Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Προγράµµατα Περιφερειακής Πολιτικής και Συνοχής

Οι εξελίξεις στον προϋπολογισµό της ΕΕ που υιοθετήθηκε και οι προτεραιότητες που αναπτύξαµε στο τελευταίο σηµείωµά µας δε δίνουν κανένα απολύτως προβάδισµα στην ανάπτυξη των φτωχότερων περιοχών και χωρών, αλλά καλούνται όλοι µαζί να µεταβούν από το στάδιο της ευηµερίας στη φτώχεια που επιβάλουν πρόωροι και άσκεφτοι αµυντικοί προϋπολογισµοί. Για µια ακόµη φορά χτυπούν τύµπανα πολέµων στα πέριξ της γηραιάς ηπείρου, και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει σοβαρότητα και εµπειρία στηριζόµενη στο παρελθόν, οι βασικοί ηγέτες της ΕΕ δείχνουν µια ακατανόητη πτώση των ηθών, αρνούµενοι να δουν τι λέει η πραγµατικότητα.

Καθηµερινά πληθαίνουν τα δηµοσιεύµατα κυρίως του περιφερειακού τύπου στη χώρα µας, που αφορούν την έλλειψη ή τη µεταφορά στο απώτερο µέλλον των χρηµατοδοτήσεων έργων καθ όλα ώριµων που έχουν ζητήσει τη συγχρηµατοδότηση τόσο της ελληνικής διοίκησης, όσο και των κοινοτικών ταµείων.

Το θέµα δεν αφορά µόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τι χώρες που εµφανίζονται να κερδίζουν από την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής. Βέβαια, η πρόεδρος της Κοµισιόν, όπως έχουµε σηµειώσει σε προηγούµενα σηµειώµατά µας έχει αφαιρέσει σηµαντικά κονδύλια από την πλευρά των πληρωµών των επενδύσεων τόσο σε έργα υποδοµών, όσο και παραγωγικών επενδύσεων του ιδιωτικού τοµέα. Αυτό σηµαίνει ότι ενώ οι πολιτικές προσδιορίζουν µε σαφήνεια τι πόροι πρέπει να προικοδοτούν τους ετήσιους προϋπολογισµούς ( Αναλήψεις υποχρεώσεων), οι πληρωµές καθορίζονται µε άλλα κριτήρια. Έτσι σε όλους τους τοµείς έχουµε περίπου ίδιες αναφορές ποσών µεταξύ των αναλήψεων υποχρεώσεων και των πληρωµών. ∆υστυχώς οι τρόποι να πληρωθούν τα σπασµένα σερβίτσια στην Ουκρανία υποχρεώνουν τους θιασώτες των πολέµων να αφαιρούν ποσά για να τα στέλνουν στα πεδία των µαχών. Αυτό δεν έπρεπε και δεν πρέπει να ισχύσει για τον προϋπολογισµό της ΕΕ γιατί ποτέ κανείς δε διανοήθηκε να προβεί σε τέτοια ιεροσυλία, που ισοδυναµεί µε καταστροφή όσων έχουν επιτευχθεί µέχρι τώρα.

Υπενθυµίζουµε µάλιστα, ότι έχουµε στηλιτεύσει το ότι ήδη από τον προϋπολογισµό του 2024 οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αφαίρεσαν 30 δις € (λες και είναι µικροποσό) από ένα σύνολο που δε φτάνει καν στα 50 δις €, και ίδια κίνηση παρατηρείται και στον ερχόµενο προϋπολογισµό, όπως ήδη έχουµε δηµοσιοποιήσει σε άλλα σηµειώµατά µας. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ακούσαµε τον πρωθυπουργό της χώρας να παίρνει επιτέλους θέση σχετικά µε το ότι οι λιγότερο αναπτυγµένες περιοχές της ΕΕ δεν πρέπει να κληθούν να αντιµετωπίσουν µε τους ίδιους όρους τα θέµατα ανάπτυξης και σύγκλισης των οικονοµιών των περιφερειών. Και για του λόγου το αληθές πολλοί είναι εκείνοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα κληθούν να πάρουν θέση, ή έχουν ήδη πάρει θέση ως προς το θεµελιώδες αυτό θέµα.
Μόλις πριν λίγες µέρες δηµοσιεύθηκε στη δεξαµενή σκέψης του Ευρωκοινοβουλίου εµπεριστατωµένη ανάλυση για την αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έκτακτα µέτρα για την ταχεία κινητοποίηση των διαρθρωτικών ταµείων για επείγουσα βοήθεια και ανασυγκρότηση.

