Την εφαρμογή του προγράμματος με τίτλο «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές» ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο δημαρχείο της πόλης, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Κρήτης Θρασύβουλο Μανιό και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Χάρη Μαμουλάκη, παρουσία και του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος με την φράση «τίποτα δεν πάει χαμένο, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι», αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα της γενικότερης πολιτικής του Δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα για την διαχείριση των τροφικών υπολειμμάτων, μέσω του καινοτόμου προγράμματος το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επεσήμανε ο κ. Λαμπρινός, «η πρότασή μας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος “Αστικές καινοτόμες δράσεις” με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Κατατέθηκαν 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκαν 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν δεύτερος στη σχετική κατάταξη».
Οι δράσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και τις οποίες περιέγραψαν ο κ. Μανιός και ο Μαμουλάκης, κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:
– Αξιοποιείται το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης, ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και την διάθεσή του μέσα από το Ειδικό-Εναλλακτικό Εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Πρόκειται για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.
– Ενισχύεται η κομποστοποίηση, με κομποστοποιητές γειτονιάς, για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης
– Δημιουργείται η έξυπνη κάρτα, η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή. Μέσω αυτής πληροφορείται ο δημότης για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές.