΙΝΑΙ και αρκετοί άλλοι που, έχοντας άσχημες εμπειρίες από την οικονομική κρίση (με τις παρδαλές συνεργασίες) καθώς και με την “πρώτη φορά” αριστερά του κ. Τσίπρα με τους Ανελίτες, δεν επιθυμούν να δουν πάλι τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Δεν επιθυμούν επίσης να αναβάλλονται επείγουσες και άμεσες αποφάσεις σε καίρια εθνικά ζητήματα ή σε θέματα πρόληψης κοινωνικών αναταραχών. Ούτε θέλουν τη χώρα να κλυδωνίζεται από “ιταλοποιήσεις” που θα διαιωνίζουν την ακυβερνησία αναστέλλοντας τα πάντα. Φαίνεται, δυστυχώς, πως είναι εγγεγραμμένο στο DNA μας να τα βλέπουμε όλα υπό το πρίσμα μικροκομματικών συμφερόντων, “ηρωικών” αντεγκλήσεων, αμοιβαίων συναλλαγών (“μού δούδεις, σού δούδω”) ή, δήθεν ιδεολογικών διαφοροποιήσεων.