Ο απολογισμός των Γιατρών του Κόσμου στο πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί»
Ιατρικές υπηρεσίες σε 38.842 γυναίκες, σε 3.390 εγκύους και σε 6.685 παιδιά προσέφεραν τα τελευταία δυο χρόνια
Αποτελέσματα πέρα από κάθε προσδοκία απέφερε το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί», των Γιατρού του Κόσμου αυτά τα δυο χρόνια, όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων
Το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 με στόχο να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους και νεογνά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (μετανάστες, πρόσφυγες. ανασφάλιστοι, μειονότητες), ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης MSD for Mothers και η χρηματοδότησή του θα ανέλθει συνολικά σε 750.000 δολάρια.
«Μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά στη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού», υπενθύμισε από την πλευρά της η Agata Jakoncic, διευθύνουσα σύμβουλος MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, για να επισημάνει ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα θύματα είχαν λάβει την κατάλληλη φροντίδα.
«Το ελληνικό πρόγραμμα απέδειξε τη δυναμική και τη συμβολή του στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 ζωντανές γεννήσεις μέχρι το 2030».
Nikitas Kanakis γραφει για το προγραμμα της οργανωσης που αφορα τις γυναικες και τα παιδια..
“…Όμως να λάμνεις στο σκοτεινό ποταμό πάνω νερά•/ να πηγαίνεις στον αγνοημένο δρόμο / στα τυφλά, πεισματάρης / και να γυρεύεις λόγια ριζωμένα σαν το πολύροζο λιόδεντρο -άφησε κι ας γελούν…” Γιώργος Σεφέρης “θερινό Ηλιοστάσι”
Οι πιο αδύναμες, οι πιο ευάλωτες οι πιο περιφρονημένες. Κάθε μία και μια άλλη περίπτωση. Κάθε μία και μία άλλη ιστορία. Δάκρυα, πόνος, ανέχεια, ατέλειωτη βία, εξευτελισμοί, αδυναμία.
Βρήκαν καταφύγιο, ιατρική φροντίδα, υπεράσπιση, παρηγοριά, διαβαίνοντας την πόρτα των Γιατρών του Κόσμου. Και στήριξη. Χωρίς κρίσεις, σχόλια, ηθικολογίες η διδακτισμούς.
Δεν ξεγελιέμαι. Οι περισσότερες από αυτές έχουν έναν Γολγοθά μπροστά τους για να αναστήσουν τα παιδιά τους. Αλλά που να πάρει, έχουν κάθε δικαίωμα αυτούς τους μήνες που θα μεγαλώνουν στην κοιλιά τους ένα μικρό νέο ανθρωπάκι να νοιώσουν έστω και λίγο αυτό που θα έπρεπε να είναι μια νέα μάνα σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Μια «πριγκήπισσα της ζωής».
Υπερκαλύψαμε σχεδόν 5 φορές τους στόχους προγράμματος. Πέντε φορές! 38842 γυναίκες με πλήρη και συνεχή εξέταση και παρακολούθηση. 3390 πλήρως καλυμένες ασφαλείς εγκυμοσύνες. 6685 υγιή νεογνά.
Και όλα αυτά για εκείνες εντελώς δωρεάν!
Και για το πρόγραμμα και τους Γιατρούς του Κόσμου το βάρος ήταν … 15,49 ευρώ! 15,49 ευρώ για κάθε μία γυναίκα. Πόσες φορές πρέπει να το πώ και να το αποδείξω πως η καθολική πρόληψη είναι το καλύτερο εργαλείο εξοικονόμησης πόρων για ένα σύστημα υγείας?
Άραγε να χαρώ? Που ήμασταν τόσο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί? Η να λυπηθώ? Γιατί τόσες γυναίκες να χρειάζονται τους Γιατρούς του Κόσμου?
Αντί για απάντηση που δεν έχω, κρατάω σαν φυλακτό, την καθημερινή εικόνα από το ιατρείο Μητέρας Παιδιού. Γεμάτο καθημερινά γυναίκες, άλλες με την κοιλιά φουσκωμένη και άλλες με ένα μωρό λίγων ημερών στην αγκαλιά τους. Γυναίκες ήρεμες, χαμογελαστές που αστειέυονταν μεταξύ τους για το τι όνομα θα δώσουν, περιμένοντας τη σειρά για τον «γιατρό τους». Ναι περιμένοντας για τον γιατρό τους! Γυναίκες χαρούμενες μόλις η μαία η η νοσηλεύτρια τις φωνάζει με το μικρό τους ονομά . Όπως ακριβώς θα έκαναν στην αναμονή ενός ιδιωτικού ιατρείου.
Αυτή η εικόνα εμένα μου αρκεί. Και με κάνει να νοιώθω χαρούμενος και περήφανος, πραγματικά περήφανος…
Νικήτας Κανάκης
Πάσχα στη Αφρική
Εδώ και πολλά χρόνια εχει δημιουργηθεί η ομάδα “φίλοι του Monde. Φιλοι και υποστηρικτές του ορφανοτροφείου και σχολείου που δημιούργησε και διατηρεί ο ΠαπαΑντωνης στο μικρό αυτό χωριό 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπάλα.
Εδώ έχουν βρει πολλά παιδιά καταφύγιο, αγάπη και φροντίδα.
Για αυτά τα παιδιά η ομάδα ‘’φιλοι του Μοντε’’ με κατάλληλες δράσεις , εκθέσεις, παζάρια συγκεντρώνουν χρήματα τα οποία διατιθονται πάντα για αγορά τροφίμων και σχολικών ειδών
Ετσι ο ομάδα κάθε χρόνο αναλαμβάνει το γιορταστικό γεύμα Χριστουγέννων και Πάσχα..
Αυτό το Πάσχα η ομάδα ταξίδεψε και παλι ζώντας εκει ολη τη μεγάλη εβδομάδα παρέα με αυτά τα παιδιά..και μας γράφουν…ευχαριστουμε τους αγαπημενους φιλους Πεννυ Γιαννη Παναγιωτα και Χριστινα για αυτή την ανταποκριση..
Καλημέρα Monde
Ξημέρωσε στο Monde μας ή όπως λέμε εμείς οι “Φίλοι του Monde” στο χωριό μας, τα καζάνια για το Παραδοσιακό Πασχαλινό γεύμα ήδη έχουν μπει.
Η καλή ημέρα ξεκίνησε με βροχή, οι σταγόνες νερού τόσο πολύτιμες για τις υπόλοιπες 364 ημέρες που εμείς δεν θα είμαστε εδώ.
Η Αφρική βρίσκετε σε παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, ήδη μιλάμε για τρείς σοδιές χαμένες. Ίσως σκεφτούμε και τι πειράζει δεν θα έχω πίεση στο μπάνιο που θα κάνω, η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική –
Η Βροχή σημαίνει καλαμπόκι = Επιβίωση,
η Βροχή σημαίνει φασόλια = Επιβίωση,
Η Βροχή σημαίνει = Ρύζι και το σημαντικότερο χαμογελαστά πρόσωπα.
Καλημέρα Μόντε
Καλημέρα Αφρική
Χριστός Ανέστη
Ένα πασχαλινό γεύμα για τους μικρούς μας φίλους
Τα καζάνια στο μακρινό μας χωριό μπήκαν στην φωτιά.
Χάρη σ’ όλους εσάς, οκτακόσια και πλέον παιδιά θα χαρούν σήμερα ένα πλούσιο Πασχαλινό Γεύμα…
Σας Ευχαριστούμε!!!
Παγκόσμια ημέρα υγείας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι αντιπροσωπείες των Γιατρών του Κόσμου σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Αγγλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ιαπωνία και Ελλάδα, στέλνουν ένα κοινό μήνυμα
“Κάνε το δικαίωμα στην υγεία πραγματικότητα”.
Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος συμμετέχουν σε αυτή την κοινή καμπάνια, πιστεύοντας από την ίδρυση τους σε αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα για όλους και παλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια καθημερινά για τη φροντίδα όσων βρίσκονται σε ανάγκη.