Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πρόγευμα εργασίας Τσίπρα – Μακρόν την Παρασκευή

Πρόγευμα εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, συναντήσεις με εκπροσώπους της γαλλικής επιχειρηματικής ελίτ με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πολιτικούς αξιωματούχους, και δύο βραβεύσεις, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού -όπου θα απευθύνει και ομιλία- και την πολιτική επιθεώρηση Politique Internationale, περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, σήμερα Πέμπτη, και το πρωί της Παρασκευής. Την Παρασκευή, μετά από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, έχουν προσκληθεί και αναμένεται να μετέχουν και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας της Γαλλίας, αλλά και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται κατά πληροφορίες να βρίσκονται εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών όπως, μεταξύ άλλων, της IBM, HSBC France, L’OREAL, Emirates, BlackRock, Μorgan Stanley, Nestle, Philip Morris και πολλές άλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι ανταποκρινόμενος σε μια διπλή πρόσκληση βράβευση, αφενός από τον δικηγορικό Σύλλογος Παρισίων (Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες) και, αφετέρου, από το πολιτικό περιοδικό Politique Internationale, που θα του απονείμει το Βραβείο “Πολιτικού Σθένους”. Βραβείο με το οποίο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν, προσωπικότητας όπως, μεταξύ άλλων, οι: Εμανουέλ Μακρόν, Νικολά Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ, ‘Αγγελα Μέρκελ.

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη το βράδυ, αυτή η βράβευση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου ωστόσο είχε μετατεθεί για τις 23 Νοεμβρίου, μόλις οριστικοποιήθηκε τότε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στις 17 Οκτωβρίου.

Η προγραμματισμένη απουσία του πρωθυπουργού για την επίσκεψη του στο Παρίσι προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου για “ενορχήστρωση” μιας “κωμικής επιχείρησης παραπληροφόρησης στοχεύοντας να παρουσιάσει την προγραμματισμένη απουσία μου ως δήθεν απόδραση από την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας κο Πάνο Καμμένο”. Συζήτηση που, όπως επισήμανε, ενώ ήταν αρχικά προσδιορισμένη να γίνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, μετατέθηκε για την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης στην Δυτική Αττική, συμπίπτοντας έτσι με το από καιρό προγραμματισμένο ταξίδι του.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη μετάθεση της συζήτησης για την προσεχή Δευτέρα ώστε να μπορεί και να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί, “παρά το γεγονός ότι ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης”. Το κάνει, όπως τόνισε, διότι “η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη”.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η τιμή αυτή των δύο γαλλικών βραβεύσεων, δεν αφορούν μόνο το πρόσωπο του, “αλλά το σύνολο της χώρας η οποία έχει επιδείξει τόσο σθένος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα (σε ώρες Ελλάδος), την Πέμπτη και την Παρασκευή:

-09:20 Πρόγευμα εργασίας με μέλη της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale

-11:00 Βράβευση από την Επιτροπή της Politique Internationale με το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique)

-14:00 Γεύμα εργασίας με στελέχη επιχειρήσεων

-19:30 Βράβευση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου με το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’Engagement europ?en)
Ομιλία του πρωθυπουργού προς τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίου
Δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού

-Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

-Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, όπου συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και των έξι ανατολικών χωρών-εταίρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Ο γενικός διευθυντής του Politique Internationale στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Αλέξη Τσίπρα

Στο Παρίσι μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανταποκρινόμενος σε μια διπλή γαλλική πρόσκληση και μια διπλή βράβευση. Ο δικηγορικός Σύλλογος Παρισίων (Barreau de Paris) θα τον τιμήσει με το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix d’engagement europeen), το δε πολιτικό περιοδικό Politique Internationale θα του απονείμει το Βραβείο «Πολιτικού Σθένους» (Prix du courage politique).

«Είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι άνδρας με πεποιθήσεις και θάρρος». Με τα λόγια αυτά ο Πατρίκ Βαζμάν (Wajsman), γενικός διευθυντής και ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση της κριτικής επιτροπής του έντυπου, να απονείμει φέτος στον Έλληνα πρωθυπουργό το Βραβείο «Πολιτικού Σθένους».

To περιοδικό Politique Internationale είναι μια ιδιαιτέρου κύρους πολιτική επιθεώρηση που ίδρυσε ο Π. Βαζμάν το 1978, με σημαντικές προσωπικότητες στο Δ.Σ. και όπου σημαντικά πολιτικά πρόσωπα επιλέγουν να εκφράσουν απόψεις και ιδέες για τον κόσμο και την ιστορία.

Καταλυτικό στοιχείο για την απόφαση της κριτικής επιτροπής να τιμήσει φέτος τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν, σύμφωνα με τον Π. Βαζμάν, το γεγονός ότι «παρά την τη διαφορετική κατεύθυνση που είχε αρχικά η πολιτική οικογένεια του Α. Τσίπρα, αυτός βρήκε το κουράγιο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη αποφεύγοντας καταστροφικές συνέπειες για όλους».

«Ένας πραγματικός ηγέτης» πρόσθεσε ο κ. Βαζμάν, θα πρέπει να συγκεντρώνει τρία βασικά στοιχεία: ευφυΐα, καρδιά και θάρρος. Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει και τα τρία» τόνισε.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ τι θα είχε να πει σε αυτούς που ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για πολιτική στροφή, ο Π. Βαζμάν απάντησε:

«Πρόκειται για κάτι το πολύ δύσκολο, αλλά πολλοί μεγάλοι άνδρες κάνουν συχνά κάτι τέτοιο: Ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, στον οποίο είχαμε επίσης απονείμει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους, ήταν προϊόν του ρατσιστικού συστήματος, ήταν όμως αυτός που τελικά διέλυσε το απαρτχάιντ και που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Μαντέλα.

O Ρίτσαρντ Νίξον, παρ’ ότι μεγάλος αντικομουνιστής, ήταν αυτός που καθιέρωσε τις σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα. Και ο Ισραηλινός Μεναχέμ Μπέγκιν που θεωρείτο σκληρός και “γεράκι”, αυτός έκανε ειρήνη με την Αίγυπτο και παραχώρησε το Σινά» εξήγησε ο Π. Βαζμάν και τόνισε καταλήγοντας: «Οι πραγματικοί ηγέτες είναι άτομα ικανά να κατανοούν το νόημα της ιστορίας και να βάζουν όταν χρειάζεται σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές τους κλίσεις, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα