Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Προεκλογική… “τοξικότητα”

Μπορεί ο πρ/ργος να μην έχει αλλάξει την εκπεφρασμένη άποψή του, να πάει σε εκλογές μετά την εξάντληση της 4ετίας το Φθινόπωρο 2019, οι συγκυρίες, όμως, άλλα μπορεί να του επιφυλάσσουν. Στο εσωτερικό του κόμματος των κυβερνώντων υποστηρίζεται, ότι θα είναι καταστροφικό, να γίνουν εκλογές στο τέλος της 4ετίας, ούτε και τον Μάιο 2019, μετά τη μείωση της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.
Προσφορότερο χρόνο θεωρούν τον Σεπ/ριο 2018, μετά την έξοδο απ’ το μνημόνιο. Υποθέτουν, ότι θα έχουν ένα ατού στα χέρια τους, τη ρύθμιση του χρέους και ότι θα διαμορφωθούν νέες οικονομικές συνθήκες για τη χώρα, που θα τους επιτρέψουν, να χάσουν με διαφορά τόσο μικρή, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν συμμαχική κυβέρνηση ανάλογα με τις συγκυρίες.
Μην μας διαφεύγει, ότι συντρέχουν και εξωγενείς παράγοντες στη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών συγκρότησης των κυβερνήσεων στη χώρα μας. Είθισται να έχουμε δεξιά κυβέρνηση και αριστερό πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντιστρόφως, οποιαδήποτε δε κυβέρνηση επικρατεί, υπουργός Εθνικής Αμυνας μπαίνει πρόσωπο της εγκρίσεως των Δυτικών. Κατά γενικήν ομολογίαν η χώρα κυβερνάται απ’ τη μειοψηφία και τούτο οφείλεται κυρίως στο μεγάλο ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων απ’ τις εκλογές, η οποία συνεχώς αυξάνεται.
Το κόψιμο των συντάξεων από 1/1/19 και η μείωση του αφορολόγητου από 1/1/20 είναι παράγοντες συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός εάν οι θεσμικοί επιδιώξουν να παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός προικοδοκώντας τον με σχετική ρύθμιση του χρέους και επιτρέποντάς του να παρατείνει την εφαρμογή των νομοθετημένων μέτρων για αργότερα, για να τον έχουν ακόμη ένα χρόνο επάνω, βέβαιοι όντες, ότι θα είναι υπάκουος στις “ορέξεις τους”.
Παραγοντικά στελέχη της Ν.Δ. συμπεραίνουν μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή, ο οποίος ενώ ταυτιζόταν με τον κ. Σαμαρά, που ήθελε να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο, επανέφερε το αίτημα της διεξαγωγής τους “εδώ και τώρα”, ευθυγραμμισθείς με την κα Γεννηματά και τον κ. Γεωργιάδη, τον οποίον ακόμα διατηρεί ως αντιπρόεδρο, άγνωστο πώς θα εκληφθεί τούτο απ’ τον κ. Σαμαρά, λόγω των στενών σχέσεων με τους οποίους συνδέονται μεταξύ τους. Σημειωτέον ότι υπουργό Υγείας έκανε τον κ. Γεωργιάδη ο κ. Σαμαράς.
Το τι εξυφαίνεται στη σφαίρα της πολιτικής γύρω από την προκήρυξη εκλογών το Φθινόπωρο είναι άγνωστο και αμφίβολο αν πραγματοποιηθούν αυτά συμφωνούνται στο παρασκήνιο. Είναι η στάση των ΑΝΕΛ, που θα καταψηφίσουν την κυοφορούμενη συμφωνία για το Σκοπιανό. Είναι η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Είναι και η απλή αναλογική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι, ότι θα βγούν στην επιφάνεια όλα τα σκληρά μέτρα, που επέβαλλαν οι δανειστές με τις αξιολογήσεις του 3ου μνημονίου. Είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απρόβλεπτος παράγοντας, να το παίζει δίπορτο και να θέλει να είναι “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ”; Ο κ. Θεοδωράκης τα λέει κεκαλυμμένα. Ζητάει “πολιτική αλλαγή”. Η… “τοξικότητα” της πολιτικής διάχυτη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα