Όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει την απειλή της πανδημίας. Η Μ. Βρετανία εκτός από τις επιπτώσεις, που θα κληθεί να ξεπεράσει, λόγω Brexit, έχει δημιουργήσει και ένα παράλληλο πρόβλημα πέραν απ’ την αποχώρησή της απ’ την Ε.Ε. και την απόσυρσή της απ’ το πρόγραμμα ERASMUS+.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που ξεκίνησε το 1987 για καθηγητές και φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνον. Βοήθησε άτομα όλων των ηλικιών ν’ ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες σε οργανισμούς, που βρίσκονται σε κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος αυτού ανήρχετο σε 17,7 δισεκ. ευρώ. Άρχισε τον Ιανουάριο 2014 και η διάρκειά του ήταν ως τον Δεκέμβριο 2020, χωρίς να αποκλείεται η συνέχισή του. Επιτροπή που παρακολουθεί το πρόγραμμα θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του.
Πήρε την ονομασία απ’ τον Φιλόσοφο και Θεολόγο Έρασμο (1465 – 1536), ο οποίος θεωρήθηκε πατέρας της ανθρωπιστικής αναμόρφωσης, δίδαξε σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες και ήταν ο πρώτος που καθιέρωσε τις υποτροφίες. Το καθεστώς αυτό βοήθησε 10 εκατομ. άτομα περίπου, όλων των ηλικιών από 37 συνολικά χώρες μαζί με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να μαθητεύσουν και να ολοκληρώσουν μέρος των σπουδών τους σε μια άλλη χώρα εκτός της δικής των για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στόχος ήταν ν’ ανταλλάξουν γνώσεις σε οργανισμούς που βρίσκονταν εκεί ή και να εργασθούν. Έτσι επετυγχάνετο η μείωση της ανεργίας των νέων και η αναβάθμιση της κοινωνίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει άλλη άποψη για τα αποτελέσματα του προγράμματος ERASMUS. Αποφάσισε να αποσύρει το Η.Β. από αυτή την ιστορία, ακολουθώντας τα βήματα που χάραξε η Μάργκαρετ Θάτσερ. Είχε εκφράσει τον φόβο, ότι επρόκειτο για πρόγραμμα «έκφρασης σκοτεινής συνωμοσίας εθνολογικών ιδεολογιών». Στα ίδια αχνάρια είχε τεθεί και ο Ουμπέρτο Έκο, αποφανθείς σε συνέντευξή του πριν 8 χρόνια, ότι πρόκειται για “σεξουαλική επανάσταση”, όπου νέοι από διαφορετικές χώρες ζευγαρώνουν, τα παιδιά τους που γεννιούνται παίρνουν την υπηκοότητα της χώρας και μαζί μ’ αυτά γίνονται και οι γονείς τους Ευρωπαίοι.
Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύροντας τη χώρα του από το ERASMUS αποδεικνύει ότι είναι κάτι παραπάνω από εθνικιστής όπως ο Όρμπαν της Ουγγαρίας, η οποία αν και ευρίσκεται στην ευρωπαϊκή Ήπειρο είναι αποκομμένος απ’ την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Έλληνες φοιτητές, όμως που επωφελήθηκαν απ’ το πρόγραμμα ERASMUS διαψεύδουν τις πιο πάνω απόψεις.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.