Μέχρι την ημέρα της 21ης Μαΐου οι εκλογές θα απασχολούν την επικαιρότητα. Κάθε μέρα ωστόσο σε όλα τα τηλεοπτικά μέσα γινόμαστε μάρτυρες προεκλογικών αντιπαραθέσεων, απ’ τις οποίες απογοητευόμαστε με τη δημιουργούμενη χαύρα, όταν ομιλούν επικαλύπτοντας ο ένας τον άλλον. Παράγοντες της κάθε εκλογικής περιφέρειας και υποψήφιοι βουλευτές θα περιοδεύουν στα μητρογονικά τους μέρη. Πολλοί δημοσιογράφοι γίνονται αυτό τον καιρό πρόθυμοι διαφημιστές, να προωθήσουν την εικόνα του κάθε προβεβλημένου πολιτικού και να γίνουν λογογράφοι έναντι “του κάτι τις” βεβαίως, βεβαίως!
Η αναμέτρηση θα ήταν ανεπιτυχής αν δεν είχε την αμέριστη στήριξη των εφημερίδων. Ο κάθε αρχηγός κόμματος του κοινοβουλίου θα ήθελε να προβάλλει τη φυσιογνωμία του στο κάδρο μιας διαλογικής αντιπαράθεσης σε κάποιο τηλεοπτικό μέσο το λεγόμενο “ντιμπέϊτ”. Αυτή η διαμάχη γίνεται κατά την προεκλογική περίοδο, εφ’ όσον έχει κλείσει η Βουλή, με όλους τους κανόνες, που προβλέπονται, όταν διασταυρώνονται τα πολιτικά επιχειρήματα του ενός έναντι του άλλου, ή και των υπολοίπων.
Η διαλογική τηλεμαχία μόνο των αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων δεν προάγει την επέκταση της συζήτησης επί όλων των πολιτικών θεμάτων, αλλά επικεντρώνεται στις αντιλήψεις, που απασχολούν τον έναν, είτε είναι θέμα κεντρικό των πολιτών, είτε ζήτημα, που ανάγεται στις μεταξύ τους συγκρούσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική εμφάνισή του στον “ΣΚΑΙ” αναφέρθηκε στην επιθυμία του «η συζήτηση να είναι η Οικονομία και να υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος παρατηρητής, ο οποίος θα κρίνει την εγκυρότητα των “απαντήσεων».
Πώς θα εκλέγεται ο κριτής, που θα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, ότι δεν θα θελήσει, να μείνει ανεπηρέαστος απ’ την κομματική θέση, που κατέχει και να επιβραβεύει ή διαψεύδει τις απόψεις του ενός, ή του άλλου;
Έχει εκφρασθεί ο κ. Μητσοτάκης, ότι «δεν θέλω τη σύγκρουση, θέλω τη σύγκριση» και επικεντρώνεεται στο θέμα της Οικονομίας, διότι τον έχουν πείσει οι σύμβουλοί του, ότι σ’ αυτήν η ΝΔ έχει πετύχει και ότι πρέπει ν’ αποφύγει συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης. Υπάρχουν λόγοι που ανησυχούν το Μαξίμου, ότι δεν θα του βγει σε καλό αν τεθούν ζητήματα απ’ την αντιπολίτευση, που έχουν κουράσει τους πολίτες. Είναι τα θέματα Υγείας, το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα ζητήματα Novartis, Πολιτισμού, τα Τέμπη, οι συγκοινωνίες, το περιβάλλον, το νερό, και της Δικαιοσύνης με το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη αν συμμετάσχει στις εκλογές.
Όλα αυτά διχάζουν τους πολίτες.
Αλλά οι επιτελείς της ΝΔ έχουν κι αυτοί έναν ιμάντα στον οποίον περιφέρονται θέματα που βαρύνουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυβίστηση Πολάκη, τα ειδικά δικαστήρια Παππά και Παπαγγελόπουλου και τον “αριστερό λαϊκισμό”.
Πάντως για να γίνει προεκλογική “τηλεμαχία” είτε μεταξύ των δύο πρώτων, είτε όλων μαζί των αρχηγών των κομμάτων τον λόγο θά ’χει μόνον ο πρωθυπουργός.