Τα δέντρα μνημεία της φύσης του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς αναλαμβάνουν να εντοπίσουν οι επιστήμονες και να υπολογίσουν την ηλικία τους με τη μέθοδο της “Δεντροχρονολόγησης”. Το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον “Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς” μέσω ΕΣΠΑ.
Ήδη το πρόγραμμα “τρέχει” και το επόμενο διάστημα μόλις αρθούν και οι απαγορεύσεις μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού θα αρχίσει η αναζήτηση των δέντρων μνημείων στον Εθνικό Δρυμό.
«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε και περιμένουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουμε στις πρώτες δειγματοληψίες. Θα επικεντρωθούμε σε δασικά δέντρα όπως τα κυπαρίσσια και τα πεύκα του Δρυμού και την αμπελιτσιά, εντοπίζοντας τα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα και βρίσκοντας την ηλικία του με τη δεντροχρονολόγηση» λέει στα “Χ.Ν.” ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ειδικός στην δεντροχρονόγηση κ. Δημήτρης Σαρρής που έχει αναλάβει το έργο μαζί με την συνεργάτιδα του κα Αναστασία Κατσαρέλια.
Όπως μας εξηγούν οι επιστήμονες η δεντροχρονολόγηση γίνεται με τη λήψη δειγμάτων από πυρήνες ξύλου του δέντρου και το μέτρημα των εσωτερικών τους δακτυλίων.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε από τον κ. Σαρρή στα Χανιά και πάλι, στο “Κεδρόδασος” και σε άλλες περιοχές της Κρήτης με παράκτιους κέδρους στα πλαίσια του πρόγραμμα του “Life” – Junicoast”.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς ο κ. Σαρρής τονίζει πως επειδή είναι μια προστατευόμενη περιοχή «θα προσπαθήσουμε να επικεντρώσουμε την έρευνα μας σε δέντρα που δεν έχουν υλοτομηθεί. Αυτά συνήθως βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία, σε βράχους, σε άγονες περιοχές. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε διαδρομές ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να τα δουν από κοντά, να τα φωτογραφήσουν και να τα απολαύσουν. Καταγράφοντας την ηλικία του κάθε δέντρου και γνωρίζοντας την ιστορία του είναι ένα μέσο για να τα προστατεύσουμε καλύτερα».
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να περπατήσουν αρκετά μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς για να εντοπίσουν τα δέντρα, να ανέβουν σε μεγάλα υψόμετρα αλλά και να κινηθούν και στη βραχώδη ακτογραμμή στα νότια του νομού Χανίων.
Ως μνημεία της φύσης ονομάζονται τα δέντρα ηλικίας από 100 ετών και πάνω. «Πιστεύουμε ότι θα βρούμε αρκετά τέτοια δέντρα, ίσως και 200 ίσως και 400 ετών. Δεν ξέρω αν θα βρούμε και πιο μεγάλα 500 και 600 ετών. Θα επικεντρωθούμε σε δέντρα με “καθαρούς” δακτύλιους όχι σε ελαιόδεντρα που είναι πιο δύσκολο να τα χρονολογήσεις καθώς το εσωτερικό τους σαπίζει και είναι πιο δύσκολο να βρεις την ηλικία τους. Το άγονο έδαφος επιτρέπει σε δέντρα να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία, καθώς φτιάχνουν “λίγο ξύλο” και καθυστερεί η γήρανση τους» λέει ο κ. Σαρρής.
Στο 69ο επεισόδιο μιλάμε για την διάθεση self tests στα φαρμακεία της πόλης, καθώς γίνονται πλέον υποχρεωτικά για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανώλη Κατσαράκη