Αναβρασμός επικρατεί στα επιτελεία όλων των κομμάτων εν όψει των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι υποψηφιότητες που προκαλούν εντάσεις, αλλά και οι αλλαγές στον νόμο για την ψήφο των μεταναστών.
Ισχυρές αντιδράσεις βρίσκει η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πελοπόννησο, όπου «πληθαίνουν» οι φωνές των στελεχών, αλλά και οι αποφάσεις των οργανώσεων του κόμματος, που αντιδρούν στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα, έως τώρα, όσες οργανώσεις έχουν συνεδριάσει, τάχθηκαν κατά της επιλογής του κόμματος.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη δεν συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στον κόσμο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόσωπο που ψήφισε το μνημόνιο και μέσα σε δύο χρόνια πέρασε από τρία κόμματα».
Ήδη αρνητική είναι η στάση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία, που συνεδρίασε και τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας του κ. Βουδούρη. Επίσης, στη Μεσσηνία, απ’ όπου και κατάγεται ο κ. Βουδούρης, η Νομαρχιακή Επιτροπή συνεδρίασε χθες και η υποψηφιότητα δεν κατόρθωσε να λάβει ούτε μια θετική ψήφο. Αντίθετα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι 25 κατά και 8 λευκά.
Στο μεταξύ, κατά της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους Μολάους Λακωνίας και του Ναυπλίου στην Αργολίδα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας, για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία έχει προγραμματιστεί να παραστεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
Τέλος, διαψεύδονται επισήμως οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες το πρωί για παραιτήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από Νομαρχιακές Επιτροπές της περιφέρειας.
ΧΩΡΙΣ ΨΗΦΟ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκλείσει από τις εκλογές μετανάστες και ομογενείς που διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας. Κριτική από την Αριστερά, αλλά και φωνές διαμαρτυρίας από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνουν για σήμερα σύλλογοι μεταναστών και αντιρατσιστικές κινήσεις.
Αίτημά τους είναι να αποσυρθεί η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαποί τρίτων χωρών. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 7 το απόγευμα σήμερα καλούν: Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «Η Ενότητα», Μπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Αθήνας, Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Προσφύγων, Asante, Νιγηριανή Κοινότητα, Κοινότητα Σενεγάλης, Σύλλογος Σύρων Αποδήμων Ελλάδος, Ομοσπονδία Αλβανών Μεταναστών Ελλάδος, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Αιγυπτιακή Κοινότητα.
Καταγγέλλουν ως ρατσιστική την τροπολογία και ζητούν την παρέμβαση των δημοκρατών βουλευτών ώστε πέρα από την απόσυρσή της να φέρουν στη Βουλή νόμο για τη διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους διαμένουν μόνιμα στη χώρα.
Ο αποκλεισμός των μεταναστών και των ομογενών «είναι άλλο ένα δώρο του Σαμαρά στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι ενισχύονται συνεχώς οι διακρίσεις. Μιλούν για πολιτικές κυβερνητικές επιλογές και ρατσιστικές πολιτικές, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώθηκαν στο Φαρμακονήσι, στις δολοφονικές επιθέσεις κατά των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, στα ρατσιστικά πογκρόμ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στις δολοφονίες όπως του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.
ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Εν τω μεταξύ, έως τις 14 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις ευρωεκλογές και το ίδιο θα ισχύσει και για όσους μεταδημοτεύσουν έως τις 14 Μαρτίου.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι θα προβεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση και επισημαίνει ότι το ίδιο δεν ισχύει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά στον τόπο της βασικής εγγραφής τους.
Όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δήμαρχο και περιφερειάρχη θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 14 Μαρτίου, ώστε να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών.
Σημειώνεται ότι εάν δεν ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της βασικής εγγραφής τους για ανάδειξη μελών του Ευρωκοινοβουλίου, αφού σ’ αυτούς θα υπάρχει πριν από το όνομά τους η ένδειξη «Ε».