Στη συνέχεια, τα κράτη µέλη θα µπορούσαν να προγραµµατίσουν εκ νέου, έως και 17,7 δισεκατοµµύρια ευρώ από τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την παροχή στήριξης σε περίπτωση καταστροφών. Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να χρηµατοδοτήσει έως και το 100% των επιλεγµένων έργων ανασυγκρότησης, µε προχρηµατοδότηση 30% που θα επέτρεπε την άµεση ένεση ρευστότητας. Αυτό µπορεί να χρησιµεύσει στην άντληση πόρων και µάλιστα έκτακτου χαρακτήρα για να καλυφθούν συγκεκριµένες ζηµιές που διαιωνίζονται τώρα, όπως σεισµοί, οι καταστροφές του Ντάνιελ κυρίως στην πεδιάδα της Θεσσαλίας, αλλά ακόµη και η ξηρασία που διαβάζω σε πολλές ελαιοκοµικές περιοχές της χώρας τι προβλήµατα δηµιουργούν. Σηµειώνουµε ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαµένη.
Σε άλλο προχθεσινό δηµοσίευµα της ίδιας δεξαµενής σκέψης διαβάζουµε ότι «Το Κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόµο για τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη χρηµατοδότηση της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές» και προσδιορίζει µε σαφήνεια τις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:
• Τα κονδύλια περιφερειακής ανάπτυξης µπορούν να χρησιµοποιηθούν µε µεγαλύτερη ευελιξία για την ανασυγκρότηση µετά από φυσικές καταστροφές
• Τα κοινωνικά ταµεία µπορούν επίσης να χρηµατοδοτήσουν την υγειονοµική περίθαλψη µετά από καταστροφές και τις βασικές ανάγκες
• Οι απώλειες για τους γεωργούς, τους δασοκαλλιεργητές και τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και τη δασοκοµία µπορούν να αντισταθµιστούν.
Ελπίζουµε να µη χαθεί αυτή η ευκαιρία.
Τα προγράµµατα όµως που παρεµβαίνουν για τη χρηµατοδότηση τόσο τη περιφερειακής, πολιτικής, όσο και της πολιτικής συνοχής δεν εξαντλούνται µόνο σε αυτά που σηµειώσαµε. Έτσι, στα πλαίσια της µόνιµης στήλης που ανοίξαµε από τον περασµένο Ιανουάριο, προκειµένου να γνωστοποιήσουµε τα πλεονεκτήµατα του Ο∆ΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. που εκδίδουµε πλέον σε ετήσια µορφή, θα αναλύσουµε στο επόµενο σηµείωµά µας τα σχετικά ποσά που τίθενται στη διάθεση των πολιτών της Ε.Ε. Η µόνιµη στήλη έχει τίτλο «ΜΑΘΕ & ΕΠΕΝ∆ΥΣΕ» και στο µέλλον όλα τα σηµειώµατά µας που θα αφορούν τα προγράµµατα της Ε.Ε. θα δηµοσιεύονται κάτω από το σλόγκαν αυτό.
Στο επόµενο σηµείωµά µας θα αναφερθούµε στα ειδικά προγράµµατα που χρηµατοδοτεί η περιφερειακή πολιτική και η πολιτική συνοχής.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα