Δεν άρχισε ακόμα η προεκλογική περίοδος κι όμως οι ψίθυροι γίνονται εντονότεροι, καθώς καταγράφονται τρία σενάρια για τον χρόνο εκλογικής αναμέτρησης. Το πρώτο τον Σεπτέμβριο μετά την έξοδο απ’ το μνημόνιο, τον δεύτερο τον Μάιο 2019 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και το τρίτο με την εξάντληση της 4ετίας τον Σεπ/ριο 2019.
Ο πρ/ργος εκτός απ’ τη σκιά, που αντιμετωπίζει απ’ τις πληγές του Φαραώ στα εθνικά και οικονομικά θέματα, έχει μπροστά του και την εικόνα, που διαμορφώνουν οι απόψεις του Π.τ. Βουλής. Ο κ. Βούτσης μετά το Υπ. Συμβούλιο της Μ. Τρίτης έκανε λόγο να γίνει συγκερασμός για προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο 2019 ταυτοχρόνως, που θα γίνουν οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές. Επειδή ο Πρ. τ. Βουλής είναι θεσμικό πρόσωπο, η παρέμβασή του θεωρήθηκε αντιδεοντολογική.
Είναι άγνωστο αν οι απόψεις του κ. Βούτση αποκαλύπτουν τα εκλογικά χαρτιά του κ. Τσίπρα ή αν τούτο έγινε με δική του πρωτοβουλία. Αν ληφθούν υπ’ όψιν οι φήμες, ότι ο πρ/ργος “ενοχλήθηκε” ακούοντας διάφορες σκέψεις για εκλογές και αναγκάστηκε να επαναλάβει, ότι αυτές θα γίνουν με την εξάντληση της 4ετίας, διότι ως τότε είναι πολύς ο χρόνος και ο δρόμος στρωμένος με αγκάθια, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ισως η σκέψη του κ. Βούτση να στρέφεται στο γεγονός ότι από το Μάρτιο 2019 όλη η Ευρώπη θα κινείται σε προεκλογική τροχιά και σκόπιμο θα ήταν να γίνει μαζί με τις εθνικές εκλογές η ανάδειξη των Ευρωβουλευτών, διότι η χώρα δεν θα άντεχε την επτάμηνη προεκλογική αναστάτωση μέχρι τον Σεπτ/ριο, που ο πρ/ργος θέλει να εξαντλήσει, συνταγματικά, τη θητεία του.
Το μελανό σημείο της περιόδου αυτής θα είναι, ότι απ’ τις αρχές του 2019 θα τρέχουν οι νέες μειώσεις των συντάξεων, μέσω της “προσωπικής διαφοράς” και θα σηματοδοτείται η ελάττωση του αφορολόγητου απ’ την επόμενη χρονιά, που θα αυξάνει τη φορολογία. Αυτό θα ‘χει τεράστιο πολιτικό κόστος.
Αυτά συμβαίνουν, ενώ δεν έχει ξεκινήσει καμία ένδειξη προεκλογικής περιόδου. Εν τούτοις επικρατεί η άποψη, ότι η αίσθηση της κοινής γνώμης έχει διαμορφωθεί και φέρνει το κυβερνητικό κόμμα, να χάνει τις εκλογές. Επειδή ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει προσπαθεί να ανατρέψει τα πράγματα. Αποτέλεσμα τούτου είναι να δημιουργούνται εσωτερικές αναταράξεις και ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Οι εγκέφαλοι θεωρούν, ότι προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο, δεν κάνουν τίποτα άλλο απ’ το να προκαλούν τη θυμηδία των πολιτών, όταν τηλεπαρουσιάσεις και δημοσιογραφούντες είναι στρατευμένοι να “ψιττακίζουν” κυβερνητικές τεχνολογίες σε υψηλούς τόνους, που πάσχουν από έλλειψη πολιτικού λόγου.
Στις προεκλογικές περιόδους ανακαλύπτονται κομματικές αντιδικίες, που δηλητηριάζουν τον εθνικό βίο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει αντιδεοντολογικούς χειρισμούς. Τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής, που θα μπορούσαν ν’ αντιπετωπισθούν στις σωστές τους διαστάσεις, πάνε να λυθούν σε κλίμα εθνικιστικής προπαγάνδας. Εκεί που έχουν φθάσει τα πράγματα, ο κ. πρ/ργος φαίνεται, ότι δεν έχει στα χέρια του κάποιο χαρτί αιφνιδιασμού. Και αυτό της αναθεώρησης του Σ/τος καρκινοπαθεί.
Προς το παρόν έχουν επενδυθεί πολλά στην εξέλιξη της 4ης αξιολόγησης με ορόσημο το Γιούρογκρουπ του Ιουνίου, που θα την επικυρώσει, για να επιτευχθεί η “καθαρή” έξοδος και η μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.